24 °C Budapest
Közelkép egy fiúról, aki tollal ír egy munkafüzetbe. Általános iskolás fiú ül az íróasztalon és tanul az osztályteremben.

Magyarország, 2024: egyre több szülő csak hitelből tudja megoldani az iskolakezdést

2024. augusztus 15. 21:01

A hitelfelvevők hatvan százaléka már június és július során gondoskodik az iskolakezdéshez szükséges összegről, erre utal, hogy az említett időszakban folyamatosan nőtt az iskolakezdés anyagi nehézségeire hivatkozó hiteligénylések száma, ugyanakkor tavalyhoz képest kismértékben csökkent azoknak a száma, akik hitelből is finanszírozzák az iskolakezdést. Az egyik pénzügyi szolgáltató saját adatai szerint az érintett családok 50 ezer és 150 ezer forint közötti kölcsönt vesznek fel és a legtöbben a tanszerek beszerzését finanszírozzák belőle.

A Provident Pénzügyi Zrt. tanácsadóinak tapasztalata szerint a családok már jó előre gondolnak rá és lényegében az előző tanév lezárását követően elkezdik tervezni az őszi tanévnyitással kapcsolatos teendőket. A szülők szerint a megfelelő tanszerek és segédeszközök beszerzése szinte minden családban olyan komoly anyagi kiadással jár, amellyel érdemes tudatosan tervezni.

A pénzügyi szolgáltató tanácsadóinak több, mint hatvan százaléka már júniusban és júliusban tapasztalta, hogy elkezdték az iskolakezdés miatti kölcsönigényléseket benyújtani, ugyanakkor ezek száma az egy évvel ezelőttihez képest csökkent: júniusban 2,5, júliusban pedig 11,3 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly.

Az adatok szerint elsősorban a kelet-magyarországi régióban és Budapesten lévő tanácsadók számoltak be arról, hogy az iskolakezdés miatt megemelkedett a hitelkérelmek száma, de több dél- és nyugat-magyarországi kisvárosokban is hasonló trendekről számoltak be.

Az iskolatáska, illetve egyéb, az iskolához kapcsolódó, nagyobb kiadást jelentő eszközök (például tolltartó, számológép, egyéb felszerelések) beszerzése okozza a legnagyobb kihívást az érintett szülők hetven százalékának, erről számoltak be a Provident tanácsadói. Hasonlóan komoly anyagi ráfordításnak élik meg a szükséges ruházat beszerzését, a válaszadók 64 százaléka jelölte meg ezt a tételt megterhelőnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kisebb, mindennapi tanszerek (füzetek, tollak, ceruzák) beszerzése a válaszadók 50 százalékának okoz anyagi nehézséget, míg a sportszerek megvételét 15 százalék érezte nagy kiadásnak. Bár számuk alacsony, de 8 százalék az osztálypénz befizetését is nehezen tudja megoldani.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek fedezésére a hitelfelvevők 45 százaléka 100 és 150 ezer forint közötti összeget vesz fel, de hasonló arányban (44 százalék) vannak azok is, akik 50 és 100 ezer forint közötti kölcsönt igényeltek. A válaszadók 9 százalékának az iskolakezdéshez pedig 150 és 200 ezer forint közötti hitelre van szüksége a felmérés eredményei szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?