16 °C Budapest
Közelkép egy tejcsokoládé húsvéti nyusziról, a háttérben más karakterekkel. További húsvéti csokoládé...

Ezeket a csokoládé nyulakat messziről kerüld el: pórul jársz, ha megveszed

2025. április 11. 21:10

A húsvéti csokoládévásárlás során érdemes figyelni bizonyos figyelmeztető jelekre, mivel egyes tömegpiaci termékek olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek inkább gyertyába, mintsem édességbe valók.

A húsvét a második legnagyobb csokoládéfogyasztási időszak a Halloween után – elég csak a boltok polcain sorakozó nyuszikra és tojásokra gondolni. Míg a gyermekkori húsvéti élmények, mint a cukorkavadászat, nosztalgikus emlékek, a szakértők szerint bizonyos húsvéti csokoládék csalódást keltő íze elkerülhető, ha tudjuk, mire figyeljünk vásárláskor.

Erica Gilmour, a Hummingbird Chocolate alapítója szerint a krétaszerű állag gyakran olyan töltőanyagokból származik, mint a pálmaolaj vagy a szójalecitin, ami arra utal, hogy a gyártó a költségcsökkentést helyezi előtérbe a krémes, kívánatos édesség létrehozása helyett - jelentette a Huffpost.

A szakértők három fő figyelmeztető jelre hívják fel a figyelmet a húsvéti csokoládévásárlás során:

1. Fizikai jelek

Bill Brown, a William Dean Chocolates tulajdonosa szerint "ha a csokoládé matt, puha vagy homályos, az alacsonyabb minőségre vagy helytelen temperálásra utalhat". Érdemes fényes, szinte csillogó külsejű terméket választani, ami a megfelelő temperálás jele, és selymes, sima textúrát biztosít harapáskor. Kerüljük az élénk rózsaszín vagy piros édességeket, mivel a 3-as számú piros színezék egészségügyi aggályokhoz kapcsolódik. Denise Castronovo, a Castronovo Chocolate tulajdonosa megjegyzi, hogy "az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal betiltotta a 3-as számú piros színezék használatát, de az élelmiszergyártóknak 2027 januárjáig van idejük eltávolítani termékeikből". Ron Sweetser, a Dandelion Chocolates szakértője azt javasolja, hogy szagoljuk meg a csokoládét – "Csokoládé illatúnak kell lennie! Nem csak édesnek."

2. Kerülendő összetevők

A minőségi csokoládé kevés összetevőt tartalmaz, és a kakaó a legdominánsabb elem, nem pedig a cukor. Castronovo szerint "a jó minőségű étcsokoládéhoz csak két összetevő szükséges: kakaó és cukor". Ugyanez igaz a tej- vagy fehér csokoládéra is. "A jó minőségű tejcsokoládé négy összetevőből áll: kakaó, cukor, kakaóvaj és tej. A minőségi fehér csokoládét csak kakaóvajból, cukorból, tejből és esetleg valódi vaníliából kellene készíteni." Minden élelmiszerterméken az összetevők mennyiségi sorrendben szerepelnek, így ha a cukor vagy az édesítőszerek az elsők között vannak, a csokoládé valószínűleg kevés tényleges kakaót tartalmaz. Gilmour szerint ez egyszerű jelzés: "Ha a cukor vagy egy alternatív édesítőszer az első vagy második összetevő, a csokoládé nem tartalmaz sok kakaót és alacsony minőségű."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el,  havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Gyanúsan alacsony ár

Ha nem a húsvét utáni akciós polcon vásárolunk, a túl olcsó ár gyanús lehet. Bár az ár önmagában nem garantálja a minőséget, a történelmileg magas kakaóárak miatt a csokoládé is drágább lett. Gilmour megosztotta: "Bár nem bízhatunk abban, hogy a csokoládé jó minőségű, csak mert drága, biztos lehet benne, hogy a nagyon olcsó csokoládé nem jó minőségű. Tehát az alacsony ár azonnali árulkodó jel."

A tömegpiaci csokoládék gyakran olyan összetevőket tartalmaznak, mint a vanillin (szintetikus vanília helyettesítő), a paraffin (élelmiszeripari viasz) és a pálmaolaj – olyan összetevők, amelyek segítenek a gyártóknak csökkenteni a költségeket, de nem tesznek jót az ízélménynek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. május 22. csütörtök
Júlia, Rita
21. hét
EZT OLVASTAD MÁR?