Cleaning with yellow sponge

Figyelem! Veszélyes tisztítószerek kaphatóak a magyar boltokban: az életedbe kerülhet, ha kevered

2024. augusztus 14. 13:04

Az interneten terjedő trend, hogy különböző tisztítószereket kevernek össze a tökéletes eredmény érdekében. Azonban ez nemcsak felesleges, hanem veszélyes is lehet. A keverékek mérgező gázokat is felszabadíthatnak, ami különösen aggasztó. De nem lehet elmenni amellett a tény mellett sem, hogy teljesen felesleges és nem költséghatékony. Egy liter Domestos ára már megközelítőleg 1 200 Ft körül mozog, a boltok saját márkás tisztítószerei 450-600 Ft között kaphatók, ezekkel szemben az ecet például 300- 450 forint között már kapható. A környezetre gyakorolt hatás sem elhanyagolható, hiszen a túlzott vegyszerhasználat jelentős szennyezést okoz. Ezért nemcsak költséghatékonyabb, hanem biztonságosabb is kevesebb, de megfelelő tisztítószert használni.

A tisztítószerek mindennapi életünk elengedhetetlen részei, hiszen azok segítenek otthonunk tisztán tartásában és a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók, szennyeződések elpusztításában. Azonban az interneten terjedő "trend" nem mutat jó és megfelelő példát a takarítani vágyóknak. Rengeteg videóban találkozni a jelenséggel, hogy WC-be, kádba különböző fajtájú és állagú tisztítószereket halmoznak fel, majd a végén mutatják a makulátlan eredményt. Azonban felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van ennyi különböző kémiai vegyszer használatára, vagy elég lenne csupán egy is. 

Dr. Pető Botond gyógyszerész a közösségi média felületén osztott meg egy hasonló videót, melyben elmondja azt is, hogy teljesen felesleges ennyi szert használni. Sőt kimondottan kiemeli, hogy káros és nem célravezető. Konkrétan úgy fogalmaz a rövid videóban, hogy a számolatlan tisztítószer szimultán használata

veszélyes és szigorúan tilos. 

- hangsúlyozza. Majd részletesen kifejti, hogy ennek az oka elsősorban az, hogy bizonyos keverékek mérgező gázokat is felszabadíthatnak, amelyek egészségkárosítóak lehetnek, főleg ha abból indulunk ki, hogy a fürdőszobák nem a lakótér legnagyobb helyiségei, így a gázok aggasztóan tömény mennyiségben maradnak meg egy helyen. Erre jó példa a klóralapú fertőtlenítőszerek és a savas tisztítószerek (például ecet vagy citromsav) keverése mérgező klórgázt eredményezhet, ami légzőszervi problémákat okozhat.

Sokan úgy gondolják, hogy ha több tisztítószert használnak, azzal hatékonyabban távolítják el a szennyeződéseket. Azonban érdemes észben tartani, hogy különböző tisztítószerek keverése esetén a kémiai reakciók miatt egyes hatóanyagok kiolthatják egymás hatását. Például a lúgos és savas tisztítószerek keverése semlegesítheti a tisztítószerek hatékonyságát, így végül nemcsak, hogy nem lesz tisztább a felület, de feleslegesen használtunk el drága szereket is. 

Felesleges pénzkidobás?

A különböző tisztítószerek felesleges használata nemcsak veszélyes, hanem költséges is. A sokféle tisztítószer beszerzése és alkalmazása gyorsan megnöveli a háztartási költségeket, miközben egyetlen hatékony szer, ha megfelelően használjuk, elegendő lehet a tisztaság fenntartásához. Az egyszerűség elve alapján érdemes egy olyan tisztítószert választani, amely multifunkcionális, és több felületen is hatékony. Például egy univerzális tisztítószer, amely egyaránt alkalmas a konyhai és fürdőszobai felületek tisztítására, jelentősen csökkentheti a tisztítószerek számát és ezáltal a kiadásokat is, de sokan használnak ecetet takarítás céljából, ami szintén egy jóval költséghatékonyabb megoldás.

A következő ábrán látható a KSH által közölt fogyasztói árak változása 2020 januárjától egészen 2024 júliusáig a folyékony tisztítószerek esetén. Itt is jól látható, hogy jelentős dráguláson mentek át ezek a szerek, míg 2022 márciusában csupán 724 forintra írták az átlagos árat, ez 2023 januárjára 1 000 forint fölé ment. Tehát mindösszesen 9 hónap alatt közel 300 forinttal lettek átlagosan drágábbak ezek a termékek. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Éves mértékben is megnéztük az adatokat, itt is jól kivehető, hogy a jelentős drágulás 2022-ről 2023-ra történt meg. Összesítve pedig elmondható, hogy több mint 53%-os dráguláson mentek keresztül a vizsgált 4 évben ezek a szerek. Így valóban nem olcsó mulatság ezek vásárlásra. 

A fellelhető akciós újságokban és weboldalakon annak is utánajártunk, hogy konkrét márkák mennyibe kerülnek, valamint külön feltüntettük azt is, hogy egyes boltok saját márkás termékei mennyibe kerülnek. Ezek alapján megállapítható, hogy a legolcsóbbak minden esetben a boltok saját márkás tisztítószerei, ezután a Flóraszept, majd a Domestos, végül pedig a Sanitol. Ez csak néhány nagyobb márka, természetesen ennél jóval többel találkozhatunk a boltokban. Valamint azt is fontos kiemelni, hogy ezek az árak tájékoztató jellegűek, és idővel változhatnak, valamint kedvezmények elképzelhetőek. 

Tehát elmondható, hogy már a boltban egy olcsóbb választás nagyobb anyagi tehertől szabadíthatja meg a háztartásokat, de ha valaki feltétlen ragaszkodik a jól ismert márkákhoz (pl.: Domestos) akkor az észszerű, mértékletes használat is jóval meg tudja hosszabbítani egy adott tubus meglétét. Ha pedig valaki nyitottabb az alternatívabbnak tekinthető tisztítószerekre, az ecet is kiváló és egyértelműen a legjobban megérő választás. Ugyanis a legtöbb boltban 300 és 450 forint körül mozog egy literje. 

Környezetvédelmi szempontok

A túlzott tisztítószer-használat nemcsak a pénztárcánkra, hanem a környezetre is súlyos terhet ró. A tisztítószerek gyártása, csomagolása, valamint azok lebomlása során jelentős mennyiségű vegyi anyag kerül a környezetbe. Ezek a vegyszerek a csatornarendszeren keresztül eljutnak a természetes vizekbe, ahol szennyezhetik a vízkészletet és károsíthatják az élővilágot.

A kevesebb tisztítószer használata és a környezetbarát alternatívák előnyben részesítése (például ecet, szódabikarbóna) hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez. Emellett, ha kevesebb tisztítószert használunk, csökkentjük a vegyszermaradványok mennyiségét is otthonunkban, ami egészségünk szempontjából is előnyös.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?