23 °C Budapest
An unknown woman is using the self service supermarket checkout to pay for her groceries in a string shopping bag

Itt végleg megszűnhetnek az önkiszolgáló kasszák: mi lesz most a furfangos vásárlókkal?

2024. augusztus 11. 14:02

Az önkiszolgáló pénztárak megjelenésekor sokan azt hitték, hogy ezek a technológiai újítások forradalmasítják majd a vásárlási élményt. A kiskereskedők költségmegtakarítást és hatékonyságnövekedést vártak tőlük, míg a vásárlók gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálásra számítottak- írja a BBC.

A kiskereskedők számára az önkiszolgáló pénztárgépek bevezetése egyértelműen költségcsökkentési lehetőséget jelentett. Miért fizetnének alkalmazottat, ha egyetlen dolgozó is elég lehetne, hogy felügyelje a vásárlókat? A vásárlók pedig örömmel fogadták az új technológiát, hiszen elvileg gyorsabban végezhettek volna a bevásárlással.

A gyakorlatban azonban számos probléma merült fel. Az önkiszolgáló pénztáraknál gyakran sorok alakulnak ki, mivel a gépek meghibásodhatnak vagy egyszerűen lassúak. Ráadásul bizonyos termékeknél - például alkoholos italoknál - szükség van személyazonosság-ellenőrzésre is, amit csak egy emberi alkalmazott végezhet el.

Christopher Andrews, az amerikai Drew Egyetem szociológia tanszékének docense szerint az áruházak eredetileg abban látták az önkiszolgáló pénztárak jövőjét, hogy csökkenthetik a munkaerőköltségeket.

Az áruházak ebben látták a következő határt... Ha el tudják hitetni a fogyasztókkal, hogy az [önellenőrzés] előnyösebb módja a vásárlásnak, akkor csökkenthetik a munkaerőköltségeket

- mondta Andrews. Az egyik legnagyobb probléma azonban a lopások megnövekedett száma volt. Az önkiszolgáló pénztáraknál ugyanis könnyebben átcsúszhatnak olyan áruk is, amelyeket nem fizettek ki rendesen.

Egyes adatok szerint az ilyen technológiát használó kiskereskedőknél a veszteségek aránya több mint kétszerese az iparági átlagnak.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A telepítés költségei sem elhanyagolhatóak: ugyanis rengeteg pénzt kell fizetni a boltoknak ezért a technológiáért, ennek ellenére sok kiskereskedő mégis befektetett ebbe a technológiába. Egyes nagy láncok már elkezdtek visszalépni az önkiszolgáló pénztáraktól. Például a Target korlátozza, hogy egyszerre hány terméket lehet vásárolni ezekkel a gépekkel. A Walmart pedig bizonyos üzletekből eltávolította őket lopások miatt.

A Dollar General diszkontlánc szintén újragondolja stratégiáját: 2022-ben nagymértékben támaszkodtak az önpénztáras technológiára, de leginkább azt tervezik, hogy növelik az alkalmazottak számát az üzletekben. A fogyasztók többsége még mindig frusztráltan áll ezek előtt a gépek előtt; várják, hogy valaki segítsen nekik vagy ellenőrizze életkorukat bizonyos termékek esetében; és keresik például egy-egy zöldség kódját, amit meg akarnak vásárolni.

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?