19 °C Budapest
Gyönyörű sárga főtt kukorica egy fazékban a tűzhelyen - Közelkép.

Egyre aggasztóbb a kép: hamarosan eltűnhet a magyar boltokból a nemzet aranya?

2024. augusztus 4. 17:06

Idén sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a kukorica szezonja is jóval hamarabb kezdődött. Felmerül tehát a kérdés, hogy ez vajon jelentheti-e azt, hogy hamarabb is ér majd véget? Vajon tudunk-e a megszokott főtt kukoricát fogyasztani nyaraláskor, vagy le kell róla mondanunk a nyár utolsó hónapjában? Megnéztük az adatokat és szakértőt is megkérdeztünk a témában.

A nyár sokaknak egyet jelent azzal is, hogy a lángos és más, jellemzően ekkor fogyasztott étel mellé a csemegekukoricát is felveszik azon ételek közé, amiből rengeteget esznek. Sokan elképzelhetetlennek tartanak egy strandolást, vagy akár a Balatonnál nyaralást anélkül, hogy az árusoktól, vagy a büfében ne vennének egy jó forró, sózott csöves csemegekukoricát.

A boltok az igényre reagálva idén korábban is robbantották a gigaakciókat erre a nyári csemegére, felmerült viszont az a kérdés, hogy ha korábban indult idén a csemegekukorica szezonja, akkor pontosan meddig élvezhetjük azt a vízpartokon, lesz-e még elég belőle augusztusban is? Vannak ugyanis arra utaló jelek, hogy a kukorica idén komoly veszteségeket kell, hogy leírjon - erről a Pénzcentrum is beszámolt nemrég. Szakértőt kérdeztünk a témában.

Egyre rosszabb a helyzet

A kukorica az egyik legnépszerűbb zöldségnek, illetve takarmánynövénynek is számít hazánkban, minden egyes évben több millió tonnát takarítanak be. De a termőterület is kiemelkedőnek számít, sok éven át megszokott volt, hogy egymillió hektár fölötti területről tudtak betakarítani.

A fenti grafikonon meg is mutatjuk, hogy 2023-ban is elérte a betakarított termés a hatmillió tonnát, ami különösen azért volt szerencsés, mert a megelőző évben, 2022-ben a súlyos aszály miatt ennek a mennyiségnek alig a harmada jött össze az országban.

A magyar csemegekukoricára is rájárt a rúd az elmúlt években, a már említett aszály mellett a piacvesztés, nyomott átvételi árak is nehéz helyzetbe hozzák a termelőket. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján márciusban már elhangzott, hogy drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica (és a zöldborsó) termelői ára, a szakemberek szerint az ágazat összefogására van szükség, mivel ez a gazdasági helyzet hosszú távon negatívan befolyásolhatja az eddig stabil agrárterület jövőképét.

Még biztosan vehetünk a boltban kukoricát

Daoda Zoltán, a termelőket összefogó Kukorica Kör Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta a Pénzcentrumnak, hogy azért a csemegekukoricáért nem kell aggódni.

A csemegekukorica miatt nem kell aggódni, az jó eséllyel a szokott mennyiségben és minőségben lesz a boltokban a nyáron, tehát aki szereti, az akár csöves, akár morzsolt állapotban meg tudja majd vásárolni. Ezt a kukoricatípust ugyanis öntözik folyamatosan, tehát bár az aszály nem feltétlenül tett neki jót, de nem kell attól tartani, hogy nem lesz belőle a megszokott mennyiségben

- mondta az igazgató. Azonban rávilágított arra, hogy az árukukoricánál már más a helyzet: itt valóban komoly nehézségeket okozott idén az extrém hőség, és a gazdák már elkezdtek a megoldásokon gondolkodni - igaz ugyanakkor, hogy nem csak nálunk van gond.

Más a helyzet az árukukoricával, ezt a típust az aszály nem kímélte. A folyamatos szárazság, az aszály napi szinten és hektáronként mázsányi árukukoricát tesz tönkre, és egész biztos, hogy emiatt ennek a terménynek emelkedni fog az ára. Nem jobb a helyzet külföldön sem, tehát az import kukoricával is lehetnek gondok az idén. Itthon pedig az a helyzet, hogy sajnos valós veszélye van, hogy a 2022-es termésnél is rosszabb lesz az árukukorica betakarított termése – ez pedig felvet további kérdéseket mind a vetésforgóval, mind a mezőgazdasági helyzettel kapcsolatban

- tette még hozzá Daoda Zoltán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A minisztérium szerint lesz belőle elég

Az Agrárminisztérium éppen ezen a héten reagált a kukoricával kapcsolatos félelmekre. Az idei kukoricatermés kielégítheti az aszályos időjárás terméscsökkentő hatásai ellenére a hazai igényeket, így várhatóan nem lesz szükség importra - jelezte a tárca közleményében. Azt ők is elismerték, hogy a sokáig tartó forróság valóban nem tett jót a kukorica termésének.

A legnagyobb területen termesztett kukoricánál a korábbi 9 tonna/hektáros országos átlaghozam várakozás az aszály miatt jelentősen csökkent, a jelenlegi állapot szerint országosan körülbelül 6,6 tonna/hektáros átlaghozamokra lehet számítani, ami a 874 ezer hektáros területet figyelembe véve 5,8 millió tonnás kukoricatermést eredményezne. A legalacsonyabb termésátlagokat Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből jelentették a vármegyei szervezetek, de előzetesen 6 tonna/hektár alatt becsültek Pest, Veszprém, Somogy, Heves és Békés vármegyékben is. A Nyugat-Dunántúlon a jelenleg várható hozam 8 tonna/hektár, a Dél-Dunántúlon 6,9 tonna/hektár. Országszerte változatos képet mutat az állomány, a hőstressz jelentősen megviselte a növényt, vegetációs fejlődése is sokkal gyorsabb a megszokottnál. A gyengébb minőségű, szikes, homokosabb területeken vagy ahol júniusig is kevesebb csapadék esett az országos átlagnál, ott sok tábla állapota kritikus, erőteljes a levélsárgulás és a csőképződés sem megfelelő

- írta a tárca. Hozzátették ugyanakkor, hogy ettől még várhatóan nem lesz szükség importra.

Minden érintett növényfajra érvényes, hogy az aszályos időjárás további elhúzódása további hozamcsökkenést okoz. Ennek ellenére a kukorica idei várható termése továbbra is fedezi a hazai – 4 millió tonnára tehető – szükségleteket, az Agrárminisztérium szerint jelenleg nem látható olyan körülmény, amely miatt importra lenne szükség belőle a belföldi igények kielégítésére

- írta még az Agrárminisztérium.

Egyre csökken a várható kukoricatermés

Nem ennyire optimista a csemegekukoricával kapcsolatban Raskó György agrárközgazdász. A szakember néhány héttel ezelőtti Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy

Még bírja a kukorica a szokatlan és hosszan tartó hőséget. De már látszik, hogy jóval kisebb lesz a hozam. E táblán két hete még 13-14 tonnát ígért, ma már csak jó 10 t körül. Ha még egy hétig nem jön komoly eső, e táblán se lesz több 7-8 tonnánál

- írta akkor a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?