A piggy bank is a small container used to save coins, often but not always shaped like a pig.

Színt vallottak a spórolás nagymesterei: ezt teszik az élelmes magyarok, súlyos milliók múlhatnak rajta

2024. július 26. 14:15

A megtakarítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, legyen szó akár egy vészhelyzeti alap létrehozásáról, vagy a nyugdíjas évekre való felkészülésről - azonban a gyakorlatban ez sokszor jóval nehezebb feladat, mint amilyennek első ránézésre gondolnánk. Pénzügyi tanácsadók osztották meg tapasztalataikat és tippjeiket a The Guardiannel, melyben elárulják, hogyan alapozhatjuk meg jövőbeli anyagi biztonságunkat úgy, hogy közben a jelenben is élvezhessük életünket.

Kirsty Stone, okleveles pénzügyi tervező és tanácsadó szerint ideális esetben minden háztartásnak rendelkeznie kellene legalább háromhavi kiadásuk fedezésére elegendő készpénzzel.

Mielőtt befektetésről beszélgetnék az ügyfeleimmel, mindig megkérdezem őket: mi a legrosszabb forgatókönyv, amire felkészülhetnek? A legtöbb ember számára ez a munkahely elvesztését vagy a munkaképtelenséget jelenti, éppen ezért, akkor is, ha kicsiben kezdjük, mindig jobban járunk egy kisebb megtakarítással, mint a semmivel

- hangsúlyozza Stone, aki a megtakarítási számlavezetést pártolja.

Stone szerint nem érdemes vállalnunk a befektetésekkel járó túlzott mértékű kockázatokat: helyettük inkább lépjünk kapcsolatba olyan online szolgáltatókkal, amelyek megkönnyítik a megtakarítási számlák létrehozását és a kisebb összegű havi befektetések kivitelezését.

Érdemes spórolni az apró tételeken is

Bola Sol pénzügyi tanácsadó is egyetért a szakértő állításaival. Szerinte minden apró tételt érdemes megspórolni, ugyanis azok hosszútávon összeadódhatnak és nem csak anyagi, hanem pszichológiai lökéssel is támogathatnak bennünket.

Tizenéves koromban minden hónapban félretettem egy kisebb összeget, aztán egy nap, mikor megnéztem, mennyi gyűlt össze, azt gondoltam, hogy: „Hűha, sok kicsi sokra megy!”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

- árulta el a szakértő.

Sol szerint célszerű már előre spórolni a nyugdíjas éveinkre, azonban azt is hangsúlyozza, hogy csak kiegyensúlyozott keretek közt tegyük ezt, mellette a közvetlenebb céljainkra a és vésztartalékunk meglétére is ügyeljünk. Mindemellett Sol úgy gondolja, fontosabb először kifizetnünk a magas kamatozású adósságainkat, a megtakarítással csak ezek után foglalkozzunk – leszámítva természetesen a vészhelyzeti alapunkat.

A szakértő szerint fontos, hogy legyenek konkrét pénzügyi célkitűzéseink, ünnepeljük meg a kis győzelmeinket, viszont maradjunk motiváltak hosszú távon is!

Rengeteget spórolhatunk az ételfogyasztásunkon

Emmanuel Asuquo, pénzügyi tanácsadó és szolgáltató néhány hétköznapi spórolási tippet is megosztott az olvasókkal: szerinte érdemes hozott ételt fogyasztanunk ebédre a munkahelyünkön, lemondanunk a felesleges előfizetéseinket, illetve otthon találkoznunk a barátainkkal a drága éttermek helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17