28 °C Budapest
Worried man looking on laptop screen having finance savings stolen from bank card as money fraud result. Upset nervous man become online scammers victim

Rengeteg a banki csalás és átverés: ezzel védenék meg most a magyarok pénzét

2024. július 25. 14:20

A pénzforgalmi visszaélések értéke tavaly 23 milliárd forint volt, míg idén az év első negyedévében az online csalások összege máris elérte a 9 milliárd forintot - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára csütörtökön az M1 csatornáján.

Túri Anikó közölte, az emberek már az online térben vásárolnak, ott végzik a különböző banki tranzakciókat és a nyaralást is interneten foglalják, mindez pedig a bűnözőknek is remek terep ahhoz, hogy ők is ide tegyék át a tevékenységüket. A csalók módszerei között említette, amikor valaki - látszólag a bankjától - kap egy sürgető hangvételű telefonhívást, hogy támadás alatt van a bankszámlája, ezért azonnal lépjen be, cselekedjen.

Az államtitkár tipikus esetnek nevezte továbbá, amikor az emberek e-mailben vagy sms-ben kapnak egy linket egy webáruházhoz, ahol amennyiben megadják az adataikat, akkor gyakorlatilag az érintettek összes adata, beleértve a bankszámláikat is a csalók birtokába kerül. Arra is kitért, amikor az emberek látszólag a rendőrségtől kapnak egy sms-t, hogy büntetést fizessenek be.

De korábban például mi is beszámoltunk arról, hogy már az online hiteligénylésnél is megjelentek az online csalók. Ezek mind azok a módszerek, amivel a csalók próbálkoznak, hogy ellopják az ügyfél pénzét - mondta az államtitkár. Ezért fontos, hogy augusztus 1-jétől életbe lép az a jogszabály, amely arra hivatott, hogy megnehezítse a csalók dolgát, illetve megkönnyítse azt, hogy a visszaélések áldozatai visszakapják pénzüket ismertették a helyzetet a műsorban.

Túri Anikó kiemelte, a jogszabály célja, hogy a visszaéléssel érintett ügyleteknél az ügyfelek ellopott pénzét megfogják, zárolják és utána visszaadják az áldozatul esett félnek. A törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy az ügyfelek, a pénzforgalmai szolgáltatók (bankok) és a hatóságok gyorsan és hatékonyan tudjanak információt cserélni. Az államtitkár úgy véli, az augusztus 1-jétől életbe lépő változás egyebek mellett a csalók megtalálását is megkönnyítheti.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelezte ugyanakkor, hogy az online csalások ellehetetlenítése érdekében nagy hangsúlyt kell helyezni az edukációra. Fel kell hívni a figyelmet az online csalásokra, azok típusaira, valamint arra, hogyan lehet ellenük védekezni. Az államtitkár szerint már az eddigi kampányok is eredményesek voltak, hiszen míg 2020 elején még magasabb volt a sikeres online csalások száma, 2023 elejére már túlsúlyban voltak a sikertelenek. Az emberek egyre tudatosabbak és egyre inkább odafigyelnek - zárta le Túri Anikó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?