27 °C Budapest
Hands of female sales clerk scanning the products on flat bed scanner at grocery store . Supermarket employee doing checkout for customer.

Forradalmasíthatja a vásárlást a technológia, hamarosan eladókra sem lesz szükség a boltokban

2024. július 24. 09:15

Magyarországon az önkiszolgáló kasszák terjedése folyamatos, jelenleg 5-6 ezer üzemel. Ezek a technológiai fejlődésnek és a munkaerőhiánynak köszönhetően egyre népszerűbbek. Az önkiszolgáló kasszák telepítése megtérülő beruházás, például a telepítés költségei is mérséklődtek. Bessenyei Attilát, a Laurel Kft. ügyvezetőjét a Portfolio.hu kérdezte a témáról.

Mint korábban megírtuk, komoly átalakulásokon megy át a vásárlás Magyarországon, régi jól ismert boltok zárnak be, és újak nyílnak meg.

Most a legnagyobb újítást talán az önkiszolgáló kasszákkal működő boltok jelenthetik, ez a modell hamarosan megjelenhet hazánkban is. Ezek esetében azonban fontos szempont, hogy bizonyos vásárlási volumen felett már nem kényelmes a használatuk. Például 15-20 terméknél több esetén a hagyományos pénztárak hatékonyabbak lehetnek. Emellett a készpénz használata is kihívást jelent, hiszen vidéken a vásárlók nagy része még mindig készpénzzel fizet. Az automatizált boltok, ahol nincsenek pénztárosok, már megjelentek Nyugat-Európában, és Magyarországon is várhatóan ősszel indul egy ilyen rendszer. Ezek a boltok nappal személyzettel, éjjel pedig távfelügyelettel működnek majd.

A technológia fejlődése ellenére még mindig szükség van emberi segítségre az önkiszolgáló kasszák használata során, különösen az alkoholvásárlásoknál. Bár a teljesen automatizált boltok megjelenésével csökkenthető a személyzeti költség, teljes mértékben nem lehet kiváltani az emberi munkát. A boltok optimális működése érdekében szükség van egy hibrid modellre, ahol a vásárlói szokások és a bolti forgalom alapján alakítják ki az önkiszolgáló és hagyományos kasszák arányát.

Bessenyei szerint a teljesen automatizált boltok bevezetésének lehetősége sincs kizárva itthon abban az esetben, ha sikerül kifejleszteni mellé egy hatékony lopásgátló technológiát. Az ügyvezető szerint már az erre vonatkozó munka is folyamatban van a cégnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?