Debrecen, 2024. január 9.Lázár János építési és közlekedési miniszter az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2024. január 9-én. Idén március elsejétõl változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek; új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek.MTI/Vajda János

Dagad az üdítő-botrány: Lázár János törvénymódosítást kezdeményez a Pénzcentrum cikke nyomán

2024. július 16. 22:08

Korábbi cikkünkben részletesen körüljártuk, hogy a narancsos Fanta üdítőital gyümölcstartalma számos európai országban magasabb, mint a Magyarországon forgalmazott termékben. A Nébih még évekkel ezelőtt vizsgálódott az ügyben, de közlésük szerint nem találtak szabálysértést. Cikkünk nyomán kedden hosszú Facebook-posztot közölt Lázár János: az építési és közlekedési miniszter többek között azt írta, az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell. A tárcavezető mellett a parlamenti pártok közül a DK is a fogyasztóvédelemhez fordult az ügyben.

Hétfőn egy olvasói jelzést körbejárva a Pénzcentrum megírta, hogy számos európai országban eltérő a boltokban kapható narancsos Fanta üdítőitalok összetétele, cikkünkben a fő példa az Olaszországban kapható termék volt, amelynek a gyümölcstartalma 12%-os, szemben az itthon kapható üdítővel, amiben 5%.

A dologra a Fantát gyártó Coca-Cola a honlapon is felhívja a figyelmet, mint írják:

A Fanta Narancsot Európa-szerte gyártjuk, és a különböző országokban eltérő lehet a gyümölcslétartalma. Az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal. A Fanta Narancsot Európa-szerte cukorral vagy cukor és édesítőszerek kombinációjával édesítik. Folyamatosan dolgozunk az italaink cukortartalmának csökkentésén, ezért előfordulhat, hogy a termékben lévő édesítőszerek és cukor aránya országonként eltérő. A helyi termékjellemzőket mindig feltüntetjük a csomagoláson, hogy Ön a teljes összetevő- és tápértékinformáció birtokában élvezhesse az italt.

Cikkünkben többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól is megkrédeztük, érkezett-e bejelentés a termék kapcsán, és ha igen, vizsgálódtak-e az ügyben, és ezek milyen eredményre jutottak. A hatóság elárulta, már 2017-ben vizsgálta a Fantát, és akkor is arra jutottak, hogy a különböző európai országokban más-más gyümölcstartalommal forgalmazzák a terméket. Ugyanakkor, egyebek mellett azt közölték:

mindezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan, míg más tagországokban létezik ilyen szabályozás.

Röviden: a vizsgálatok arra jutottak, hogy az ügy nem sérti a kettős minőségre vonatkozó szabályokat - további részletek a cikkben. A Nébih válaszában azzal is magyarázta az eltérő összetételt, hogy "a nemzeti ízpreferenciák is változók lehetnek".

A Fanta-ügyről szóló írásunkat számos hazai hírportál átvette, kedden pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter is hosszas Facebook-posztot jelentetett meg a témában. Mint fogalmazott, bár véleménye szerint nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye, viszont az eltérő receptúra kapcsán hosszasan kifogást emelt. A gyártók mellett a Nébih felelősségéről is szót ejtett.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell! Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját

- írta többek között a posztjában Lázár János.

Hétfőn megjelent cikkünk nyomán a miniszter mellett a parlamenti pártok közül a Demokratikus Koalíció is azt közölte: a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul az ügyben.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 26. hétfő
Izsó
35. hét
Augusztus 26.
Kutyák világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?