21 °C Budapest
European Union and EU community CE marking concept with sign, symbol and EU flag on a computer key.

Ezzel a hamis védjeggyel verik át a vásárlókat: pikkpakk rájuk sózzák a bóvlit

2024. július 3. 19:47

A „CE” jelölés is lehet szabálytalan, így ez sem mindig garantálja a termék biztonságát - közölte a NAV. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésein rendszeresen talál olyan árucikkeket, amelyeken a gyártó szabálytalanul tünteti fel ezt a megfelelőségi jelölést. Az adóhatóság mind az EU-n kívülről érkező áruk vámellenőrzésekor, mind pedig a közúti vagy piacos ellenőrzéseken – a piacfelügyeleti hatóságokkal szorosan együttműködve – kiemelt figyelmet fordít ezen termékek kiszűrésére.

A globális kereskedelem dinamikus bővülésével dömpingszerűen érkeznek a különböző termékek a világ minden pontjáról, közöttük gyakran előfordulnak a környezetet, egészséget, sőt életet veszélyeztető, nem megfelelő áruk is. A NAV ellenőrzéseinek egyik célja, hogy az ilyen termékek forgalomba jutását megakadályozza: a vizsgálatok éppen ezért kiterjednek a termékek jelöléseire, használati útmutatóira, megfelelőségigazolási dokumentumaira, valamint fizikai jellemzőire is.

2023-ban a pénzügyőrök a vámellenőrzéseken csaknem 940 esetben vették fel a kapcsolatot a piacfelügyeleti hatóságokkal, akik a NAV megkeresései alapján az esetek majd felében indokoltnak tartották a termékek részletes vizsgálatát. A piacfelügyeleti hatóságok 269 esetben tiltották meg az áruk forgalomba hozatalát.

Az együttes ellenőrzések leggyakrabban a játékoknál és az elektromos készülékeknél, például hajszárítóknál, LED-füzéreknél állapítottak meg hiányosságokat, de a hatóságok kerti szerszámokat, sőt még munkavédelmi eszközöket is eltiltottak a forgalomba hozataltól. A nem megfelelő, esetlegesen veszélyes termékek nehezen ismerhetők fel. Sokan vélik úgy, ha egy terméken a „CE” jelölés, vagy más, a termék jellegére vonatkoztatható piktogram látható, akkor az a termék biztonságos, használata kockázatmentes. Azonban sajnos a valóságban egyes gyártók nem a jogszabályoknak megfelelve tüntetik fel ezeket a jelöléseket, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

Szabálytalan „CE” jelölés szerepelt például annak a többezer jojólabdának csomagolásán is, amelyet vámkezelés közben szűrtek ki Budapesten a NAV munkatársai. A piacfelügyeleti hatóság mintavétele meg is állapította, hogy a gyerekjátékokról könnyen leválnak apróbb darabok, amelyek akár fulladást is okozhatnak, a játékok éles hangja pedig halláskárosodáshoz vezethet. Szintén a fővárosban találtak a pénzügyőrök egy olyan hajszárító-szállítmányt, amelyről a piacfelügyeleti hatóság vizsgálata kiderítette, teljesítményük jóval nagyobb az unióban megengedettnél, és a csatlakozódugó méretei sem szabványosak. Mindez az elektromos hálózat túlterheléséhez, illetve komoly sérülésekhez, áramütéshez vezethet, de akár tűzesetet is okozhat. A karácsonyi időszakban a fényfüzérek vásárlására kell odafigyelni, hiszen azon túl, hogy a nem megfelelő termékek komoly égési sérüléseket és áramütést, a gyantával teli, esetleg már kiszáradt fenyőfákon tüzet is okozhatnak, amelyből könnyen lakástűz lehet. Tavaly egy vámellenőrzésen akadt fenn hatezer füzér, amely a piacfelügyeleti vizsgálat szerint ebbe a kategóriába tartozott. A piacfelügyeleti hatóság valamennyi termék megsemmisítését elrendelte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Annak ellenére, hogy a NAV fókuszban tartja a szabálytalan „CE” jelöléssel és piktogramokkal ellátott termékek kiszűrését, a globális kereskedelem volumene értelemszerűen nem teszi lehetővé, hogy valamennyi veszélyes termék fennakadjon a hatóságok szűrőjén. Fontos, hogy a fogyasztók is körültekintően járjanak el, és megbízható helyről vásároljanak - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 6. szombat
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm