Az Egyesült Államok kormánya új szabályozást tervez bevezetni a Kínából érkező kis értékű szállítmányokra vonatkozóan.
Habár a hentesnél már régen nem a megszokott árakkal kell szembesülnünk, a magyar ember nem szívesen mond le olyan kedvenc csemegéiről, mint a hurka és a kolbász, amelyeknek februárban még vadul dübörög a szezonja – azonban, mint számos más élelmiszer esetében, kedvenc disznóságainknál is jobban járunk, ha inkább magunknak készítjük el őket - írja a HelloVidék.
A házi kolbász és házi hurka készítése ősi családi mesterség a magyar vidéken: ha megvannak hozzá a megfelelő eszközeink, és ismerjük a hurka-kolbász fűszerezésének, sütésének titkát, bárki, bármikor el tudja készíteni ezeket az igazi klasszikusokat. Cikkünkben utánajárunk, hogyan készül a hagyományos házi kolbász (sütni való kolbász recept), illetve a házi májas és véres hurka, amelyekhez minden hozzávalót beszerezhetünk egy nagyobb szupermarketből vagy a hentestől.
Már nem ugyanaz az élmény a hentesüzlet sem
A válság előtti időszakban a hentesüzletbe lépve a kellemesen fűszeres, füstös illatot belélegezve nagyot dobbant a vásárló szíve – most viszont inkább az árcédulák láttán érzékelhetjük ezt a jelenséget, cseppet sem kellemes verzióban. Míg korábban jó szájízzel válogattunk a finomságok között, most azon tanakodhatunk, hogy mi az, amit még megengedhetünk magunknak, hiszen lassan duplaáron mérik sertéshúsból készült kedvenceinket – hiába, a magyar bérek nem kétszereződtek meg.
Hogy számszerűsítsük, mégis mekkora problémával állunk szemben: a KSH legfrissebb, 2023 januári felmérései szerint a szárazkolbász fogyasztói átlagára elérte a brutális, 6.090 Ft/kg-os szintet, de még az egyszerű virsli kilós ára is átlépte a 3.000 Ft-ot, a sertészsír ára pedig már meghaladja a tavalyi szint dupláját, így a boltokban átlagosan 1.070 Ft-ot kérnek egy fél kilóért. Összességében elmondhatjuk, hogy 2023 januárjában a fogyasztói árak átlagosan 25,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket, ebből kimagasló drágulást mutatnak az élelmiszerek, melyek átlagosan 44%-kal kerülnek többe a tavalyi szintnél.
Ha érdekel a cikk többi része is, például hogy mi a filléres disznótoros receptje!
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.
Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.
Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.
-
Sokan meg fognak lepődni, amikor nyugdíjas korba kerülnek
Az állami nyugdíjat milyen megtakarításokkal egészíti ki, hogy ugyanazt az életszínvonalat fenn tudja tartani, mint az aktív éveiben?
-
Új vásárlók a magyar drogériákban: így változott meg a piac
A drogérialáncok nem csak hazánkban, Európa többi országában is dinamikusabban fejlődnek, mint a többi lánc.
-
Rohamosan csökken a hazai borfogyasztás, de a szakértőknek van megoldásuk a helyzetre
A klímaváltozás sem könnyíti meg a borászatok dolgát.
-
Stabil hozam és biztonság a befektetőknek (x)
A műtárgypiac egyre népszerűbb a befektetők körében, mivel stabil értéknövekedést és pénzügyi biztonságot kínál a gazdasági bizonytalanságokkal szemben.