A magyarok az év végi ünnepek során fogyasztják el az éves
halmennyiség 40 százalékát. Valószínűleg sokan kedden, szerdán veszik meg a karácsonyi halat. Bár az üzletekben bőséges a választék, érdemes figyelni vásárláskor. Beesett, sápadt szem, matt kopoltyú: csak egy-két jele annak, hogy
a hal, amit megvenni készülünk nem friss. Mutatjuk azt is, mire figyelj
a boltban, milyen pultokat kerülj el!
Magyarországon
negyedannyi halat fogyasztunk, mint az európai átlag, karácsonykor
mégis sok család asztalára kerül hal valamilyen formában. A hal húsának
rendkívül pozitív élettani hatásai vannak szervezetünkre, ezért
különösen fontos a fogyasztása. Persze csak akkor, ha megbízható
forrásból szerezzük be, és megfelelő a minősége.
Halboltból, vagy más kereskedelmi létesítményből a halak élő állapotban nem értékesíthetők, halat eladni tehát csak kábítást követően szabad.
A megvásárolt halat gondosan be kell csomagolni, hogy hazaszállítás közben ne szennyezhessen semmit.
Élőhalat sok helyen csak szezonálisan forgalmaznak, amire - a feltételek megléte esetén - az üzleteknek lehetősége van. Tavaly óta
egyébként már nem vihetünk haza élő halat, a halboltok és más
kereskedelmi egységek csak kábítást követően adhatják el a halakat. Bár értékesítésig
úszkálhatnak a tartályban a halak, eladás előtt annyira kell elkábítani
őket, hogy hazafelé se térjenek újra magukhoz. Illetve ha mi fogjuk ki az adott halat, akkor ott a helyszínen agyon kell ütni.
Elvileg nem drágult
Hasonló lesz az idei haltermés mennyisége a tavalyihoz, a tógazdák és halászok 22-23 ezer tonna halra számíthatnak, amelyből mintegy 12-13 ezer tonnát tesz ki az étkezési hal mennyisége - mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója december elején az MTI-nek.
Lévai Ferenc közölte: a haltermelést főként a Dunántúlon rendkívül megnehezítette az időjárás, mert a kora tavaszi csapadékos időben csúsztak a lehalászások, a nyári nagy hőség pedig a ragadozóállományt tizedelte meg. Emellett Horvátországból nagy mennyiségű, olcsó, édesvízi halat hoztak be az országba. A szomszédos országból származó hal ára azért rendkívül alacsony, mert ott a haltenyésztéssel foglalkozó gazdaságok nemzeti forrásból jelentős támogatást kapnak, ráadásul a jobb éghajlati feltételek miatt hosszabb a tenyészidő. Emiatt Magyarországon nyáron esett a hal ára, ami nagymértékű veszteséget okozott a hazai termelőknek - mondta a vezérigazgató.
A magyarok az év végi ünnepek során fogyasztják el az éves halmennyiség 40 százalékát. A fejenkénti fogyasztás Magyarországon lényegesen alacsonyabb a 18 kilogramm körüli uniós átlagnál. Még mindig a ponty a legnépszerűbb hal Magyarországon, de már sokan keresik a harcsát, a csukát valamint a süllőt is, illetve a feldolgozott termékeket is.
A halárak az idén nem változnak a múlt évihez képest, egy kilogramm élő ponty ára a vásárlás helyétől függően 800-1200 forint között mozog az országban, míg ugyanezen termék feldolgozott formájáért 1200-1500 forintot kérnek - mondta Lévai Ferenc.
A Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) segítségével összeszedtük azokat a
legfontosabb szempontokat, amiket nem árt szem előtt tartani, mielőtt
vásárolni indulnánk.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
Ahogy minden élelmiszer esetében, a hal vásárlásánál is alapvető szempont, hogy legálisan működő helyen vásároljunk, ahol az árusított termékek származása ismert és dokumentált.
A higiénikusan működő halpult környezetében nincs kellemetlen, romlott halszag, a pult és környéke tiszta, rendezett. Az igényes pultban feltüntetik, hogy a hal tenyészetett, vagy szabad vízben fogott, sőt jelölik a származási helyét is. A halpultban lehet hal egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész.
A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem kellemetlen.
Egész, nem bontott hal esetében a halak felszíne friss, a szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek. A beesett, sápadt szem, és a matt kopoltyú legyen gyanús! Az ilyen hal már nem friss.
Fej nélküli hal esetében a bőr frissen nyálkás. Ha a bőr már nem nyálkás, a halhús öreg, azt semmiképpen ne vegyük meg!
Az élő halak esetében az akvárium tiszta, vize folyamatosan cserélődik, levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne. Az akváriumban csak élő és egészséges hal lehet, amit a halak mozgásából is meg lehet ítélni. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem "pipál" a víz felszínén.
Halboltból, vagy más kereskedelmi létesítményből a halak élő állapotban nem értékesíthetők, halat eladni tehát csak kábítást követően szabad.
A megvásárolt halat gondosan be kell csomagolni, hogy hazaszállítás közben ne szennyezhessen semmit.
Élőhalat sok helyen csak szezonálisan forgalmaznak, amire - a feltételek megléte esetén - az üzleteknek lehetősége van. Tavaly óta
egyébként már nem vihetünk haza élő halat, a halboltok és más
kereskedelmi egységek csak kábítást követően adhatják el a halakat. Bár értékesítésig
úszkálhatnak a tartályban a halak, eladás előtt annyira kell elkábítani
őket, hogy hazafelé se térjenek újra magukhoz. Illetve ha mi fogjuk ki az adott halat, akkor ott a helyszínen agyon kell ütni.
Elvileg nem drágult
Hasonló lesz az idei haltermés mennyisége a tavalyihoz, a tógazdák és halászok 22-23 ezer tonna halra számíthatnak, amelyből mintegy 12-13 ezer tonnát tesz ki az étkezési hal mennyisége - mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója december elején az MTI-nek.
Lévai Ferenc közölte: a haltermelést főként a Dunántúlon rendkívül megnehezítette az időjárás, mert a kora tavaszi csapadékos időben csúsztak a lehalászások, a nyári nagy hőség pedig a ragadozóállományt tizedelte meg. Emellett Horvátországból nagy mennyiségű, olcsó, édesvízi halat hoztak be az országba. A szomszédos országból származó hal ára azért rendkívül alacsony, mert ott a haltenyésztéssel foglalkozó gazdaságok nemzeti forrásból jelentős támogatást kapnak, ráadásul a jobb éghajlati feltételek miatt hosszabb a tenyészidő. Emiatt Magyarországon nyáron esett a hal ára, ami nagymértékű veszteséget okozott a hazai termelőknek - mondta a vezérigazgató.
A magyarok az év végi ünnepek során fogyasztják el az éves halmennyiség 40 százalékát. A fejenkénti fogyasztás Magyarországon lényegesen alacsonyabb a 18 kilogramm körüli uniós átlagnál. Még mindig a ponty a legnépszerűbb hal Magyarországon, de már sokan keresik a harcsát, a csukát valamint a süllőt is, illetve a feldolgozott termékeket is.
A halárak az idén nem változnak a múlt évihez képest, egy kilogramm élő ponty ára a vásárlás helyétől függően 800-1200 forint között mozog az országban, míg ugyanezen termék feldolgozott formájáért 1200-1500 forintot kérnek - mondta Lévai Ferenc.
Októberben az egyik fő piacnak számító Kínában a svájci óraeladások 39 százalékkal, Hongkongban pedig 15 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál.
A részletfizetést érintő újítások bevezetésére annak nyomán került sor, hogy a részletfizetési konstrukciók a korábbinál hangsúlyosabbá váltak az eMAG-nál.
Magyarország egyes kistérségeiben, ahol nem működik bolt, élelmiszerüzlet, a jogsértés gyanúját is felvető módszerekkel próbálják alapvető élelmiszerekkel ellátni az ott élő embereket.
A burgonya sok családnál alapfelszereltség nem csak a hétköznapokban, hanem a hamarosan következő karácsonyi vacsoránál is. De idén vajon lesz belőle elég mindenkinek?
A lakosság 80 százalékának karácsonyi asztalán idén is jelen lesz a hal, ennek köszönhetően az éves hazai halfogyasztás 35-40 százaléka karácsonyra koncentrálódik.
Az építőipar egyik fontos szegmense, a hőszigetelési piac olyan alacsony szintre esett vissza, amilyet legutóbb a 2008-as gazdasági válság idején tapasztaltunk.
A Szupermenta programban ezúttal kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.