Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készül?

2010. december 30. 16:45

A Lidl-ben 999 forint az eltérés a gagyi és a prémium között Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli - akár a pezsgő, a sípok és a konfetti - hozzátartozik a szilveszterhez, bár sokak számára kellő mennyiségű alkoholos ital kell ahhoz, hogy már ne érdekelje őket, hogy miből is készültek a roppanó falatok.

A pépes massza - állagából kifolyólag - csak sejteti az összetevőket, melyeket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk.


Vajon tényleg beledarálnak mindent?

A legolcsóbb termékek - melyek kilogrammonkénti árát idén két üzletláncnak (Tesco, Lidl) is sikerült 250 forint alatt tartani - jellemzően 40 % körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 %), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel.

A termékek tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerintük a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént.

A virsli készítésével kapcsolatban számos rémtörténet kering. Sokan tudni vélik, hogy mindenféle nyesedékeket és egyéb hasznosításra alkalmatlan mócsingokat is beledarálnak a virsli anyagául szolgáló pépbe. Az ilyen sztorikat a polcokon található termékek nyomott ára erősítheti meg, vajon milyen húsból készülhetett egy kilogrammonként 250 forintba sem kerülő élelmiszeripari árucikk.

A filléres tömegáruk láttán biztosak lehetünk benne, hogy minden olyan maradékot beleraktak, ami egyedül pépesítve egy műbélben mutathat elfogadható képet. A jobb minőségű virslik a Pénzcentrum.hu adatgyűjtését alapul véve valahol 689 - 999 forintos kilónkénti egységárnál kezdődnek, a 80 %-os hústartalmú termékeket ezer forint felett kínálják.

Az élelmiszerkönyv szerint a virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. Fix receptúrát nem ír elő a nagykönyv, inkább a végtermék jellemzőiről rendelkezik. A húsipari cégek ezt követően az úgynevezett gyártmánylapon rögzítik, hogy pontosan miből, milyen körülmények között gyártják terméküket, az ezen vállaltakat be kell tartani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Virsliből a szuper- és hipermarketekben, diszkontokban vásárolják a legtöbbet. Ezekben az áruházakban a legnagyobb a választék, a 249 forintos kilónkénti ártól kezdődően megtalálhatók az ezer forint feletti áron értékesített kisebb csomagolású prémium termékek is.

 

Nielsen felmérés a virslifogyasztásról

Az éves visrslifogyasztás ötöde esik a karácsony-szilveszteri időszakra, tavaly ilyenkor 17%-kal nőtt a húskészítmény forgalma a Nielsen piackutató adatai szerint.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. november 21. csütörtök
Olivér
47. hét
November 21.
"Helló!" Világnap
November 21.
Halászati világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?