16 °C Budapest
Munkások a felújítás helyszínén a falak szigetelésével foglalkoznak

Rengeteg magyar melóst keresnek a hazai cégek: itt tudsz a leggyorsabban elhelyezkedni

2024. szeptember 10. 11:32

2024 negyedik negyedévében a hazai munkáltatók 35 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, miközben csökkentést 18 százalékuk tervez. Ehhez hasonló optimizmusra a piaci szereplők körében az elmúlt öt évben csak 2022 első negyedévében volt példa.

A világ 42 országában, több mint 40 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérés keretében Magyarországon a munkáltatók 525 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg 2024 negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) +17 százalékos átlagos értéket ért el, ami 3 százalékponttal magasabb az előző negyedéves értéknél, éves szinten pedig 5 százalékpontos növekedést mutat. A bővítést tervezők 35 százalékos aránya mellett az átlagosnál magasabb, 44 százalékos azok cégek aránya, amelyek a következő negyedévet változatlan létszámmal képzelik el, miközben a bizonytalanok aránya 3 százalékra csökkent  – derül ki a Manpower Magyarország ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Az utolsó negyedévre vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy növekszik az optimizmus a hazai vállalkozások körében

 – mondta Fehér Tamás, a vállaalt magyarországi, horvátországi és szlovéniai ügyvezető igazgatója. –

Ez azt eredményezheti, hogy az év végére felgyorsul a foglalkoztatotti létszám jelenlegi óvatos emelkedésének üteme a nemzeti statisztikákban. A pozitív várakozás azonban továbbra sem egyöntetű: az autóiparban tevékenykedő cégek például továbbra is visszaesésre számítanak, földrajzi szempontból pedig a Dél-Dunántúl az a régió, ahol az ottani vállalkozások kilátásai az év végéig borúsak maradnak.

A 17 százalékos létszámbővítési mutató egy átlagos érték, az ország egyes régiói között jelentősek az eltérések. Országos átlag felettiek a munkáltatók várakozásai az Észak-Alföldön (NFM: +33%), illetve Budapesten (+26%). A többi régióban jóval kisebb mértékű növekedésre lehet számítani, a Dél-Dunántúl (-21%) pedig negatív kivételnek számít: itt jóval többen jeleznek előre elbocsátást, mint munkaerőfelvételt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A létszámnövelést tervezők aránya a 10-50 közötti, illetve az 1000 fő feletti vállalatok körében a legnagyobb (NFM: 26-27%) Más méretkategóriákban átlag alatti a létszámnövelési várakozás, a 250-1000 fő között foglalkoztató cégek körében pedig inkább stagnálást jeleznek előre a válaszadók.

Az egyes szektorokat vizsgálva szintén számottevő eltérések tapasztalhatók. Mérsékelt létszámcsökkenés várható a logisztika és autóipar (NFM: -7%), illetve az energia és közmű (-4%) területeken működő cégeknél. A legnagyobb létszámbeli felfutásra ugyanakkor a kommunikációs szolgáltatások (+32%), az információtechnológia (+30%), illetve a pénzügy és ingatlan (+28%) ágazatokban számítanak. Átlag körüli lehet a növekedés az alapanyag- és feldolgozóiparban (+19%), valamint az egészségügy és élettudományok (+17%) cégei körében. A lakossági fogyasztás visszafogott élénkülését jól mutatja az a tény, hogy a fogyasztói javak és szolgáltatások (+12%), területén a fentieknél szerényebbek a kilátások.

Az előző negyedévhez képest nemzetközi téren is kismértékű javulás tapasztalható a munkaerőpiaci kilátásokat illetően. A mutatószám jelenleg igen magas, 25 százalékon áll, ami 3 százalékponttal haladja meg az előző negyedéves szintet. Visszaesést a vizsgált 42 ország egyikében sem várnak, de gazdasági nehézségei miatt Argentína (+4%),Chile (+8%) és Hongkong (+8%) csak lassú növekedésre számíthat, és politikai okok miatt ugyanez a helyzet Izraellel (+8%) is. Európában a világátlagtól valamelyest elmaradó a várakozás, az öreg kontinensen a legszélesebb körben Svájcban (NFM: +32%), Hollandiában (30%), valamint Írországban (28%) terveznek munkaerő-bővülést. Európán kívül elsősorban Indiában (+37%), Costa Ricában (36%), az USA-ban (34%) és Brazíliában (32%) várják a legnagyobb arányú állomány-bővülést az ottani munkáltatók.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?