29 °C Budapest
angle view sweet cakes at horizontal composition

Máris kiválasztotta a zsűri az Ország Tortáját 2024-ben: erre készülhetnek a cukrászdák

2024. július 10. 17:59

"Háromfordulós zsűrizési körben idén is kiválasztottuk Magyarország Tortáját, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét" - írja honlapján a Magyar Cukrász Ipartestület. Az, hogy melyik torták érdemelték ki az idei elismerést, még titok a nagyközönség számára, a cukrászdák viszont már hozzájuthatnak a recepthez. A közlemény szerint a torták hivatalos sajtótájékoztatója 2024. augusztus 1-én lesz és augusztus 19-től lesznek árusíthatók.

A Magyar Cukrász Ipartestület máris kiválasztotta az idei évi Ország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is, hogy a cukrászdáknak legyen ideje felkészülni. A nagyközönségnek azonban augusztus 1-ig még várnia kell, mire megtudja, mely desszertek győztek idén. A cukrászdák viszont titkos úton már kikérhetik a receptet, ennek módjáról az ipartestület honlapján lehet tájékozódni.

"A torták hivatalos sajtótájékoztatója 2024. augusztus 1-én lesz. Eddig az időpontig a nyertes torták nevét sem hozhatjuk és Önök sem hozhatják nyilvánosságra! A torták 2024. augusztus 19-től lesznek árusíthatók. A recepteket kizárólag tagjainknak adjuk ki, a jelen tájékoztatóban leírt módon. A recepteket és a többi rendelkezésre álló anyagot harmadik fél számára átadni TILOS! A receptek csak a 2025. január 1. után lesznek nyilvánosak" - tájékoztatta az érintett cukrászdákat az ipartestület.

Döntős torták

Márciusban választották ki azt a 6 tortát, amely a döntőbe jutott, ezek akkor ismertté is váltak. A 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

Az idei döntős torták a következők:

  • ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
  • MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café - Gödöllő

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri az hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolták, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A harmadik körben pedig kiválasztották a legjobbat. Az pedig, hogy a 6 közül melyikre esett a választás, augusztus 1-jén kiderül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?