Újra felfelé tart a bizalom

Pénzcentrum
2008. február 29. 10:11

2008. januárjától új módszertan alapján készíti el az ECOSTAT a konjunktúra-felmérést a hazai vállalkozások körében. A legfrissebb felmérés alapján az előző hónaphoz képest emelkedett mind a top-100, mind pedig a kkv-k bizalmi indexe.


Februárban a nagyvállalatok a reálgazdaság teljesítményére vonatkozó rövid távú várakozásai enyhe optimizmust és növekvő tendenciát tükröznek, a kkv-k várakozásaiban a korábbihoz képest pozitív irányú elmozdulás várható. Az elmúlt 3 hónap során a megkérdezett nagyvállalatok 33 százalékánál, egyötödüknél csökkenés következett be.

A három havi teljesítmény várható alakulásáról szóló nagyvállalati előrejelzés jóval optimistább, mint korábban. Februárban 4 százalék számol teljesítményének jelentős, 42 százalék kismértékű növekedésével, 40 százalékuk pedig szinten maradással kalkulál. A termelés visszaesésétől tartó cégek aránya a januári 30 százalékról 14 százalékra csökkent.

A kkv-k körében teljesítményük jövőbeni növekedésével 40 százalék számol, ezen belül vállalkozása jelentős fejlődését 3 százalékuk feltételezi. A vállalatok 43 százaléka negyedéven belül szinten maradó teljesítménnyel kalkulál, kismértékű csökkenéstől 16 százalékuk, jelentőstől pedig 1 százalékuk tart.

A top-100 szerint cégük fejlődését legtöbb esetben az elégtelen belföldi kereslet akadályozza, második helyen az élesedő verseny, a harmadik helyen pedig a bürokratikus terhelés szerepel. A januári második helyről ez alkalommal a negyedik helyre sorolódott a magas adó. A kisvállalatok körében a válaszadók szerint cégük fejlődését döntő mértékben a túlzott adóterhek, a bürokratikus előírások és a szűk hazai vásárlóerő akadályozza.

Februárban a top-100 vállalatok több mint háromnegyede egy éven belül technológiai jellegű beruházás beindítását tervezi, a kkv-k körében ez az arány 53 százalék.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Februárban a top-100 csoport 37 százaléka pénzügyi helyzete fél éven belüli javulását, 16 százalékuk pedig rosszabbodását vetíti előre. Majdnem minden második nagyvállalatnál stabil likviditási viszonyokkal számolnak. A hazai nagyvállalatok várakozása szerint Magyarországon a fogyasztói árak 2008. évi növekedése átlagosan 7,6 százalék lesz.

A kkv-k körében a válaszadók 54 százaléka likviditási helyzetének változatlanul maradását feltételezi javulásban egynegyedük bizakodik, gyengébb anyagi lehetőségektől pedig minden ötödik cég tart. A kisvállalkozások előrejelzése szerint 2008-ra a pénzromlás átlagos, éves üteme 8,6 százalék lesz.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?