15 millió fát mentene meg az e-számlázás

Pénzcentrum
2008. február 29. 08:45

Évente 243 milliárd euró elpazarlását és 15 millió fa kivágását lehetne megelőzni azzal, ha az unióban általánossá válna az elektronikus számlázás - számítják európai bizottsági szakértők.

Egy papírszámla kiállítása, borítékolása, postázása, majd a címzettnél történő kezelése mindent összevéve harminc euróba is belekerülhet - számítja Bo Harald, az uniós tanácsadó testület vezetője, aki "civilben" a Tieto-Enator nevű informatikai szolgáltató cég elnökeként dolgozik. Ebből adódik az óriási megtakarítási potenciál, amelynek elérését azonban számos jogi és technikai tényező gátolja. Ilyen például az egységes elektronikus számlaformátum hiánya, amely arra kényszeríti a cégeket, hogy az átküldött számlákat saját rendszerükbe konvertálják; ez sok vállalkozást visszariaszt attól, hogy nyisson ebbe az irányba. Egyes pénzintézetek - például a Deutsche Bank - vállalják, hogy a hozzájuk érkező elektronikus számlákat ügyfeleik részére használható formátumra alakítják át, de igazi megoldást csak az egységes uniós formátum bevezetése hozna. Éppen ez az EEI Steering Committee legfontosabb feladata -írja a Világgazdaság.

Az e-számlázás eddig csak az észak-európai országokban terjedt el jelentősebb arányban - derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung összeállításából. Svédországban és Norvégiában a vállalatok által ügyfeleiknek kiállított számlák harminc százaléka elektronikus, Finnországban pedig már minden második vállalkozás él ezzel a költségkímélő és környezetbarát lehetőséggel. Németországban és a többi uniós államban is nő az érdeklődés, de az áttörés még messze van. Sokat segíthet ebben, ha az államigazgatás jó példával jár elöl. Dániában például már megvalósult a közszféra teljes átállítása az e-számlázásra, ez az Európai Bizottság jelentése szerint éves szinten 100-134 millió euró megtakarítást eredményezett. Svédországban és Olaszországban ez év júniusában lép életbe az az előírás, amely szerint az állami szervek kizárólag elektronikus számlákat fogadhatnak el.

Az EKB szerint a nemrég startolt egységes eurófizetési övezet (Single Euro Payments Area - SEPA) megtakarítási potenciáljának kiaknázásához is szükség van az elektronikus számlázásra. A SEPA révén évente 28 milliárd eurós megtakarításra számítanak uniós szakértők

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?