Megkötötték az első portfoliógarancia-ügyletet

Pénzcentrum
2008. február 21. 15:44

Alig néhány hete írta alá a Hitelgarancia Zrt. és az UniCredit Bank az első magyarországi portfolió garancia megállapodást, és máris létrejött az első, ennek keretében garantált hitelügylet. A bank és a garantőr számítása bevált, az új rendszerben a vállalkozó már a garanciakérelem benyújtásának napján hitelhez jutott.

Egy Vas megyei mikrovállalkozás hiteléhez nyújtott kezességvállalással létrejött az első olyan garanciaügylet, amely az UniCredit Bank és a Hitelgarancia Zrt. portfoliógarancia megállapodásának égisze alatt született. A két pénzintézet az ügymenet egyszerűsítése és a hitelezés felgyorsítása érdekében januárban kötött portfoliógarancia szerződést. Az első hitelügylet igazolta a felek várakozását, a Stílus és Forma 2000 Bútoripari Kft. már a garanciakérelem benyújtásának napján hitelhez jutott. "Bemegy a bankba egy fejlődőképes, de még nem vagyonos kisvállalkozás, mi a garanciavállalásunkkal segítünk a biztosítékok előteremtésében, és rövidesen hitellel a zsebében távozhat. Ez a KKV szektor megerősítésének leghatékonyabb eszköze,.ezért is szeretnénk minél több bankkal hasonló megállapodást kötni" - nyilatkozta Radnai György, a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Az UniCredit Bank és a Hitelgarancia Zrt. közti megállapodás, a Garantiqa portfoliógarancia egy együttműködési keretrendszer, amely lehetővé teszi a hitelintézet számára, hogy a saját adósminősítése szerint hitelezhető ügyfelei esetében maga döntsön arról, igénybe veszi-e a Hitelgarancia Zrt. kezességét. A döntésről a bank értesítést küld a garantőrnek, amit az tudomásul vesz, és bírálat nélkül, formai ellenőrzés mellett aláírja a szerződést, így az egész procedúra néhány napra redukálódik. A kezesi szolgáltatás a vállalati ügyfelek több banki termékéhez is, ügyfelenként maximum 100 millió forintos hitelösszegig igényelhető, úgy, hogy a garantált összeg maximum a hitel 80 százaléka lehet.

Az első portfoliógarancia szerződés kedvezményezettje, a Stílus és Forma 2000 Bútoripari Kft. egy Vas megyei Perenyén működő 2000-ben alakult családi mikrovállalkozás. A garanciavállalás ügymenetének rendkívüli gyorsaságát mutatja, hogy a Hitelgarancia Zrt. - a garanciakérelem hiánytalan benyújtását követően - a két nap alatt kiállította a készfizető kezességvállalási szerződést a vállalkozás számára. A portfoliógarancia természetéből adódóan a vállalkozásnak még ezt sem kellett megvárnia, a bank már a kérelem beküldésének napján folyósította is a hitelt. "Régóta állunk kapcsolatban az UniCredit Bankkal, a mostani hitellel egy korábbit kívántunk kiváltani. Az irodabútor piacon rendkívül éles a verseny, ezért a növekvő ügyfélkör kiszolgálásához állandóan bővíteni, fejleszteni kell, ami természetesen forrásigényes" - mondta Pongrácz Miklós, a Stílus és Forma 2000 Bútoripari Kft. ügyvezető igazgatója.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?