6 °C Budapest

Európa az üzlethelyiségek legdrágább régiója

Pénzcentrum
2007. november 30. 10:13

Az elmúlt másfél év 25 százalékos bérletidíj-emelkedése nyomán az első osztályú üzlethelyiségeket tekintve Moszkva Európa legdrágább és a világ második legdrágább városa - derül ki a CB Richard Ellis "Globális kiskereskedelmi célpontok rangsora" című kiadványából. A moszkvai üzlethelyiségek iránti kereslet gyorsan nő annak köszönhetően, hogy a kereskedők kihasználják a - különösen a luxusjavakat megcélzó - fogyasztás növekedését.

A CB Richard Ellis kiskereskedelmi rangsora az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika), Ázsia, a csendes-óceáni térség és Amerika 85 vezető kiskereskedelmi piacát állítja sorrendbe az első osztályú üzlethelységek bérleti díja szerint. A New York-i Ötödik sugárút továbbra is a legdrágább 11,400 euró/négyzetméter/év (950 euró/hó) árral, amely 40 százalékkal magasabb, mint a második helyezett Moszkva bérleti díjai. Az amerikai és orosz városokat London, Párizs, Tokió és Hong Kong követi.

A 20 legdrágább város közül 16 Európában található, és a világ ötven legmagasabb bérleti díjú városából 37 szintén az európai kontinensen van. Peter Gold, a CBRE európai kiskereskedelmi vezetője szerint: "nem kizárólag a helyi kereskedőkön múlik a díjak emelkedése. A prémium szegmensbe tartozó globális kereskedők, főleg a divat világából, agresszíven terjeszkednek Európában. Miután az első osztályú üzlethelyiségek kínálata szűk, a kereskedők legjobb helyekért folytatott versenye a bérleti díjakat fölfelé hajtja."

Nyugat-Európában Barcelonában és Madridban volt a legnagyobb növekedés, ahol az elmúlt másfél évben 36, illetve 32 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Dublinban - amely ma a hetedik legdrágább város - szintén komoly, 18 százalékos növekedést jegyeztek fel az előző 18 hónapban. "Számos európai piac gazdasági ereje és az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Írországban tapasztalható emelkedő fogyasztási szint több európai nagyvárosban az üzlethelyiségek bérleti díjának emelkedését okozta." - mondta Rebecca Canty, a CBRE EMEA-régióért felelős kiskereskedelmi elemzője.

A kelet-közép-európai piacokon a lakossági fogyasztás 4-6 százalékkal nő, messze az EU-15 átlaga felett. Ez a folyamatos növekedés és a prémium szintű kereskedők azon célja, hogy megőrizzék piaci részesedésüket és bevezessék márkáikat a Közép-Kelet-Európába, tovább vonzza a kereskedőket a régióba.
A díjak nagymértékben emelkedtek Kelet-Közép-Európában, ahol a bérlők a legújabb, egyre-másra nyíló bevásárlóközpontokban egymással versenyezve szerzik meg a legjobb üzlethelyiségeket. A CBRE által megkérdezett 225 nemzetközi kiskereskedelmi cég közül 62 százalék már jelen van a régióban, és Lengyelország számít számukra a legsikeresebb piacnak, ahol már a kutatásban szereplő cégek egyharmada már jelen van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Noha a kelet-közép-európai piacokon a díjak magasnak látszanak, tekintetbe kell venni más tényezőket is, mint például a nyugat-európai szinthez képest jóval alacsonyabb munkaerő költségeket. - mondta Peter Gold, aki szerint a régió növekedési potenciálja kiváló lehetőségeket nyújt az újonnan belépőknek és azoknak is, akik már megvetették a lábukat valamelyik piacon és onnan más országokba is átlépnének."
Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis budapesti irodájának ügyvezetője szerint "Magyarországon most várjuk az új generációs bevásárlóközpontok hullámát, ami teret ad az eddig hazánkban nem jelen levő márkáknak. Erre a kínálatbővülésre már régóta megvan a potenciális kereslet, ezért a piac dinamikus növekedésére számítunk."
"A bevásárlóközpontokkal párhuzamosan Budapest belvárosa is felértékelődik" - tette hozzá Gothard Doris, a CBRE magyarországi kiskereskedelmi ügynökségének vezetője. "A hagyományos bevásárló utcák rég várt újraéledése a küszöbön van, ami középtávon a bérleti díjak növekedésében is megmutatkozhat. A bevásárló utca fogalma ráadásul ma már nem csak a szűk értelemben vett Váci utcát fedi; ide sorolandó már például a Vörösmarty tér, Deák Ferenc utca és az Andrássy út, aminek a potenciálját most fedezik fel a külföldi luxusmárkák."

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?