27 °C Budapest
Airplane silhouette landing in Budapest, Ferenc Liszt, Hungary. City arrival with international airport direction signboard and blue sky in background. Travel, trip and transport concept 3d illustration.

Súlyos látlelet a magyarok anyagi helyzetéről: egyre többen nyúlnak a veszélyes hitelhez

2024. június 24. 09:15

A magyarok körében legnépszerűbb külföldi nyaralóhelyek tíz százalékkal drágultak. Bár más országokban alacsonyabb az infláció, a forint értéke az euróval szemben 7 százalékkal csökkent, mint tavaly. A jegybank figyelmeztet, hogy senki ne vegyen fel hitelt a nyaralás finanszírozására.

Olaszország 8, Szlovénia 10, míg Erdély 13 százalékkal lett drágább a magyarok számára az előző évhez képest. Bár az uniós tagállamok többségében az infláció továbbra is alacsonyabb, a forint értéke 7 százalékkal csökkent az euróhoz viszonyítva tavalyhoz képest. Egy horvátországi nyaralás átlagosan 11 százalékkal lehet drágább.

Az éttermek talán még a magyarországi árnál is drágábbak, a fagyi meg az élelmiszer körülbelül ugyanannyiba kerül. A szállás ugyancsak drágább lett a népszerű külföldi üdülőhelyeken – mondta el az RTL híradójának Gergely Péter, pénzügyi szakértő. 

Ráadásul a forint gyengülése sem kedvez az idei nyaralásoknak.

Ám nemrég arról számoltunk be, hogy még ennek ellenére is a magyarok körülbelül 30%-a tervez az idei nyárra valamilyen külföldi utat. A K&H Bank reprezentatív kutatást is készített nyaralás-ügyben, a kutatás eredményei szerint a 30-59 év közötti magyarok kb. 8%-a tervez hitelt felvenni üdüléshez. Ez önmagában nem tűnne ijesztő számnak, azonban a kutatás arra is kitér, hogy a társadalom 71%-nak még egy ötnapos nyaralásra sem telik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 28. péntek
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem