11 °C Budapest
Budapest, Hungary: July 02, 2024: Cityscape view from Museum of Ethnography at sunset. Long exposure shot. varosliget museum

Öt éven belül meg is nyílhat az Új Nemzeti Galéria, a Szépművészeti és a Galéria egyesített modern kori kollekciója

MTI
2024. október 3. 20:17

Amennyiben az Új Nemzeti Galéria kivitelezése 2025-ben megkezdődhet, az intézmény még ebben az évtizedben megnyitja kapuit a Városligetben - tájékoztatta a Városliget Zrt. az MTI-t csütörtökön. A közlemény szerint az Új Nemzeti Galéria érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik. A beruházás elindulásához szükséges a most elindult feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatása, amelynek eredménye alapján a kormány döntést tud hozni a kivitelezés megindításának feltételrendszeréről - írták.

A korábban elbontott Petőfi Csarnok helyén épülő intézmény a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori kollekcióját fogadja majd be. A közlemény szerint az Új Nemzeti Galéria megnyitását követően - a világon egyedülálló módon - egyetlen sétatengelyen lesznek bejárhatók a fotográfia, a néprajz, a zeneművészet és a képzőművészet legjelentősebb nemzeti kiállítóhelyei a Városligetben.

Azt írták, Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett az Új Nemzeti Galéria városligeti felépítése mellett, mely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget Európa legkomplexebb és legvonzóbb kulturális negyedévé váljon, és így felkerüljön Európa kulturális térképére. Az új múzeum terveit nemzetközi építészeti tervpályázaton választotta ki a bírálóbizottság.

Az épület az építészeti Oscar-díjat jelentő Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda tervei alapján valósul meg. A közlemény szerint a tervezett új épület helyén korábban több mint 130 évre visszamenőleg épületek álltak (1885-ben itt nyílt meg az Iparcsarnok grandiózus épülete), ezért megvalósítása nem jár zöldfelület-veszteséggel. A Liget Budapest projekt teljeskörű megvalósítása több tízezer négyzetméterrel bővíti a Városliget zöldfelületét, a projekt kezdetén lévő 60 százalékról 65 százalékra, az egyéb, korábban lebetonozott területek visszazöldítése révén. A Liget Budapest Projekt jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális városfejlesztési projektje, amelynek célja a 100 hektáros budapesti Városliget átfogó fejlesztése, beleértve a park zöldfelületeinek és rekreációs funkcióinak, valamint évszázados intézményhálózatának megújítását és bővítését - áll a közleményben.

Vannak még vitás pontok

Kiírták a feltételes közbeszerzést az Új Nemzeti Galéria épületeinek kivitelezésére. A Városligetbe tervezett komplexum építése jövőre kezdődhet, amennyiben a pályázat után rábólint a kormány. A mintegy 50 ezer négyzetméteres épületegyüttes 3 év alatt készülhet el. Budapest főtájépítésze gonosz tervnek nevezte a beruházást, ami további zöld területeket vesz el a Ligettől. A projektért felelős miniszteri biztos szerint ez nem igaz. Korábban Orbán Viktor azt ígérte, nem építik fel a Nemzeti Galériát, ha a főváros ezt nem szeretné - hangzott el az RTL riportjában:

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 39. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/39. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 40. héten több mint egy milliárd lesz a főnyeremény.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?