17 °C Budapest
Man cutting food on plate in gourmet restaurant

Kész, vége! Túladnak a legendás budapesti éttermen: nincs megállás, folytatódik a csődhullám?

2024. augusztus 7. 11:30

Úgy tűnik, hogy továbbra sem lélegezhetnek fel a vendéglátóhelyek tulajdonosai. Négy évvel a járvány okozta ideiglenes bezárások után sem állt vissza a régi rend és még a legjobb helyeknek is nehéz talpon maradni. Ezúttal azt az ingatlant hirdették meg eladásra, amelyben a legendás, budai Remíz Étterem és Kávézó üzemel. A leírás szerint az egységet a vevő tovább üzemeltetheti, vagy bérbe is adhatja.

Korábban már írtunk róla, hogy az elmúlt 4 év alaposan megtépázta a vendéglátóipart. A „szerencsétlenség hullám” a koronavírus-járvánnyal indult, amikor sokan az ideiglenes bezárások után, véglegesen lehúzták a rolót. A COVID időszakot követő energiaválság, majd a nagymértékű infláció további népszerű kávézókat, éttermeket, cukrászdákat kényszerített térdre.

A kialakult helyzetben a vendéglátóhelyek nem győzték a dolgozói bérek kifizetésével, a fenntartással járó terheket és a problémát csak tovább mélyítette a forgalom drasztikus csökkenése. Az embereknek nem maradt pénze az éttermi látogatásokra és a turizmusnak is bőven kellett idő, hogy a járvány után valamelyest helyreálljon.

2019-ben még az utolsó békés évben 51 329 vendéglátóhely volt összesen Magyarországon, majd ez a szám 2023-ra 45 914-re csökkent, vagyis 5400-zal kevesebb lett.

A válság leginkább a vidéki egységeket érintette, de érintett volt több ismert, fővárosi hely is. Júniusban számoltunk be róla, hogy az RTL séfjének, Pallag Dávidnak is be kellett zárnia a Rutin Éttermet, amely több jelentős díjat és Michelin-ajánlást is kapott az elmúlt években. Júliusban írtunk róla, hogy a szintén Michelin-ajánlással rendelkező Laurel Étterem is bezár 5 év után. Tavaly év végén pedig a tiszafüredi Mariska Étterem végleges leállásáról adtunk hírt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Most ismét egy budapesti étterem keresi új tulajdonosát. A Csorba Dániel ingatlanos nevéhez kötődő, DANDAN ajánlatai között bukkantunk rá a Remíz Étterem és Kávézó hirdetésére, amelyben az egységet kínálják eladásra a tulajdonosok nyugdíjba vonulása miatt.

Az étterem Buda egyik legfrekventáltabb zöldövezeti területén működött, 32 éven keresztül. A 720 négyzetméter összterületű, közel 500 fő vendéglátására alkalmas helyet 448 millió forintért vásárolhatja meg a leendő vevő. A komoly múltra visszatekintő egység egykori vendégei bizonyára reménykednek a folytatásban és talán nem is hiába. A leírás szerint egy beruházást követően, magas megtérülési lehetőséggel tovább üzemeltethető lehet a Remíz vagy éppen bérbe is adható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?