Trip boats waiting for tourists at Tisza lake, Hungary

Ezek a magyar horgászok kedvenc tavai 2024-ben: itt fogják a legtöbb pontyot, sügért, harcsát

2024. július 18. 19:28

Ötödik alkalommal készült el a horgászvizek egységes éves jelenléti, fogási és telepítési statisztikája, az adatokhoz kapcsolódó értékelés. Az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ által jegyzett és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közreműködésével elkészült anyag bemutatja a legális halelviteli lehetőségeket és a fogások eredményeit, beszámol a bejelentett telepítésekről és a rögzített horgásznapokról is. Az országos adatokon túl - hároméves visszatekintés mellett - felsorolásra kerülnek a Balaton, a Tisza, a Duna, a Ráckevei-Soroksári Duna-ág, a Tisza-tó, a Körösök, valamint a Velencei-tó tételes adatai is.

A legfontosabb adat a fogási naplókban rögzített horgászfogás, ez a valós halelvitel döntő többsége, amely a statisztikában a termelő tógazdaságokban, mint nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken horgásztatással értékesített hal mennyiségét nem tartalmazza - közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Elviteli adat még a horgászversenyek szelekciós fogása, a rekreációs halászfogás, az ökológiai célú, szelektív halászat eredménye, a halászati engedélyes halfogás továbbnevelésre, valamint a bemutató halászatok halkivétele. 2023-ban az összes elvitel 4729 tonna, a horgászfogás 4488 tonna volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év adataival. A horgászok a fogási naplók 98%-át adták le határidőben és a fogások mellett 7.368.436 horgásznapról számoltak be.

A "nagy vizek" fogási rangsorában az állóvizek közül a Balaton az első, a sikeres halgazdálkodás eredménye 701 tonna elviteli fogás, ami komoly, 25% növekményt jelentett. Érdekesség, hogy messze itt fogják a legtöbb sügért és gardát is és kiemelkedő a harcsa térhódítása (+71%). Már a második a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (145 tonna), a Tisza-tó a 19%-os csökkenés miatt most a harmadik helyre szorult (143 tonna).

Európa-szerte kuriózum a természetes vizek intenzív telepítése. Magyarországon ezt a feladatot a gyakorlatban szinte kizárólag a horgászszervezetek végzik, s e telepítések egy része nem "csak" a halelvitel biztosítását, hanem az állományszerkezet átalakításával az ökológiai egyensúly, a sokszínűség megteremtését, az őshonos halfajok visszatelepítését vagy éppen a kárókatonák összes horgászfogással megegyező károkozásának kompenzációját is szolgálják. A tavalyi évben 31%-os növekménnyel, összesen 9,2 milliárd Ft értékben 5444 tonnás telepítésről lehetett beszámolni, mely rekord adat meghaladja a 2020. évi intervenciós telepítés évének mennyiségét is. Mivel a telepítések jelentős része a következő években jelenik meg a fogásokban, nem megalapozatlan a "remény éve" kijelentés.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A telepítések 90%-a a közkedvelt ponty, de erősödik a keszegfélék és a ragadozók horgászszövetség által támogatott telepítése is.

A fogások és telepítések értékelése kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a szabadidős sporthorgászat közösen elért eredményeinek megtartása mellett továbbra is a MOHOSZ érdeke a minőségi halfogyasztás, kapcsoltan a magyar halas gasztronómia erősítése. Összegzésként elmondható, hogy 2023-ban a horgászszervezetek erőn felül teljesítettek - közölte a szövetség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 31. szombat
Erika, Bella
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. augusztus 31. 19:19