15 °C Budapest
A zöldséghéjakat a vágódeszkáról a szerves élelmiszerhulladékkal együtt egy vastálba dobják. Komposztálásra kész ételmaradékok. Környezettudatos magatartás, ökológiai, hulladék újrahasznosítása koncepció.

Üresen kongnak a biokukák: döcögve indul a konyhai hulladék szelektív gyűjtése

2024. október 21. 09:31

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtése idén indult el Magyarországon, de az első tapasztalatok vegyesek: a vártnál kevesebb biohulladékot gyűjtöttek be, és csak a lakosság egy kis része csatlakozott a programhoz. A MOHU jövőre milliók számára tenné elérhetővé a szolgáltatást.

Január elsején Magyarországon elindult a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtése. A program eddig 14 településen valósult meg, ahol 460 ezer embert értek el, de mindössze 140 ezren igényeltek biokukát. A kezdeti várakozásokkal szemben a heti biohulladék-mennyiség háztartásonként csupán 30 deka. A rendszer fokozatosan bővül, és 2025-re várhatóan 1,5-2 millió ember számára válik elérhetővé - írja a Telex.

A biohulladék gyűjtése azért kiemelten fontos, mert Magyarországon a háztartási hulladék 30%-a konyhai hulladék, ami jelentős metánkibocsátással jár, hozzájárulva az éghajlatváltozáshoz. A biohulladékból kiváló minőségű trágya és energia állítható elő, ami pótolhatja az évente elveszett 80-110 millió köbméter talajt.

A MOHU által elnyert koncesszió keretében folytatják a gyűjtést, és további kampányokkal, valamint edukációval igyekeznek növelni a résztvevők számát. A rendszer eddigi tapasztalatai vegyesek, a begyűjtött biohulladék mennyisége várhatóan növekedni fog a későbbiekben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?