15 °C Budapest
Budapest, 2017. január 22.Otthonában, szûk családja körében 85. életévében elhunyt Torgyán József, a Független Kisgazdapárt volt elnöke, korábbi földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A felvétel a Portfolio Agrárszektor 2014 konferencián készült a siófoki Hotel Azur Wellness szállodában, 2014. december 4-én.MTI Fotó: Kovács Attila

Eladó a legendás magyar politikus budai luxusvillája: nem titok már, így élnek a hatalmasok

2024. október 6. 10:03

Az ár jelentősen csökkent Torgyán József egykori villájánál, az alapterület viszont egy lakás méretével lett nagyobb. Így is jelentősen magasabb négyzetméterárat kérnek érte, mint amekkora a kerületi átlag.

Egy év után ismét felkerült Torgyán József, a legendás kisgazda politikus és volt földművelésügyi miniszter egykori villája az egyik ingatlanhirdetési portálra, ahol ismét rábukkantunk a hirdetésre.

Egy éve, augusztusban számoltunk be arról, hogy eladósorba került a Torgyán-villa: akkor 950 millió forintért árulták a hatszobás, 324 négyzetméteres ingatlant, amely egyébként egy 1200 négyzetméteres telken áll a főváros XII. kerületében. Ez négyzetméterenként 2,9 millió forintos árat jelentett, az épület oldalában még egy emléktábla is van Torgyán Józsefről, aki 2017-ben, 85 éves korában halt meg.

Torgyán még 2000-ben vásárolta az ingatlant, saját állítása szerint 50 millió forintért. Jelentős felújításon esett át az épület, melyek után az értékét 100-120 millió forintra becsülték. Nehezen lehetne feledni azt is, hogy számos politikai botrány robbant ki az épület körül: a kisgazda politikus egyik vagyonnyilatkozatában például nem tüntette fel a villát, mint tulajdont, csak egy társasház egyhatod részét írta be.

Amikor pedig megkérdezték, miért hagyta ki a XII. kerületi villát, azzal indokolt: nem akarja, hogy „betörő-, rabló- és robbantócsoportok” kapjanak információt arról, hogy pontosan hol lakik.

Csökkent az ár, nőtt az alapterület

Lássuk most magát a hirdetést, amit ismét felfedeztünk az egyik ingatlanos portálon. Rögtön az árán megakadhat a szemünk: az ugyanis most 699 millió forint, ellentétben azzal, hogy egy évvel ezelőtt 950 millióért szerettek volna túladni rajta. Érdekes az is, hogy a paraméterek is változtak a tavalyi hirdetéshez képest: amíg 2023 augusztusában még 324 négyzetméteresként hirdették a villát, ez valahogy 410 négyzetméterre növekedett. De nőtt a telek mérete, amelyet a tavalyi 1213 után most 1264 négyzetméteresként van hirdetve.

Eladó Torgyán József egykori villája. forrás: ingatlan.comEladó Torgyán József egykori villája. forrás: ingatlan.com

Vagyis ha jól értjük, a jelenlegi tulajdonos 250 millió forintot bukna úgy, hogy az ingatlan alapterülete egy közepes lakás méretével, jó kilencven négyzetméterrel növekedett.

Az ingatlanhirdetés szövegében semmilyen utalást nem találunk arra, hogy átalakítás történt volna a házon. Felsorolják viszont a további paramétereket: hat szobát találunk benne, valamint az alsó szinten egy külön részt, amit akár irodának is lehet használni - sejthetjük, hogy ezt a funkcióját látta el, mikor még a kisgazdák elnöke élt itt a családjával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Emellett négy autó számára fűtött garázst, márványpadlót, finn szaunát dézsával is találhatunk itt, és egy borospince is tartozik a villához. Torgyán doktor tehát semmit nem bízott a véletlenre, ha kényelemről van szó, és ennyi pénzért talán sokkal csábítóbb lesz az új tulajdonosnak is.

Ez jó árban van?

A 699 millió forintos irányár elsőre csábítóan hangzik, pláne egy olyan helyen, mint a XII. kerület mártonhegyi része. Mivel jelenleg a hirdetésben 410 négyzetméter szerepel, így egy gyors számítást végezve kijön, hogy

az ingatlan négyzetméterenkénti ára 1,7 millióra jön ki, ami a tavalyitól ugyan elmarad, de a kerületi átlagos négyzetméterárnál jóval magasabb összeg.

Ez az érték ugyanis idén januárban 1,3 millió forint volt, amellyel persze ez a kerület vezeti a fővárosi toplistát drágaságban.

címlapi kép: Kovács Attila, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 6. vasárnap
Brúnó, Renáta
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?