14 °C Budapest
A budai folyópart látványa Budapesten, szürkületkor, növekvő félhold alatt.

Mérsékelt drágulás, erős kereslet a budapesti ingatlanpiacon: ezek a legolcsóbb kerületek

MTI
2024. augusztus 23. 14:32

Az első hét hónapban 60 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát a fővárosban, mint az előző év azonos időszakában; a budapesti lakások átlagos négyzetméterára 3 százalékkal 914 ezer forintra emelkedett; az átlagos, 65 négyzetméteres otthonra fordított összeg pedig 4 százalékkal nőtt, megközelítette a 60 millió forintot - olvasható a Duna House ingatlanforgalmazó közleményében.

Hét kerületben egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják az ingatlanokat, azonban a budapesti kerületek kétharmadában, például Soroksáron, Pesterzsébeten, Csepelen vagy Budafokon még mindig fővárosi átlag alatti árszinten lehet lakáshoz jutni.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a közleményben kifejtette, Soroksár kínálja a legkedvezőbb árú ingatlanokat, mindössze 546 ezer forint az átlag négyzetméterenként, de 20 ezer forinttal drágább egységáron már Pesterzsébeten is megoldható az otthonteremtés. A HÉV-vel jól megközelíthető, csepeli lokációt választók pedig 596 ezer forint körüli négyzetméterárral kalkulálhatnak. Az ingatlanközvetítő 2024-es tranzakciós adatai szerint ezekben a kerületekben 59-66 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező otthonokat átlagosan 35-37,3 millió forint ráfordításával is meg lehet szerezni.

A hat budai kerületből mindössze a XXII. kerületben, Budafok-Tétényben lehet fővárosi átlag alatt ingatlanhoz jutni, itt az ingatlaniroda idei értékesítési adatai alapján 733 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter. A terület nagy része családiházas övezet, így az átlagos ingatlanméret is nagyobb, 94 négyzetméter, az átlagos ingatlanérték pedig 68,6 millió forint.

A második legalacsonyabb árszinttel rendelkező budai kerületben az ingatlanárak már átlépték az egymillió forintot, Óbuda 1,06 millió forintos négyzetméterárral bekerült a 7 legdrágább budapesti kerület közé, míg a kerületben ingatlanvásárlásra költött összeg megközelítette a 82 millió forintot a 77 négyzetméter körüli ingatlanok körében.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Négyzetméterenként a legjelentősebb kiadást a hegyvidéki, a klasszikus pesti belvárosi, V. kerületi, illetve újbudai ingatlanvásárlás jelenti. A három legdrágább kerületben 1,19-1,27 millió forintos négyzetméterárral hirdetik a lakásokat. Az otthonteremtésre fordított összegben ugyanakkor a II. kerület lett a csúcstartó, 123 millió forinttal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?