Woman mows. the lawn drought summer hot work garden weather heat sunny

2024-ben sem ússzák meg ezek a magyar városok a vízhiányt: nem csak Pesten nagy a baj

2024. július 20. 12:32

Eljött a vízhiányos nyarak kora, több Pest megyei településen jeleztek korlátozást, az Alföldön gond van az öntözéssel is - jelentette a Népszava. Ez mostantól nem a kivétel, hanem a szabály, bár még lehetne rajta változtatni.

Az elmúlt napokban Budapest környékén a lakossági vízszolgáltatásban, valamint a Tisza mentén a mezőgazdaságban figyelmeztettek vízhiányra a vízügyi szakemberek. Az ilyen esetek immár nyaranta visszatérően ismétlődnek, gyakoriságuk és időbeli, illetve földrajzi kiterjedésük is növekszik. Ez pontosan úgy történik, ahogyan azt a szakértők már a 90-es évek elején megjósolták – igaz, akkor még valamivel távolabbi jövőre vonatkozóan, írja a lap.

A cikkben az okokat és az elméletileg lehetséges megoldásokat is összegyűjtik, de azt is kiemelik: nem létezik minden vízellátási problémára lokális gyógymód. Bár vízhiány már a 70-es és 80-as években is volt – amikor még alig beszéltek globális éghajlatváltozásról –, napjaink jelenségei egyre szorosabban összefüggenek a klímakrízissel. Nem arról van szó, hogy kevesebb eső esik: a Magyar Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarországon az éves csapadék mennyisége némileg csökkent ugyan a XX. század elejétől máig, de az elmúlt évtizedekben inkább növekszik.

Az éves csapadékmennyiséget tekintve inkább Nyugat-Dunántúlon figyelhető meg csökkenés, míg az Alföldön meglepő módon szignifikáns növekedés tapasztalható. Ugyanakkor egyszerre csökken – néhol radikálisan, például Debrecen környékén több méterrel – a talajvízszint és nő a csapadékeloszlás idő- és térbeli egyenlőtlensége. Ez nemcsak a folyók vízjárását teszi kiszámíthatatlanabbá – például villámárvizek formájában –, hanem megnehezíti a talaj vízutánpótlását is. A föld ugyanis egy bizonyos határon túl nem tud megbirkózni az egyszerre lehulló csapadékkal: ilyenkor a víz felszínen gyűlik össze és rövid idő alatt nagy pusztítást okozva levonul az alacsonyabban fekvő területek vagy az adott vízgyűjtő fő folyóvölgye felé.

A helyzetet súlyosbítja az emberi beépítés és közterek aszfaltozása-betonozása-térkövezése is, ami akadályozza a beszivárgást. A klímaválság megfékezésére irányuló intézkedések részletezésére itt nincs lehetőség, de tudva, hogy az éghajlat átalakulása elkerülhetetlen, vízügyi és felszínhasználati beavatkozásokkal alkalmazkodni lehetne hozzá.

A növekvő vízhasználat is problémákat okoz.

A magyar lakosság egy főre jutó napi 85 liter körüli vízfogyasztása alacsonyabb ugyan az EU-átlag 120 literes értékénél, de térségi összehasonlításban magasnak számít. Az elfogyasztott vízmennyiség folyamatosan csökkent 1990-től egészen 2017-ig: ha az 1990-es szintet 100 százaléknak vesszük, akkor 2017-re ez nagyjából 60 százalékra esett vissza lakossági fogyasztás esetében, míg vállalati szektorban alig érte el a 35 százalékot.

Az ipari fogyasztás csökkenése olyan hatalmas vízigényű iparágak eltűnésével vagy összezsugorodásával magyarázható mint például papíripar vagy alumíniumgyártás. A lakossági változás kulcstényezője pedig társasházi vízórák felszerelése és emelkedő vízdíjak voltak. Ám 2018 óta mind lakossági mind gazdasági szinten ismét növekedés tapasztalható. A gazdaságban különösen nagy szerepet játszik ebben az akkumulátoripar térnyerése: például Debrecenben épülő akkugyár teljes kiépítettségében annyi vizet fog fogyasztani mint egész város lakossága.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár uniós viszonylatban szerénynek mondható hazai lakossági vízfogyasztásunk is tartalmaz pazarló elemeket. Például tisztított ivóvizet használunk WC-öblítéshez vagy locsoláshoz esővíz helyett. Ezeken változtatva akár negyedével-harmadával is csökkenthető lenne felhasználásunk.

Súlyos gondok az agglomerációban

A legsúlyosabb vízhiány rendszeresen Budapest agglomerációjában jelentkezik ahol évente 12-15 ezer fővel nő lakosság érdemi infrastruktúra-fejlesztés nélkül. Ez természetesen nyomást helyez bővülő népesség által használt hálózatokra is. Például Érden tavaly június óta gyakorlatilag építési tilalom van infrastrukturális válsághelyzet miatt miközben csak 2021-ben mintegy 1400 fő költözött be városba. Lakópark-fejlesztők gyakran hagyják önkormányzatokra közműfejlesztést mely tevékenységet jelenleg leggazdagabb települések sem tudják vállalni megfelelő források hiányában.

Megoldást jelenthetne ha építési engedély kiadásának előfeltétele lenne infrastruktúra-szükséglet biztosítása amihez azonban teljes engedélyezési eljárást át kellene alakítani mivel processzus ma példátlanul liberalizált alapul arra hogy költségeket minél nagyobb hányadát hárítsák át közre vállalkozók illetve egyéni építtetők is.

Nem segít a „rezsicsökkentés” sem?

Magyarországi ivóvízhálózat európai térségi összevetésben rendkívül elhanyagolt állapotban van - írja a lap. Egy tavalyi iparági felmérés szerint vezetékeken elszivárgó hálózati veszteség átlagosan 20-25 százalék de egyes településeken eléri akár 80 százalékot is. Ilyen körülmények között lehetetlen rentábilis szolgáltatást nyújtani mivel kormány által szolgáltatókra kényszerített feltételrendszerben képtelenség forrásokat teremteni hálózat fenntartására fejlesztésére.

Jelenleg ország összes szolgáltatója veszteséges: probléma nem rosszul gazdálkodnak hanem jelen szabályok között lehetetlen jól nullszaldósan gazdálkodni. Ennek egyik oka rezsicsökkentésnek nevezett árbefagyasztás másik pedig ezzel párhuzamos különadó - írják. Elvonások önköltséget sem fedező bevételek miatt legalább egy évtizede nem költenek érdemben hálózat felhalmozott közműadósság több mint 3000 milliárd forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?