34 °C Budapest
Kis házak sora magyar faluban, Tokaj vidékén.

Itt vesznek most fillérekért nyaralót az élelmes magyarok: tényleg durván megéri

2024. július 19. 14:04

Az aktuális ingatlanpiaci környezet lehetőséget nyújt azok számára is, akik kisebb költségvetéssel vágnának bele egy nyaralóprojektbe. Szakértők rámutattak 10 olyan településre, ahol átlagosan 15 milliós vételár alatt, népszerű üdülőövezetek közelében lehet telekhez jutni. Körbejárták a könnyűszerkezetes vagy mobilház felépítése kapcsán elérhető banki finanszírozás lehetőségeket is.

A nyári időszakban sokan álmodoznak egy saját nyaralóról, azonban a hagyományos ingatlanok magas árai elriaszthatják a vásárlókat. „Egy telek megvásárlása és később egy könnyűszerkezetes vagy akár mobilház felépítése jóval kedvezőbb pénzügyi megoldás lehet. A Balaton környékén egy ideje budapesti árszinten cserélnek gazdát a lakóingatlanok, így már csak ezért is lehet a szerényebb költségvetésben gondolkodó nyaralóvásárlóknak perspektíva egy kedvezőbb árú telek, amire most vagy akár később is rákerülhet a vágyott víkendház. De nemcsak a Balaton környéke lehet vonzó a nyaralót tervezők számára” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember kiemelte, hogy a telekvásárlás biztonságos befektetésnek tekinthető, mivel a telkek száma minden településen korlátos, ezért kiszámítható módon tudják tartani az értéküket.

Elemezve a népszerű üdülőövezetek közelében elhelyezkedő településeken meghirdetett telkek árait, a 15 millió forint alatti medián telekárral rendelkező települések között kiemelkednek olyan helyek, mint

  • Abádszalók (5,9 millió Ft),
  • Túrkeve (2,5 millió Ft),
  • Balatonszentgyörgy (12,5 millió Ft),
  • Zalakaros (12,9 millió Ft),
  • Hajmáskér (10,3 millió Ft),
  • Lepsény (12,2 millió Ft),
  • Tiszacsege (4,7 millió Ft),
  • Kehidakustány (7 millió Ft),
  • Neszmély (12,9 millió Ft) és
  • Csongrád (3,9 millió Ft).

Ezek a települések nemcsak azért lehetnek ideálisak egy hétvégi házhoz, mert elérhető telekárakkal rendelkeznek, hanem mert népszerű üdülőövezetek közelében helyezkednek el, ami pedig emeli a telek ingatlanpiaci értékét, és több kikapcsolódási, rekreációs vagy akár kulturális potenciált is tartogat.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Településenként az építési engedélyek és a helyi rendezési tervek is eltérőek lehetnek, így azok felülvizsgálata is kulcsfontosságú.

  • Könnyűszerkezetes ingatlan építésekor is szükséges az egyszerű bejelentés és a finanszírozás az ingatlan típusától függ: lakóépületre támogatás és támogatott hitel is igényelhető, üdülő esetén azonban csak piaci lakáshitel érhető el.  Amennyiben lakóingatlan is építhető a telekre és esetleg falusi CSOK vagy támogatott hitel (falusi OTK vagy CSOK Plusz) igénybevétele lenne a cél, számolni kell azzal, hogy a cél ingatlanban állandó lakóhelyet kell létesíteni és 10 évig életvitelszerűen ott kell lakni.
  • Az építésfelügyelet az adott telek típusától függően adhat engedélyt lakóépület vagy üdülő építésére, amit a helyi rendezési terv szabályoz.
  • Érdemes akár a helyi rendelkezések alapján is szűrni, mert például Balatonszentgyörgy önkormányzata nemrégiben rendhagyó lépéseket tett a fiatalok településre vonzására. Az önkormányzat kedvező áron kínál telkeket a fiatalok számára, hogy segítsen megállítani a település elöregedését és vonzóbbá tegye azt a fiatal családok számára. Ez az intézkedés elsősorban a demográfiai problémák kezelését, az ottani letelepedést célozza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 3. kedd
Hilda
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?