19 °C Budapest

Nem spórolunk: tízből csak egy magyar háztartás használ takarékos égőket!

Pénzcentrum
2008. november 11. 14:12

Magyarországon még csak minden tízedik, míg nyugat-európában minden második eladott égő energiatakarékos, miközben egy uniós irányelv értelmében 2015-re kizárólag ezek működhetnek a háztartásokban. A közelgő határidő mellett főleg a növekvő energiaárak miatt nő Európa-szerte a kereslet a kompakt fénycsövek iránt.

A Hama Nyugat-Európában az év elejétől, Magyarországon pedig ősztől jelentkezik a három nagy és számtalan kis gyártó által uralt világítástechnikai piacon. Az eddig is elsősorban tartozékairól ismert cég ugyanis Európa más országaival együtt Magyarországon is megkezdte Xavax termékcsaládja forgalmazását, melybe többek között 40 féle energiatakarékos, kompakt fénycső is tartozik.

A világítótestek hazai piaca nehezen megbecsülhető, de a magyar háztartásokban nagyjából évi 20 millió darabot használnak belőlük. Ezek közül jelenleg minden tízedik tartozik az energiatakarékos kategóriába, míg nyugat-európában ezek aránya 50-60 százalék − közölte a Hama hazai leányvállalatának értékesítési igazgatója. Falus László hangsúlyozta, az uniós irányelveknek megfelelően 2015-től kizárólag energiatakarékos fényforrásokat szabad forgalmazni a közösség országaiban.

Ez a tény a kormányzati szerveket is az energiatakarékos világítótestek piacának ösztönzésére sarkallja. A növekvő környezettudatosság és a használat során érezhetően csökkenő villanyszámla a fogyasztókat is ebbe az irányba tereli, hiszen az átlagos, világítási célú energiafelhasználás akár az ötödére csökkenhet, ami háztartásonként évi 15-20 ezer forint megtakarítást jelent. A kompakt fénycsövek amúgy is évről-évre olcsóbbak, sokat javult az eszközök reakcióideje, miközben az új "körték" fénye is egyre kellemesebb. A fenti okok miatt és mivel ezek a fényforrások jelenleg hazánkban még Európa nyugati feléhez képest is kevéssé elterjedtek, úgy gondoljuk, időben léptünk piacra − vélekedik Falus László.

A cég kizárólag a lakossági piac számára értékesít majd, ahol terveik szerint a következő két évben részesedésük eléri majd a 20 százalékot. Xavax márkanév alatt azonban nem kizárólag világítótesteket árul a vállalat. A háztartási "tartozékokat" tömörítő termékcsaládnak speciális tisztítószerek, mosó- és mosogatógép-, mikrosütő-, hűtőszekrény-, porszívótartozékok és gyermekbiztonsági felszerelések is tagjai.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?