17 °C Budapest
Primary school classroom.

Ez hihetetlen: alig van pedagógus az országban, ekkora tanárhiány mellett indulhat az új tanév

2024. augusztus 6. 09:12

Egy hónappal a tanévkezdés előtt még mindig több mint 2800 betöltetlen pedagógus álláshelyre keresnek jelentkezőket - írja a Népszava.

Hamarosan kezdődik a tanév, méghozzá jelentős változásokkal a közoktatásban, ezek közül egynek a részleteiről egy mélyreható interjú keretében is beszámoltunk.

A Közigállás Portálon augusztus 5-én jelentős mennyiségű, betöltetlen pedagógus állásajánlat volt elérhető: 1354 a "tanár", 927 a "pedagógus", 520 a "tanító" és 83 a "pedagógiai asszisztens" keresőszavakra. A tanévzárás óta nagyjából 4000 hirdetés volt az oldalon, amely jelzi, hogy a legtöbb álláshelyet még nem sikerült betölteni. Az iskolákban jelentős tanárhiány tapasztalható, amely miatt nem megfelelően képzett vagy teljesen más szakmákból érkező emberek tanítanak.

A Szülői Hang felmérésében számos szülő osztotta meg aggodalmait: egy budapesti iskola például 51 álláshelyéből csak 31-et töltöttek be, ami miatt egy testnevelő tanár tartotta az informatikaórákat, míg a matektanár 70 év feletti nyugdíjas. Heves megyében a rajzórákat a matektanár, a történelemórákat pedig a testnevelőtanár tartja. A pedagógushiány kezelésére a parlament gyorsított eljárásban fogadott el egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy 55 év feletti katonatisztek is taníthassanak, még ha nincs is pedagógus végzettségük, a tankerületi központok pedig átképzik őket.

A Szülői Hang és az aHang platform petíciót indított a katonák iskolákba vezénylése ellen, több mint 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Számos egyéni történet is napvilágot látott: egy gimnáziumi esztergályos tanította a fizikát, ami a diákok rossz teljesítményében mutatkozott meg, egy másik esetben az iskolatitkár és a takarító vigyázott a diákokra. A pedagógusok is megosztották tapasztalataikat: több Pest megyei iskolában hiányzó tanárok miatt nem szakszerű oktatás zajlik, helyettesítésre gyógypedagógusokat és nyugdíjasokat alkalmaznak, de sok fiatal pedagógus csak egy évig marad a pályán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?