17 °C Budapest
Historical King in studio shoot old senior

Itt kiskirályként élhetnek a nyugdíjasok 2024-ben: nem kell tartaniuk a magas rezsitől, inflációtól

2024. október 16. 08:27

A Mercer CFA Institute által készített legfrissebb globális nyugdíjindex szerint Hollandia őrzi vezető pozícióját a világ legjobb nyugdíjrendszerei között - írta a Portfolio. A rangsor rávilágít arra a sürgető problémára, hogy világszerte sokan úgy vonulnak nyugdíjba, hogy nem kapnak megfelelő útmutatást megtakarításaik hosszú távú fenntarthatóságáról.

A tanulmány kiemeli, hogy a kormányoknak rugalmasabb megközelítést kellene alkalmazniuk a nyugdíjba vonulással kapcsolatban, ahelyett, hogy merev életkori határokat szabnának meg a munkavállalás befejezésére.

Az idei felmérésben Hollandiát Izland, Dánia és Izrael követi a dobogón. Ez a négy ország kapta meg egyedül az "A" osztályzatot a vizsgált 48 ország közül. A top 10-es listát Szingapúr, Ausztrália, Finnország, Norvégia, Chile és Svédország egészíti ki.

Paradigmaváltás a nyugdíjrendszerekben

A jelentés rámutat egy globális trendre: a garantált nyugdíjat biztosító, szolgáltatással meghatározott programokról (defined benefit, DB) egyre inkább áttérnek a hozzájárulással meghatározott nyugdíjprogramokra (defined contribution, DC). Utóbbiban az egyének saját megtakarítási számlákkal rendelkeznek, amelyekre karrierjük során folyamatosan befizetéseket eszközölnek.

Hollandia például tavaly nyáron jelentette be, hogy átalakítja magánnyugdíjrendszerét. Az új modellben a nyugdíjalapok egyéni számlákra különítik el a vagyont, a kifizetéseket pedig a hozzájárulások és a piaci feltételek határozzák meg a korábbi garantált juttatások helyett.

Demográfiai kihívások

David Knox, a Mercer vezető partnere és a jelentés fő szerzője hangsúlyozza a demográfiai változások jelentőségét: "Egyszerűen nem szülünk gyerekeket, és tovább élünk... Ha az öregedő népességet és a kevesebb adófizetőt kombináljuk az államadóssággal és az állami nyugdíjakkal kapcsolatos elvárásokkal, akkor valahol valamit lépni kell."

A jelentés rámutat, hogy a növekvő várható élettartam, a csökkenő termékenységi ráta, a magas kamatlábak és az emelkedő ellátási költségek együttesen nyomást gyakorolnak a kormányzati költségvetésekre a nyugdíjprogramok fenntarthatósága érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Globális helyzetkép

Az Egyesült Államok a 29., az Egyesült Királyság a 11., míg Japán a 36. helyen végzett a rangsorban. India kapta a legalacsonyabb, "D" minősítést, olyan országokkal együtt, mint Dél-Afrika, Törökország, a Fülöp-szigetek és Argentína. Kína a 31. helyet foglalja el, bár a Mercer megjegyzi, hogy az ország közelmúltbeli nyugdíjreformjai még nem tükröződnek az idei pontszámban.

A jelentés több javaslatot is megfogalmaz a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának javítására:

  1. A munkavállalók és magánvállalkozók önkéntes nyugdíjrendszerbe való bevonásának növelése automatikus beléptetéssel.
  2. Az állami nyugdíjkorhatár emelése a növekvő egészséggel korrigált várható élettartamnak megfelelően.
  3. Az idősebb korosztályok magasabb munkaerő-piaci részvételének ösztönzése.
  4. A magánmegtakarítások magasabb szintjének elősegítése.
  5. A nyugdíjcélú megtakarítások idő előtti felhasználásának korlátozása.

Knox hangsúlyozza a rugalmasabb megközelítés fontosságát: "Az embereket arra kellene ösztönözni, hogy részmunkaidőben dolgozzanak a nyugdíjak feltöltése érdekében, ami a kormányok, a munkaadók és a munkavállalók gondolkodásmódjának megváltoztatását igényli."

A tanulmány rávilágít, hogy bár egyes országok nyugdíjrendszerei kiemelkedően teljesítenek, globális szinten jelentős kihívásokkal kell szembenézni a fenntartható és megfelelő nyugdíjellátás biztosítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?