Nyugdíjas korú nő gázol a tengerbe egy rózsaszín, felfújható kör alakú fánkkal.

Akik megtehetik nyugdíjas éveikre, menekülnek az országból: ide éri meg költözni

2024. október 16. 19:41

A világ fejlettebb országaiban nyugdíjba vonulók közül, akik szerencsésebbek egészség és megtakarítások szempontjából, nemcsak a világ felfedezésében gondolkoznak – ahogy korábbi bejegyzésünkben kifejtettük -, hanem akár abban is, hogy elköltözzenek egy másik országba nyugdíjas éveikre. Egy nemzetközi felmérés rangsorolta a világ 89 országát aszerint, hol lehet a legkényelmesebben élvezni a nyugdíjas éveket. Több szempontot is figyelembe véve Svájc, Új-Zéland és Portugália végzett a lista élén. Magyarország a lista közepén állt, 45. helyünkkel két helyezést javítottunk a tavalyi értékeléshez képest mint vonzó célország a nyugdíjas évek eltöltésére. Ezzel a felmérésben résztvevők kellemesebb célpontnak tartják hazánkat, mint Csehországot, Szlovákiát vagy épp Szlovéniát.

A U.S. News és a World Report friss elemzésében arra kereste a választ, mely országban lehet a legkényelmesebben élvezni a nyugdíjas éveket. 89 országot rangsoroltak közel 17 ezer beérkezett válasz alapján, melyet hét fő szempont alapján állítottak fel:

  • megfizethetőség;
  • adókörnyezet;
  • barátságos környezet és emberek;
  • vonzó lakóhely (hely, ahol szívesen élnének);
  • kellemes éghajlat;
  • tulajdonjogok tiszteletben tartása;
  • egészségügyi ellátás fejlettsége.

Az első helyen Svájc végzett 2024-ben is, annak ellenére, hogy a svájci életet drágának értékelték a válaszadók (a megfizethetőséget vizsgálva a 88. helyen állt). Ugyanakkor a felmérés 45 év feletti válaszadói körében (5 900 fős minta) az 5. helyen állt a tulajdonjogok tiszteletben tartása tekintetében, és a 3. legvonzóbb hely volt, ahol a megkérdezettek szívesen élnének. Mégis Svájc legnagyobb vonzereje a nyugdíjasok számára a fejlett egészségügyi rendszere és a kedvező adókörnyezet.

Svájcot Új-Zéland követte a listán, két helyet javítva 2023-hoz képest, mivel a 45 év feletti válaszadók körében a leginkább vonzó lakóhelynek számított, ahol szívesen élnének, továbbá családbarát helynek is tartották. Új-Zéland továbbá az első öt ország között szerepelt a barátságos, boldog és festői környezet, valamint a számos földrajzi látnivaló tekintetében is. Az ország kétéves ideiglenes nyugdíjas látogatói vízumot biztosít a 66 éves és idősebbek számára, cserébe azért, hogy bizonyos mennyiségű pénzt fektetnek be helyben (460.299 amerikai dollár (USD)). Továbbá az új-zélandi lakosok támogatott vagy ingyenes egészségügyi ellátásban részesülnek.

Európai országok közül másodikként Portugália került be a legvonzóbb nyugdíjas életet biztosító országok rangsorába. Bár Portugália a 2023-as második helyről egy helyet visszaesett 2024-re, azonban a lista elején szereplő öt ország közül a legmegfizethetőbbnek tartották a válaszadók. Továbbá kiemelték kellemes éghajlatát is az értékelés során (második helyen állt e tekintetben). A felmérésben részt vevő, 40 év feletti válaszadók szerint Portugáliában kellemes a kulturális élet, vidám, szórakoztató, és remek ételeket kínál. Azonban Portugália adórendszerében változás történt: a külföldi nyugdíjakra már nem vonatkozik kedvező adókulcs.

A ranglista negyedik helyén Ausztrália szerepelt a kényelmes nyugdíjas évek tekintetében. A válaszadók kiemelték a festői tájakat, a földrajzi látnivalókat, a barátságos hangulatot, a modern és szórakoztató életet. A pénztárcával kapcsolatos problémák azonban visszatartó erővel bírhatnak: az ország az utóbbi időben az egyre növekvő megélhetési költségekkel küzdött.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 45 év feletti válaszadók körében Spanyolország ismét az ötödik legjobb országnak bizonyult a kényelmes nyugdíjas évek eltöltéséhez, és a felmérésben részt vevők az országot a legbarátságosabb nemzetnek tekintették. Spanyolországot – a ranglistán harmadik európai országként – a válaszadók a kellemes éghajlat és klíma miatt is magasra értékelték, valamint az első helyen állt a kulturális lehetőségek tekintetében is. Az Ibériai-félszigeten fekvő országban létezik az ún. „arany vízum” program, amely lehetővé teszi a letelepedést azok számára, akik legalább 500 ezer eurót költenek ottani ingatlanra.

Magyarország két helyet javított a világranglistán, mivel 2023-ban a 47., míg 2024-ben a 45. legvonzóbb ország voltunk a nyugdíjasok számára. A 45. hellyel Magyarország a világranglista közepén, európai ország között pedig a második harmadban állt 2024-ben, ahol legkellemesebben lehet élvezni a nyugdíjas éveket. Régiós országok közül Horvátország és Lengyelország néhány hellyel előrébb foglalt helyet a ranglistán, mint hazánk, míg Csehország, Szlovákia és Szlovénia, illetve a balti országok (Lettország, Észtország és Litvánia) hátrébb helyezkedtek el.

Bár Magyarország a világranglista közepén kapott helyett a friss rangsor szerint mint vonzó célpont a nyugdíjasévek eltöltésére, ugyanakkor a listán hazánkat megelőző országok túlnyomú többségében a megélhetési költségek jelentősen magasabbak, mint Magyarországon. Ugyan a válaszadók véleménye alapján vonzóbb több ország hazánknál a kényelmes nyugdíjas évek eltöltésére, viszont drágább is az élet ezen országokban.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 16. 21:00
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02