12 °C Budapest
Happy senior couple spending time together in London city. Concepts about seniority, lifestyle and travel

Rengeteg magyarnak nem álom az angol nyugdíj: így csinálják, nem lesz gondjuk idős korukban

2024. szeptember 4. 17:27

Az Egyesült Királyságban a nyugellátások területén hagyományosan jóval kisebb az állam szerepe, mint a kontinentális európai országokban - közölte hírlevelében a NyugdíjGuru. A brit állami nyugdíj (State Pension) – a szokásos európai megoldásoktól radikálisan eltérő módon – kizárólag a brit biztosítási idő éveinek számától függő átalány-nyugdíj (flat-rate pension), vagyis azonos biztosítási évszám esetén mindenkinek azonos összegű állami nyugdíj jár.

Az állami nyugdíj összegében semmilyen módon nem tükröződik, hogy a nyugdíjas mennyit keresett vagy mennyi járulékot fizetett aktív korában. A kereseteket és járulékokat csak a foglalkoztatói nyugdíjpillérben (NEST) biztosított nyugdíjszolgáltatások összege tükrözi. A brit nyugdíjrendszerben rendkívül fontos szerepet játszik a nyugdíj-előtakarékosság számtalan egyéni módja is, a banki és a biztosítási megoldások széles választékával.

Az állami nyugdíjrendszer radikális reformja

A brit állami nyugdíjrendszert radikálisan átalakították 2016-ban. Az új állami nyugdíj folyó finanszírozású, járulékfizetéssel fedezett átalány-nyugdíj, vagyis az összege mindenki számára azonos, aki azonos számú biztosítási évet szerzett a brit társadalombiztosítás (National Insurance) rendszerében. Az új állami nyugdíj összege nem függ a keresettől, kizárólag a biztosítási évek számától.

Ez magyar szemmel furcsa jellegzetessége az új brit öregségi nyugdíjrendszernek, akárcsak az, hogy a nyugdíjat heti összegben számolják. Az állami nyugdíjat csak az a jogosult igényelheti, aki betöltötte az állami nyugdíjra jogosító életkorát, ami jelenleg 66 év. Az állami nyugdíjra jogosító életkor betöltése előtt négy hónappal a jogosult igényelheti az állami nyugdíját vagy elhalaszthatja az igénylését. Ez utóbbi esetben nem kell tennie semmit, a nyugdíja összege a jogosító életkor betöltése utáni munkavégzés esetén 9 hetente 1%-kal nő mindaddig, amíg a nyugdíj igénylésére sor nem kerül. (Az így szerzett plusz nyugdíj az “Extra State Pension”.)

Az állami nyugdíjra jogosító életkor rendszeres emelése

Az állami nyugdíjra jogosító életkort rendszeres időközönként, de legalább hat évente felülvizsgálják. Az új állami nyugdíjra jogosító életkor 2020. októberében érte el a 66 évet. Az 1961. márciusa után született személyek részére a jogosító életkor 67 évre emelkedik (2026-2028 között).

A korábbi emelési tervek szerint az 1977. márciusa után született személyek részére csak 2044-2046 között emelkedett volna a jogosító életkor 68 évre, de ezt az emelést előrehozhatják.  Így a jogosító életkor már 2037-2039 között 69 évre emelkedhet (korábban ezt az 2048 utánra tervezték), majd 2057-től 70 évre nőhet – vagyis az 1987 után született évjáratok már csak 70 éves koruk betöltésével igényelhetnék az állami nyugdíjat.

Az életkor emelésének vezérlő elve, hogy az Egyesült Királyságban a 20 éves kortól mért felnőtt életkor legfeljebb egyharmadát töltsék nyugdíjban az emberek (longevity link). 2024-ben a várható élettartam az Egyesült Királyságban 81,92 év, ennek alapján a nyugdíjban tölthető idő a longevity link célkitűzése szerint nem lehet hosszabb, mint 20,64 év, ami a 66 éves jelenlegi nyugdíjkorhatárra tekintettel teljes mértékben teljesülni látszik. Az új állami nyugdíjra jogosító életkorát minden érintettnek célszerű ellenőriznie a brit hatósági “State Pension Age” kalkulátorral.

Az új állami nyugdíj minimális és maximális időfeltétele

Az új állami nyugdíj feltétele, hogy a nyugdíjigénylő legalább 10 év, legfeljebb 35 év biztosítási időtartamot szerezzen akár járulékfizetéssel, akár jóváírások révén. (A 2016 előtt szerzett jogosultságokat maradéktalanul átvezették az új rendszerbe.) Az új állami nyugdíj a maximális értékét 35 biztosítási év alapján éri el, ez jelenleg heti 221,20 font.

A brit National Insurance rendszerében biztosítási időt kötelező és önkéntes járulékfizetéssel vagy jóváírással lehet szerezni, ez utóbbi jár egyebek között a munkanélküliség, a keresőképtelenség, a gyermeknevelés és a hozzátartozó ápolása meghatározott tartama alatt. Ha valaki 10 évnél rövidebb biztosítási időt szerzett, akkor nem jogosult az új brit állami nyugdíjra. Természetesen a nemzetközi nyugdíjmegállapítás során figyelembe vehetik a 10 évnél rövidebb tartamú biztosítási időtartamot is a pro rata (időarányos) nyugdíj számításához.

Ha valaki 10 és 35 év közötti tartamban szerzett biztosítási időt, akkor arányosan csökkentik az új állami nyugdíj maximális összegét.

Az arányos összeg számításának képlete: az új állami nyugdíj maximális összegét elosztják 35-tel, majd megszorozzák a 10 és 35 év közötti tartományban megszerzett biztosítási évek számával. Ha valakinek például 20 éve van, akkor a nyugdíja heti összege idén: 221,20 : 35 = 6,32 x 20 = 126,40 font lesz.

Az új állami nyugdíj a maximális összegnél is magasabb lehet, de csak két esetben:

  • az érintett személy a korábbi kétpilléres állami nyugdíjrendszer kiegészítő pillérében annyi jogosultságot halmozott föl, amelynek az új állami nyugdíjrendszerben történő jóváírásával az új állami nyugdíj összege magasabb lett, mint a maximális összeg, ez esetben a maximális összeget meghaladó mérték mint védett összeg (protected payment) növeli ezt a maximális összeget,
  • az érintett személy az új állami nyugdíjra jogosító életkora betöltését követően a nyugdíj igénylése nélkül – deferring - tovább dolgozik, így 9 hetente 1%, évente közel 5,8%  nyugdíjnövelésre (Extra State Pension) szerez jogosultságot, és ennek révén a nyugdíja összege meghaladhatja az új állami nyugdíj maximális összegét. (A régi rendszerben ilyen esetben ennek majdnem a kétszerese, 10,4% volt a nyugdíjnövelés éves mértéke, mert akkor még 5 hetente járt 1% növelés: ebben is tettenérhető a brit nyugdíjrendszer szigorodása.)

Ha valaki az EU/EGT tagállamaiban vagy Svájcban, illetve az Egyesült Királysággal kétoldalú szociális biztonsági megállapodást kötött államban  is szerzett biztosítási/szolgálati időtartamokat, a brit új állami nyugdíjra való jogosultságához a pro rata számítás keretében ezek az időtartamok is beszámítanak (akkor is, ha a brit rendszerben kevesebb, mint 10 év biztosítási időt szerzett). A Brexit kilépési egyezmény alapján legalább 2035-ig az Egyesült Királyságban is - az ún. "aggregation principle" alkalmazásával - a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK és a végrehajtására kiadott 987/2009/EK rendelet szabályozza a több tagállamban szerzett nyugdíjjogosultságok számításba vétele és a nyugdíj számítása esetén követendő eljárást.

Az új állami nyugdíjra való jogosultság megszerzéséhez vagy a maximális összeg eléréséhez önkéntes járulékfizetésre is lehetőség van (Class 2 vagy Class 3 National Insurance Contribution). Az új állami nyugdíja aktuális összegéről minden biztosított bármikor tájékoztatást (State Pension Statement) kérhet. A tájékoztatás tartalmazza, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • aktuálisan milyen összegű új állami nyugdíjra jogosult (State Pension Forecast),
  • mikor igényelheti az új állami nyugdíját (mi az állami nyugdíjra jogosító életkora, State Pension Age),
  • hogyan növelheti a nyugdíja összegét (ha erre lehetősége van).

Akinek van brit kormányzati ügyfélkapus (Government Gateway) hozzáférése, akkor az új állami nyugdíja leendő összegéről hivatalos elektronikus tájékoztatást kérhet a brit adóhatóságtól.

"Triple-lock": a nyugdíjemelés brit módszere

A nyugdíjemelést három tényező közül a legmagasabb mérték határozza meg minden év áprilisában:

  • az előző év szeptemberében mért fogyasztói árindex (általános infláció, CPI), vagy
  • átlagos keresetnövekedés (a heti kereseti index), vagy
  • 2,5%.

2024. április 8-ától a brit állami nyugdíjat 8,5%-kal emelték (így lett annak maximális heti összege jelenleg 221,20 font a 2024. április 7-éig érvényes 203,85 fontról).

Kiegyenlítő nyugdíjjóváírás (Pension Credit)

A kiegyenlítő nyugdíjjóváírás a brit rendszerben a kis jövedelmű nyugdíjasok részére járó adómentes top-up (a nyugdíjas tényleges jövedelme és a megélhetési küszöbérték közötti különséget kitöltő) támogatás (garantált minimum jövedelemig járó jóváírás). 2024-ben az egyedülálló nyugdíjas garantált minimum heti jövedelmi szintje 218,15 font, párok esetében 332,95 font.

Ha az érintett nyugdíjas összes jövedelme (nyugdíj és egyéb jövedelem) nem éri el a minimális heti jövedelmi szintet, akkor a jövedelmét ki kell egészíteni erre a minimális szintre.

További nyugdíjjóváírás igényelhető

  • rokkantság esetén,
  • családtag ápolása esetén,
  • bizonyos lakhatási költségek viselése (pl. jelzáloghitel törlesztése) esetén.

A kiegyenlítő jóváírást az állami nyugdíjra jogosító életkor betöltését követően lehet kérni. A kérelmet legkorábban négy hónappal a jogosító életkor betöltése előtt lehet benyújtani.

A foglalkoztatói nyugdíjpillér

Az új állami nyugdíjpilléren kívül az önkéntes foglalkoztatói nyugdíjpillér szerepe hatalmas az Egyesült Királyságban. Ezek két fő fajtája

  • a járadék-meghatározott (Defined Benefit, DB) nyugdíj - ez esetben a nyugdíjszolgáltatás a jogosult által elért életpálya átlagkeresete vagy az utolsó keresete meghatározott százaléka lehet, vagy
  • a járulék-meghatározott (Defined Contribution, DC) nyugdíj - ez esetben a nyugdíjszolgáltatás a jogosult és munkáltatója által befizetett tagi hozzájárulásoktól, kiegészítésektől, a befektetési hozamtól és az állami támogatás összegétől függ.

Minden alkalmazott, aki 22 évesnél idősebb. de még nem töltötte be az új állami nyugdíjra jogosító életkorát, valamint az éves keresete legalább 10 ezer font,  automatikusan tagja lesz a munkáltatója által működtetett foglalkoztatói nyugdíjszervezetnek (auto-enrolment), amelyből kívánsága szerint kiléphet, ha akar (opt-out). Ha a kilépés mellett döntene, akkor kétféle privátnyugdíj-megoldás közül választhat:

  • elindít egy nyugdíjcélú előtakarékossági programot (Self-Investment Personal Pension, SIPP)
    vagy
  • elindít egy élethossziglani személyes megtakarítási számlát (Lifetime Individual Savings Account, LISA). A LISA számlán évente legfeljebb négyezer font fektethető be nyugdíjcélra, viszont a magánszemély által befizetett összeget a brit állam 25%-kal, de legfeljebb évi ezer font bónusszal kiegészíti. A LISA megtakarítás az első lakás vásárlására is felhasználható. Nyugdíjcélra 60 éves kor betöltésével vehető igénybe a számlán felgyűlt összeg. Korábbi igénybevétel esetén 25% díjat kell fizetni (vagyis az állami bónusz összegét vissza kell fizetni).

A foglalkoztatói nyugdíjpillérek mellett szóló legerősebb érv, hogy mindegyikben hozzájárul a munkáltató is az alkalmazottja nyugdíj-előtakarékosságához. Ilyen hozzájárulás nincs a privátnyugdíj-programok esetében. A munkáltatói hozzájárulás minimális mértéke a kereset 3%-a. A munkáltató természetesen ennél magasabb mértéket is választhat. A munkavállalónak minimum a keresete 4%-át kell a foglalkoztatói nyugdíjszervezetben vezetett számlájára utalnia. Az állam 1 százalékponttal növeli a munkavállaló befizetését, így az 5%-os lesz. (A NEST egyszerű magyarázata szerint minimális esetben ha a munkavállaló 40 fontot fizet, azt 10 fonttal kiegészíti az állam és 30 fonttal a munkáltató, vagyis a NEST alapba már 80 font kerül.)

A privátnyugdíj

Harmadik pillérként szintén hatalmas szerepet játszanak az Egyesült Királyságban a különféle banki és biztosítói privátnyugdíj-megoldások, amelyek közül több verziót az állam is jelentős mértékben támogat. Az érintett magyar munkavállalók tengernyi IFA (Independent Financial Advisor) irodához fordulhatnak - írta a hírlevelében a NyugdíjGuru.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03