13 °C Budapest
Női tulajdonos mobiltelefont használ és kávét iszik, miközben az otthoni irodában áll - Freelancer munkavállaló és kisvállalkozás koncepciója

Fontos segítséget kaptak a magyar fogyasztók: könnyebb lesz a mobiltarifák összehasonlítása

2024. október 14. 14:02

Az NMHH 2015. január óta publikálja minden hónap elején a legjelentősebb hazai szolgáltatók kínálatában aktuálisan elérhető lakossági mobil- és vezetékestelefon-díjcsomagok átlagos havi költségeit, azaz az ÁHK-értékeket. Az nmhh.hu/ahk címen elérhető oldal segít eligazodni a sokféle – a különböző tarifák mellett egyre változatosabb szolgáltatásokat nyújtó – telefondíjcsomag között, és azzal, hogy megkönnyíti a választást, növeli a fogyasztói tudatosságot is a telefonszolgáltatások piacán.

Az NMHH eddig a három szolgáltatási szegmensre (előfizetéses mobiltelefon, feltöltőkártyás mobiltelefon és vezetékes telefon) külön-külön számított átlagos fogyasztói kosár alapján tette közzé az egyes díjcsomagok ÁHK-értékeit, szolgáltatónként és szolgáltatástípusonként külön-külön oldalakon.

A költségmutató bevezetése óta eltelt csaknem tíz évben azonban jelentős változások történtek a mobilpiacon, ami indokolttá tette a költségmutató megújítását. A legnagyobb változás az előfizetéses mobiltelefon-szolgáltatásoknál figyelhető meg. Ebben a szegmensben – a megváltozott fogyasztói igényekhez igazodva – a korábbi átlagos fogyasztói kosár helyett több fogyasztói kosár került bevezetésre, és a kosarak tartalma kiegészült a mobiltelefon-díjcsomagok kiválasztásakor napjainkban már igen jelentős súllyal bíró adathasználat mennyiségével is.

A tarifacsomagok összehasonlíthatósága érdekében a számlás mobildíjcsomagok ÁHK-értékei ezentúl már nem egy-egy statikus táblában jelennek meg szolgáltatónként külön aloldalakon, hanem egy, a hatóság által létrehozott kalkulátor segíti az összehasonlítást. Ebben minden érdeklődő kiválaszthatja, hogy milyen elvárásai vannak: nagyságrendileg mennyit tervez telefonálni, hány SMS-t szeretne küldeni, mekkora adatigénye van egy hónapban, illetve vállalna-e az előfizetői szerződésben hűségidőt vagy elektronikus számlázást és fizetést. Ez alapján az oldal a megadott fogyasztói elvárásoknak megfelelő legkedvezőbb ÁHK-értékű díjcsomagokat mutatja meg, a korábbiaktól eltérően most már minden jelentős mobilszolgáltató díjcsomagjait egy helyen, a várható havi költségeik szerint rangsorolva.

A feltöltőkártyás mobiltelefon- és a vezetékestelefon-szolgáltatások ÁHK-értékeinek megjelenítése is megújult, azonban mivel ez a két szegmens nagyon jól körülhatárolható fogyasztói igényeket szolgál ki, és a költségek meghatározása is lényegesen egyszerűbb, itt megmaradt a korábbi átlagos fogyasztói kosár alkalmazása. A korábban szolgáltatónként megjelenített értékek ugyanakkor most már itt is egy közös oldalon jelennek meg, könnyebbé téve az érdeklődők számára az összehasonlítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szolgáltatás kezdő oldala az nmhh.hu/ahk címen érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 14. 15:15
A 24 Extra három különböző csomagban nyújt exkluzív cikkeken túl előfizetői hírleveleket, podcastot,...
Kiszámoló  |  2024. október 14. 10:10
2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségév...
Holdblog  |  2024. október 14. 10:05
Nagyjából két év leforgása alatt sokszorosára duzzadt a banki kötvények kisbefektetőknél lévő állomá...
ChikansPlanet  |  2024. október 11. 13:11
Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, v...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?