27 °C Budapest
A gyerekek, az apa és a család macskája élvezik a délutáni napsütésben a közös alkotást.

NAV családi adókedvezmény 2025: mennyi lesz a családi adókedvezmény, hány éves korig jár?

2024. július 29. 18:35

2025-ben megduplázná a kormány a családi adókedvezményt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Tusványoson elmondott beszédében. Az elhangzottak szerint a kormány ezt két lépésben, de egy éven belül tenné meg. Bár ennél többet nem árult el a miniszterelnök, ugyanakkor ezek alapján feltételezhető, hogy 2025. január 1-től másfélszeresére, 2025. július 1-től pedig kétszeresére nőhet a családi adókedvezmény jelenlegi összege. De mi is az a családi adókedvezmény, mekkora összeg és hány éves korig jár a gyerek után? Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A családi adókedvezmény egy olyan adókedvezmény, amellyel az arra jogosult összevont adóalapján csökkentik, magyarán az adókedvezménynek köszönhetően nő a jogosult nettó fizetése (ugyanakkor a bruttó – természetesen – nem változik). A családi adókedvezmény mértékét mindig az eltartottak száma alapján határozzák meg – minél több az eltartott személy, annál magasabb kedvezmény vehető igénybe.

Családi adókedvezmény 2025: kikre jár a kedvezmény?

A miniszterelnöki bejelentés az adókedvezmény összegére vonatkozott, így várhatóan az egyéb feltételek megegyeznek majd a most is hatályban lévőkkel. Ezek alapján fontos tudni, hogy a családi adókedvezmény szempontjából megkülönböztetik az eltartottakat és a kedvezményezett eltartottakat:

  • eltartottnak minősül a családi adókedvezmény szempontjából az, aki a családi pótlék éves összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető, vagy figyelembe vehető lenne (akkor is, ha családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy ha ahelyett rokkantsági járadék jár, illetve, ha a családi pótlék tárgyévi összegét a gyerekek száma nem befolyásolja – pl. tartósan beteg gyerek után járó emelt összegű családi pótlék);
  • kedvezményezett eltartottnak minősül a családi adókedvezmény jelenlegi szabályai szerint az, aki után a magánszemély családi pótlékra jogosult, aki saját jogán családi pótlékra jogosult, vagy aki rokkantsági járadékban részesül, illetve a magzat a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján.

Ki veheti igénybe a családi adókedvezményt?

A családi adókedvezmény egy olyan adókedvezmény, melyet az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak után vehet igénybe az őket eltartó személy – tipikusan a szülő az általa eltartott gyerekek után. A jelenlegi szabályozás szerint a családi adókedvezmény jogosultja az a személy, aki családi pótlékra jogosult; jogosult rá továbbá a vele egy háztartásban élő, arra egyébként nem jogosult házastársa, illetve a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is. A családi pótlékra ugyancsak jogosult lehet egy gyerek a saját jogán, valamint a rokkantsági járadékban részesülő személy is.

Mi a családi adókedvezmény alapja?

Mint már említettük, a családi adókedvezmény az összevont adóalapot csökkenti, ezáltal az arra jogosult személy nettó fizetése a 15 százalékos személyi jövedelemadó és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék rovására lesz magasabb. Fontos hangsúlyozni, hogy az általános terhek csökkentésével akár a teljes szülői adómentesség is megvalósulhat, ugyanakkor a keret kimerülése esetén a családi adókedvezmény nem biztosít azon felüli extra jövedelmet a jogosult számára.

A családi adókedvezmény megosztása, visszaigénylése

A jelenlegi szabályozás szerint a családi adókedvezmény a lehető legjobb hasznosítás érdekében 50-50 százalékban megosztható a szülők között – ez várhatóan 2025-ben is így marad. Ugyancsak fontos tudni, hogy a családi adókedvezmény nem csak havi rendszerességű kedvezményként, hanem egyösszegű adóvisszatérítésként is kikérhető. Sőt, a családi adókedvezmény maximum 5 évre visszamenőleg utólag is kikérhető, bár ebben az esetben az akkori fizetésünk adóalapja lesz a mérvadó az adókedvezmény meghatározása szempontjából.

Hány éves korig jár a családi adókedvezmény?

A családi adókedvezmény 2024-ben – és így várhatóan 2025-ben is – legkorábban a magzat 91 napos korától jár általánosságban a gyerek 16. életévének betöltéséig (előbbi esetben terhesgondozási igazolással kell bizonyítani a jogosultságot). Ezen felül a kedvezmény mindaddig jár a szülőnek, amíg a gyerek nappali tagozatos köznevelési intézményben tanul, egészen az érettségi letételéig. Ezt követően, ha a gyereknek van a családi adókedvezmény szempontjából kedvezményezettnek minősülő fiatalabb testvére, akkor kisebb kedvezményekre továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mekkora lesz a családi adókedvezmény 2025-ben?

Végezetül jöjjön a lényeg – mekkora is lesz a családi adókedvezmény a miniszterelnök által belengetett duplázást követően? Az adókedvezmény összege jelenleg – és minden bizonnyal jövőre is – attól függ, hogy a jogosultnak hány eltartott személyről kell gondoskodnia. Tipikus esetben tehát az számít, hogy egy szülőnek hány gyereke van.

  • Egy gyerek esetén jelenleg maximum havi 10 ezer, éves szinten tehát 120 ezer forint a családi adókedvezmény mértéke. Ez 2025-ben havonta 20 ezer, éves szinten 240 ezer forintra nőhet.
  • Két gyerek esetén maximum havi 40 ezer forint, éves szinten maximum 480 ezer forint a családi adókedvezmény összege. Ez a bejelentés értelmében havi 80 ezer, illetve évi 960 ezer forintra emelkedhet.
  • Három gyerek esetén a családi adókedvezmény maximális összege havonta 99 ezer forint, vagyis évi 1,188 millió forint. Ez 2025-től havi 198 ezer, vagyis évi 2,376 millió forintra emelkedhet.
  • Háromnál több gyerek esetén jelenleg további havi 33 ezer forint jár minden egyes gyerek után, tehát például négy gyerek után havi 132 ezer, 5 gyerek után havi 165 ezer forint a családi adókedvezmény mértéke. A duplázás értelmében ez jövőre havi 66 ezer forintra emelkedne minden egyes gyerek után.

A pontosság kedvéért érdemes még egyszer hangsúlyozni, hogy a miniszterelnök kétlépcsős emelésről beszélt, tehát jelen tudásunk szerint az a valószínűbb, hogy a fenti összegek inkább csak a 2026-os évtől járnának a jogosultaknak. Amennyiben helyesen feltételezzük, hogy 2025. január 1-től csak másfélszeres emelésre kerül sor, és a duplázás csak 2025. július 1-től lép érvénybe, úgy így fognak kinézni a számok 2025-ben:

  • Az egygyerekes családoknál januártól júniusig 6*5 ezer forint, júliustól decemberig 6*10 ezer forint plusz járhat, ami összesen 90 ezer forint.
  • Kétgyerekes családoknál januártól júniusig 6*20 ezer forint, júliustól decemberig 6*40 ezer forint plusz járhat, ami összesen 360 ezer forintot jelent.
  • A háromgyerekes családoknál januártól júniusig 6*49,5 ezer forint, júliustól decemberig 6*99 ezer forint plusz járhat, ami összesen 891 ezer forint.

A belengetett emelés már csak azért is időszerű, mert a családi adókedvezmény mértéke 2016 óta szinte változatlan – az azóta eszközölt egyetlen módosítás 2019-ben történt, amikor is a kétgyerekes családok támogatását felemelték a mostani havi 40 ezer forintra. Azóta azonban az adókedvezmények értéke jelentős mértékben elinflálódott, így a beígért emeléssel a támogatás reálértékének a javítását célozhatja a kormány.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. szeptember 8. 15:51
Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 8. 16:14