13 °C Budapest
Berlin, 2024. június 21.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorában Berlinben 2024. június 21-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Követ dobott a tóba Orbán Viktor: hogy lesz itt egymilliós átlagfizetés a magyaroknak?

2024. október 4. 13:30

Alaposan felrázta ma reggel a bértárgyalások állóvizét a miniszterelnök, aki 2-3 év alatt szeretne eljutni az egymilliós magyar átlagbérig. De sikerülhet-e, és miért ennyire gyorsan szeretné?

A magyar gazdaságpolitika új irányt vehet a miniszterelnök váratlan bejelentése nyomán - írja a Portfolio. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában meglepő kijelentést tett a bérek jövőbeli alakulásáról, ami jelentősen eltér a korábban kommunikált tervektől. A kormányfő ambiciózus célokat fogalmazott meg mind az átlagbér, mind a minimálbér tekintetében, ami komoly hatással lehet a folyamatban lévő bértárgyalásokra.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) jelenleg is zajlanak az egyeztetések egy többéves bérmegállapodásról. A tárgyalófelek eddig abban állapodtak meg, hogy 2027-re a minimálbér elérje a bruttó átlagkereset 50%-át. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint ehhez évi 12%-os minimálbér-emelésre lenne szükség.

Ehhez képest Orbán Viktor kijelentése új perspektívát nyit. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban így fogalmazott: "Szeretnénk elérni az 1000 eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra felvinni. Ez 2-3 éven belül lehetséges." Ez a célkitűzés jelentősen felgyorsítaná a bérnövekedés ütemét a korábban tervezetthez képest.

A miniszterelnöki bejelentés több szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt az 1000 eurós minimálbér elérését 2026-2027-re hozná előre a korábban említett 2028-as céldátumhoz képest. Másrészt az átlagbér 1 millió forintra emelése is rendkívül ambiciózus vállalás, különösen ilyen rövid időtávon.

A bejelentett célok eléréséhez a jelenlegi bérszintekhez képest évi 15-23%-os minimálbér-emelésre lenne szükség, ami jóval meghaladja a VKF-en eddig körvonalazódó 12%-os ütemet. Az átlagbér esetében pedig - a kiindulási ponttól függően - 16-29%-os éves növekedésre lenne szükség.

Fontos megjegyezni, hogy a miniszterelnök által felvázolt bérpálya nem illeszkedik teljesen a korábban meghatározott 50%-os szabályhoz. Az 1 millió forintos átlagbérhez ugyanis körülbelül 450 ezer forintos minimálbér tartozna az 50%-os arány alapján, ami eltér az 1000 eurós (kb. 400 ezer forintos) céltól.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyors ütemű béremelés komoly kihívások elé állíthatja a magyar gazdaságot. Szakértők szerint két fő kockázattal kell számolni: egyrészt számos kis- és középvállalkozás kerülhet nehéz helyzetbe a megnövekedett bérköltségek miatt, másrészt fennáll az ár-bér spirál kialakulásának veszélye, ami az infláció újbóli felpörgéséhez vezethet.

A miniszterelnöki bejelentés minden bizonnyal új dinamikát ad a folyamatban lévő bértárgyalásoknak. A következő hetekben várhatóan intenzív egyeztetések folynak majd a kormány, a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek között, hogy megtalálják az egyensúlyt az ambiciózus bérnövekedési célok és a gazdaság teherbíró képessége között.

címlapi kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.10.03 09:19
Az 5 és 10 kilométeres futótávok jól megvalósítható célok mind a kezdő, mind a középhaladó futók szá...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?