13 °C Budapest

Egy munkakör, egy fizetés, két munkavállaló - van, ahol így csinálják

Pénzcentrum
2010. augusztus 31. 09:15

Az állásmegosztás Nyugat-Európában egyre elterjedtebb foglalkoztatási forma, nálunk azonban még a rugalmasabb cégeknél is ritkának számít - írja a Népszabadság.

Az állásmegosztás (job sharing) a részmunkaidős foglalkoztatás olyan formája, ahol egy teljes munkaidős állás két személy között oszlik meg, így a két dolgozó közösködik a felelősségben, a munkaköri teendőkben, ahogy a szabadságokban és a juttatásokban is.

A két munkavállaló válthatja egymást időben, vagy dolgozhat akár egyszerre is, ekkor egymást kiegészítő tevékenységet végeznek. Elsősorban kismamák, pályakezdők és továbbképzésen részt vevők számára dolgozták ki a foglalkoztatás ezen fajtáját, de mára számos példát találni rá a topmenedzseri pozíciókban is, igaz, leginkább külföldön.

Ennek a foglalkoztatási módnak a sikere a megfelelő párosok megtalálásában rejlik. A Jól Lét Közhasznú Alapítvány kidolgozott egy összeillőségi vizsgálatot is, amely nagyban megkönnyíti a megfelelő emberek megtalálását. Azonban ilyenkor nem egyforma embereket keresnek, hanem komplementer vagy tükörpárosokat hoznak létre.

Egy ilyen kapcsolatot ugyan a rivalizálás könnyen tönkretehet, de optimális párosítás esetén általában mindenki elégedett: a dolgozó rugalmasan igazíthatja magánéletéhez (gyermeke neveléséhez, tanulásához) munkáját, míg a vállalat egy helyett két azonos kompetenciával rendelkező embert kap.

Ugyanakkor két ember teljesítményének mérése, a köztük lévő esetleges személyes vagy szakmai viták rendezése nyilván több energiát kíván a munkaadótól, mint egy klasszikus munkaviszony fenntartása.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Drogerie Markt 2300 dolgozójának közel 95 százaléka nő, ami megengedhetetlenné teszi, hogy ne vegyékk figyelembe a családanyák speciális helyzetét. Jelenleg közel 1400 munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, ami persze nem az állásmegosztás klasszikus esete, de így mégis megoldható, hogy mondjuk két anyuka töltsön be egy nyolcórás főállású pozíciót. Amikor a munkaügyi részlegen próbálkoztak ezzel a metódussal, az információátadás sok időt vett igénybe, és így ellehetetleníette a munkát.

A Budapest Banknál azt tapasztalták, hogy ha sikerül az állást két egyenrangú fél között azonos kompetenciákkal megosztani, akkor jó eséllyel indul az együttműködés. Eddig két példa volt job sharing megoldásra, mind a négy hölgy gyesről visszatérve dolgozott ebben a formában.

A Jól Lét Közhasznú Alapítványt naponta átlagosan négy-öt kisgyermekes nő keresi meg azzal a kéréssel, hogy segítsenek a munkaerőpiacra való visszatalálásában

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
hrdoktor  |  2024.10.14 09:55
A munkahelyi teljesítményünket is jelentősen ronthatják az egyik leggyakoribb szembetegség, a heveny...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?