Adóváltozások 2008 - Kapaszkodj meg!

Pénzcentrum
2008. január 10. 05:40

A január minden évben az adóváltozásokról szól, nincs ez most sem másképp. Az APEH szándékai szerint ebben az évben egyszerűsödik majd a bevallások folyamata, kevesebb nyomtatvánnyal kell bajlódnunk és bővül az elektronikusan benyújtható dokumentumok köre is. Azonban szigorodnak az ellenőrzési szabályok és az ezekhez kapcsolódó szankciók. Jelen cikkünkben a magánszemélyeket érintő változásokat tekintjük át.

Az SZJA törvény alapvetően nem változik, megmaradnak az adókulcsok (18 és 36 százalék) és a sávhatárok is. Azonban az adójóváírás rendszerére már érdemes egy pillantást vetnünk.

A kiegészítő adójóváírás megszűnik ebben az évben, adójóváírásként pedig továbbra is a jövedelem 18 százaléka érvényesíthető - maximálisan havonta 11 340 Ft - évi 1 250 000 forintos jövedelemig. Amennyiben a jövedelem ennél magasabb, de nem haladja meg a 2 762 000 forintot, a felettes rész 9 százalékával csökken az adójóváírás.

A társadalombiztosítási változásokat az alábbi cikkben tekinthetjük át:

Változott a TB törvény: több járulékot fogunk fizetni?

Az adókedvezmények köre jelentősen nem módosult, néhány változást azonban itt is találunk.

Az önkéntes egészségpénztárba, illetve önsegélyező pénztárba történő együttes munkáltatói hozzájárulás a minimálbér 30 százaléka lehet a korábbi 20 százalék) helyett. Bővült azon tevékenységek köre is, melyre egészségpénztári megtakarításinkat költhetjük.

Az összevont adóalap csökkenthető a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe befizetett összeg 30 százalékával, amennyiben a magánszemély éves jövedelme nem haladja meg a 3,4 millió forintot. Ezen kedvezmény összege is beleszámít a 100 ezer forintos éves, maximálisan igénybe vehető keretbe, csakúgy mint az összes többi kedvezmény értéke. Amennyiben a munkáltató a havi minimálbér 50 százalékát meghaladóan fizet be a pénztárba, az összeg a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelméhez adódik (adó-és járulékköteles), ha ennél alacsonyabb összeget írna, az adómentes juttatásnak minősül.

Ha már a minimálbér került szóba, akkor meg kell említenünk, hogy 2008-tól 69 ezer forintra emelkedik ennek a mértéke. Ennek köszönhetően a munkáltató a munkavállalójának, továbbá a vele közös háztartásban élő valamennyi közeli hozzátartozójának személyenként és évente 20 700 forint természetbeni juttatást adhat adómentesen.

A béren kívüli juttatások adómentes határa az idén is 400 ezer forint marad. Ezen belül azonban a munkahelyi közétkeztetés havi adómentes értékhatára 10 ezer forintról 12 ezer forintra, a kizárólag készétel vásárlására jogosító utalványé havi 5 ezer forintról 6 ezer forintra nőtt.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ingatlan-értékesítéshez kapcsolódó adózási szabályok is jelentősen módosultak. Ebben az évben már csak a 2008. január 1-je előtt megszerzett ingatlan-átruházásból származó jövedelem után lehet - maximum az értékesítést követő 60 hónapon belül - a lakásszerzési kedvezményt a korábbi szabályoknak megfelelően érvényesíteni (APEH elbírálás alapján elvileg adófizetési kedvezményt kaphatunk). 2008-as értékesítés esetén az eladásból származó jövedelmet kizárólag azzal az összeggel lehet csökkenteni, amelyet az eladó az átruházást követő két évben saját maga, vagy közeli hozzátartozója részére idősek vagy fogyatékos személyek otthonában visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélkül férőhely vásárlására fordít.

Ezzel egyidejűleg a korábbi 15 évről 5 évre csökken a lakás, lakóház, illetve ezekre vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem adóköteles időszaka. A nem lakás célú ingatlanok esetében az adóköteles időszak változatlan.

A tőkejövedelmekkel is számíthatunk néhány változásra. 2008-tól a tőzsdei ügyletek esetében az adóévben elszámolt összes ügyleti nyereség és veszteség különbözete lesz az adóalap. A csereügyletekből származó jövedelem szintén tőkejövedelemnek minősül.

2009-től már értékalapú adóztatás váltja fel az alapterület alapján számított adófizetést az építmény-és telekadóztatásban egyaránt. A maximális mértéke lakóingatlanok esetén 0,5 százalék, egyéb építmény és telek esetén 1,5 százalék. Azonban 2008 január 1-től már nem csak magánszemélyeknek, hanem cégeknek is kell luxusadót fizetni. Ennek mértéke nem változik: az ingatlan értéknek 100 millió forintot meghaladó részének 0,5 százaléka.

A 2008-as évben kibővül a fordított adózók köre. Az ingatlan értékesítése áfamentes körbe került, azonban, ha az értékesítő áfa körbe tartozik, akkor választhatja az áfás értékesítést. Az adót viszont nem neki, hanem a vevőnek kell bevallania és befizetnie. Az építési telkek és az új ingatlanok esetében azonban megmarad az áfakötelezettség. Az idei évtől az ingatlan bérbeadás szabályai megegyeznek az értékesítés általános szabályaival. Tehát a bérleti díj alapesetben áfamentes, de a bérbeadó választhatja, hogy öt évre belép a áfakörbe. Ebben az esetben az adólevonás joga is megilleti. Az adómentesség alól csak a garázs és szálloda bérbeadás a kivétel.

2008-tól egyértelműen fogalmaz a törvény a magánszemélyek áfa alanyiságát illetően. Áfaalannyá válik a magánszemély amennyiben sorozat jelleggel építési telket, illetve ingatlant értékesít. Az ingatlanok közül csak azokat kell figyelembe venni, amelyek nem rendelkeznek használatbavételi engedéllyel, illetve annak kiadásától számítva nem telt el két év. Sorozat jellegűnek az az értékesítés számít, ha a két naptári évben négy telket vagy ingatlant, továbbá a rá következő három éven belül újabb ingatlant vagy telket ad el.

A következő részben a vállalkozásokat érintő adóváltozásokat tekintjük át.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?