Keress sokat percek alatt! (Tárgyalási trükkök)

Pénzcentrum
2006. július 7. 08:30

Tárgyalni jó, eredményesen tárgyalni pedig aranyat ér, ezért indítottuk be az elmúlt hetekben a tárgyalástechnika alapkérdéseivel foglalkozó sorozatunkat, melynek eddigi felvonásaiból megtanultuk, hogy nem árt kezdésként többet kérni, mint amit mindenképp el akarunk érni és nem tanácsos igent mondani rögtön az első ajánlatra. A mostani lecke leegyszerűsítve a következő: profitálhatunk abból, ha vonakodónak tűnünk. Lássuk részletesebben!



Szokás szerint kezdjük egy példával! Képzeljük el, hogy autónkat mossuk az udvaron, azt kívánva, bárcsak megszabadulhatnánk már tőle, mivel kiszerettünk már belőle és elég lenne egy kisebb modell is. Tegyük fel, hogy arra jár valaki és bekiabál: "Milyen szép autó! Nem eladó véletlenül?"

A természetes reakció persze az lenne, hogy örömünkben a nyakába ugrunk, csak vigye a kocsit, ha azonban jó tárgyalók vagyunk (és erre törekszünk...), akkor igyekszünk minél több pénzt kihúzni a váratlanul jött érdeklődőből. A recept egyszerű: vonakodni kell, a következőképpen.

"Köszönöm, tényleg szép darab...nem gondolkodtam eddig az eladásán, olyan közel áll a szívemhez." Miközben áradozunk az autóról és kifejezzük szeretetünket, igyekezzünk baráti beszélgetést folytatni az idegennel, majd miután leszögeztük, hogy aligha tudunk megválni álmaink kocsijától, azért kíváncsiságból kérdezzük meg, mennyit is érne meg az érdeklődőnek!

Ha a leírtaknak megfelelően ügyesen áradoztunk az autóról és még jobban felkeltettük az érdeklődést, sikerülhet leszűkíteni és behatárolni a tárgyalási mozgásteret. Optimális esetben akár olyan választ is kaphatunk, hogy "végső esetben 1.5 milliót adok érte, de nem hiszem, hogy 1.2-nél többet ér..." Ha elég hitelesen vonakodunk sokszor sikerülhet a maximumként adott árat kiindulási alappá tenni.

Fontos látni, hogy ezzel a taktikával már akkor felfelé tolhatjuk a tárgyalási mozgásteret, amikor a tárgyalás tulajdonképpen még el sem kezdődött.

Vonakodni persze vevői pozícióban is lehet (és ajánlott): tegyük fel, hogy bekopog hozzánk egy ügynök, aki épp a nekünk tetsző terméket ajánlja. Hagyjuk, hogy végigmondja hosszú prezentációját, majd nem túl nagy meggyőződéssel még hosszasan kérdezgetjük, végül azt mondjuk, sajnos ez nem teljesen az amire szükségünk van.

Miközben szedelőzködik és lehorgasztott orral távozni készül, udvariasságot színlelve odaszólhatunk, hogy nagyra értékeljük a fáradozását és megkérdezzük, mi az a legalsó ár, amiért még odaadja a terméket. (Mivel magában korábban már elkönyvelte, hogy az elmúlt fél órája elveszett, valószínűleg sokkal kedvezőbb ajánlatot kapunk, mint ahonnan egyébként indulhattunk volna...)

Reálisan nézve persze nem várhatjuk, hogy rögtön a rezervációs árát kapjuk, azaz azt a legmagasabbat, amin még vásárolna, vagy azt a legalacsonyabbat, amin eladhat, de az eredeti tárgyalási mozgásterének legalább felét biztosan feladja a másik fél és az igazi tárgyalás még csak most kezdődik...
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?