Multikat támogatnak az EU források?

Pénzcentrum
2005. május 26. 09:56

A fejenkénti 320-340 eurós támogatással Magyarország jelenleg a második a lengyelek után, de a hétéves költségvetésről most zajló tárgyalások során akár az is elképzelhető, hogy a korábban csatlakozott Spanyolország egy főre jutó támogatási szintjét (390 euró) is elérhetjük - mondta el Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Baráth arról is szólt, hogy az EU-tól kapott támogatások elsődlegesen az unió nettó befizető országai számára jelentenek előnyöket.

Baráth leszögezte, hogy a magyar álláspont szerint a 2007-2013 közötti időszakban a határon átnyúló támogatásoknak növekednie kell, míg a vidékfejlesztési támogatásoknak nem szabad csökkenniük.

A tárca nélküli miniszter a Világgazdaság cikke szerint az EU-támogatások kapcsán megjegyezte, hogy az uniótól kapott pénzek nem támogatást, hanem gyakorlatilag befektetéseket jelentenek a nettó befizető országok számára (Németország, Ausztria, Franciaország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság). Az ezen országokból érkezett tőke teszi ki a magyarországi külföldi működőtőke állomány (FDI) mintegy 80%-át, az EU-pénzek egy jó része így ezen országok beruházóit segíti. Fontos azonban megjegyezni, hogy a támogatásokból létrejött beruházások megtermelt nyereségének jelentős részét visszaforgatják újabb befektetésekbe (pl. kapacitásbővítésre), mely a magyar gazdaság növekedését segítik. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2004-ben a visszaforgatott nyereség az összes külföldi tőkebeáramlás magyarországi egyenlegének 62%-át tette ki.

A hétéves költségvetésről szóló tárgyalások témaköréhez tartozik, hogy az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának legutóbbi ülésén a luxemburgi elnökség olyan javaslatot terjesztett be, amely szerint a 2007-2013 közötti időszakra szóló vidékfejlesztési támogatási keret az eredeti 89 milliárdról 69-77 milliárdra csökkenjen. A Magyar Nemzet szerint az eredetileg is szűkös keretből is csak mintegy 28 milliárd euró jutott volna a 10 újonnan csatlakozott tagországnak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?