Alapkezelők és elemzők: mit lép hétfőn az MNB?

Pénzcentrum
2004. július 30. 14:03

Az elmúlt napokban központi témává vált a forint euróval szembeni erőssége, illetve a jövő hétfői Monetáris Tanács döntésének kimenetele. A tegnapi ING, illetve a mai Concorde elemzéséből látható volt, hogy van némi véleménykülönbség az események várható alakulása szempontjából. Draskovics Tibor pénzügyminiszter ma délelőtt újságíróknak kijelentette, hogy véleménye szerint a költségvetési folyamatok várható további alakulása, illetve a forint elmúlt napokban tapasztalt mozgása szempontjából a jegybanknak megfontolás tárgyává kell tennie a kamatcsökkentés lehetőségét. A kérdés "tisztázása" céljából megkérdeztünk négy elemzőt, hogy mit vár a Monetáris Tanács hétfői ülésétől, változik-e a kamatszint, ha igen, akkor milyen mértékben, illetve mi várható a havi második ülésen. A véleményeket névsor szerint közöljük.



Duronelly Péter (Budapest Bank)

Az alapkezelő szakember véleménye szerint a Monetáris Tanács hétfőn nem fog a kamathoz nyúlni, mivel szerinte az MNB stratégiája az is lehet, hogy most minél későbbre tolja a vágás időpontját, így húzva "magára a piacot". Ez a stratégia az elkövetkezendő hetekben akár tovább erősödő forintot, illetve jelentős további hozamcsökkenést eredményezne az állampapírok másodpiacán. A makrogazdasági adatok tükrében, illetve az erősebb forint és csökkenő hozamok indokával így az év hátralévő részében az MNB-nek akár jelentősebb kamatcsökkentési lehetőségei is adódhatnának.

Az augusztus 16-i üléstől Duronelly a jelenlegi folyamatok tükrében 50 bázispontos vágásra számít.

Fórián Szabó Gergely (CA-IB)

Az alapkezelő szerint hétfőn még nem számíthatunk kamatcsökkentésre, bár a piaci folyamatok ezt alátámasztanák. A legfőbb ellenérv az, hogy a makrofolyamatokban gyakorlatilag nem következett be különösebb változás, illetve elmondása szerint az MNB kerülni igyekszik annak még a látszatát is, hogy a forint mindenkori helyzetére "lőne".

A következő, augusztus 16-i kamatmeghatározó MT-ülésen a szakember is 50 bp-os vágást prognosztizál.

Nyeste Orsolya (Postabank)

Az elemző a hétfői kamatcsökkentéssel kapcsoltban több ellenérvet lát, mind amennyi mellette szólna. Az egyedüli indok, ami a monetáris enyhítés irányába mutat, a forint jelenlegi erősebb szintje, míg az ellenérvek között a következetességi dilemma emelhető ki. Egyrészt technikai jellegű "akadálya" is lehet a kamatcsökkentésnek (új ülésezési rend miatt), másrészt a Monetáris Tanács az elmúlt időszakban a kamatdöntéseit követő közleményeiben igyekezett a döntést a forint mindenkori árfolyamának alakulásán kívüli tényekkel indokolni. Várhatóan erre fog törekedni most is az MT.

Az augusztus közepi kamatmeghatározó döntéssel kapcsolatban az elemző szerint kulcskérdés, hogy a mostani kötvénypiaci optimizmus hogyan fog alakulni (pl. végbefektetői viselkedés), ha az elkövetkezendő két hétben is hasonló folyamatok lesznek, mint ezen a héten, úgy az MNB 16-án 25-50 bp-os csökkentésről határozhat. Nyeste jelenleg nagyobb esélyt ad egy kisebb, azaz 25 bp-os enyhítésnek.

Trippon Mariann (CIB)

Az elemző szerint hétfőn nem várható a 11.5%-on álló ráta csökkentése, melyre tegnap, a 247 alatti árfolyamokat látva még nagyobb esély mutatkozott. A vágást "akadályozza" az új ülésezési rend, melynek az MT várhatóan hitelességet akar adni.

Az augusztus 16-i üléstől a szakértő szintén 50 bázispontos kamatcsökkentést vár, melyet az is indokolhat, hogy az MNB akkor teszi közzé a "Jelentés az infláció alakulásáról" című negyedéves jelentését is.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?