Ópusztaszeren szombaton kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák.
Új ízek robbantak be a magyar konyhában: mutatjuk a világ legjobb sós palacsinta receptjeit!
Ha palacsintára gondolunk, szinte mindenkinek az édes, nagymama lekvárjával töltött édességre gondol. Pedig a palacsinta, mint alap, nem csak kakaóval, túróval és lekvárral finom, hanem bizony sós variációként akár ebédként vagy vacsoraként is megállják a helyüket. Ha te is eltérnél a hagyományos lekváros palacsintától és kipróbálnál valami különlegeset, akkor jó hírünk van. Összegyűjtöttük a világ legjobb sós palacsintáit, mutatjuk is a recepteket!
A legtöbben még mindig megragadtunk az édes palacsinák körében, hiszen lekvárra, túróval, kakaóva és mindenféle krémmel képesek vagyunk megtölteni őket. Az viszont furcsának tűnik, hogy sós vagy húsos töltelékkel készítsük el. Pedig egy-egy sós palacsinta akár ebédre, vacsorára is kiváló lehet. Éppen ezért, mutatunk egy alap receptet, amit felhasználhatunk bármilyen töltelékhez!
Palacsinta – alap recept
Hozzávalók (40 db palacsintához):
- 4 db tojás (’L’)
- 400 g finom búzaliszt
- 20 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 liter tej (2.8%)
- 1 kk só
- 1 tk cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A recept erősségei: könnyed tészta, nem szakad, illatos a kevés teljes kiőrlésű liszttől és a citromtól. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, sóval, majd hozzáadjuk a tej felét, az összes lisztet, és csomómentesre keverjük. Végül hozzáöntjük a tej másik felét is, belereszeljük a citrom héját, és alaposan kikeverjük. Pihentetjük min 30, maximum 60 percet, ezután sütjük ki őket olajozott serpenyőben.
Spenótos palacsinta fokhagymás olajjal
Hozzávalók:
- palacsinta tészta 12 db-hoz
- 1 marék friss spenót levél
- + egy csipet só
- 1 dl olíva olaj
- 1 kis gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A kész palacsinta tésztába belekeverjük az alaposan megmosott, szárától megtisztított, apróra felszeletelt spenót leveleket. Ezzel együtt sütjük meg. Egy evőkanálnyi masszát, kiolajozott serpenyőbe teszünk, majd egy késsel eligazítjuk a spenót darabokat benne, hagyom egy helyre tömörültek, ezután fordítjuk csak meg. Négybe hajtjuk őket és mindenki a saját tányérján kenegeti később az olajjal. Az olajba előzőleg belereszeltük a fokhagymagerezdet, egy csipet sót adunk hozzá, így tálaljuk fel.
Spenótos-kéksajtos töltött palacsinta
Hozzávalók:
- 12 db palacsinta
- 500 g leveles spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek olíva olaj
- 100 g krémsajt
- 100 g rokfort/kéksajt
- 1 kk só
- csipet őrölt bors
Elkészítés:
Az olíva olajon megdinszteljük a fokhagymát, spenótot. Amikor összeesik, akkor sózzuk, borsozzuk és kihűtjük. A sajtokat hozzákeverjük, és beletöltjük a palacsintába. A tetejére mozzarellát halmozunk és vagy sütőben, vagy serpenyőben megmelegítjük.
Gombával töltött palacsinta - tojással
Hozzávalók (4 db töltött palacsintához):
- 4 db palacsinta
- 4 db tojás
- 250 g csiperke gomba
- 1 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só, bors
Elkészítés:
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A gombát megházmozzuk és egy gerezd fokhagymán és egy újhagymán megdinszteljük az olajon. Kicsit sózzuk, borsozzuk . A kész palacsintát a meleg serpenyőbe teszem, a közepére halmozok egy evőkanálnyi dinsztelt gombát és a palacsinta mind a 4 oldalát ráhajtom. Ezután ütök rá egy tojást és lefedem a serpenyőt. Alacsony lángon, 3-4 percig sütöm.
Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók a palacsintatésztához (12 db-hoz)
Töltelék:
- 500 g darálthús (sertés vagy csirke)
- 1 db lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk őrölt kömény
- 1 kk őrölt pirospaprika
- fél kk őrölt bazsalikom
- 1 kk só
- 100ml fehérbor
- kis csokor friss petrezselyem
- 1 ek zsíros tejföl
Szósz:
- 2 szál friss újhagyma
- 1 kápia paprika
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 2 ek olaj
- 250g gomba (elhagyható)
- 3 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 150ml víz
- 1 kk só
- friss bors
Elkészítés:
A palacsintatésztát bekeverjük, és a legfontosabb, hogy fél órát legalább pihentetjük. Nem teszünk bele sem szódát, sem olajat, mert sokkal könnyedebb marad a tésztája és nem is szakad szét. A húst forró zsiradékon, magas lángon lepirítjuk, ezután adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, majd mikor minden megdinsztelődött, fűszerezzük és felöntjük a borral. Fedő nélkül forraljuk pár percig, majd a végén adjuk hozzá az aprított petrezselymet. Ezután kitesszük egy tálba és hozzákeverjük a tejfölt.
A szószhoz a hagymákat aprítjuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a gombát, kockázott friss paprikát. Egy kis tálkában elkészítjük a habarást a vízzel, tejföllel, liszttel és felöntjük. 4-5percig forraljuk a szószt és már tálalhatunk is.
Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!
A Gasztromesék pénteki folytatásában Zsófi és András ezúttal a tavasz első hagyományos fogását mutatják be, meg Erdélyben nagy népszerűségnek örvend. A töltött karalábé, amit csak zsenge karalábéból lehet készíteni, nem túl bonyolult étel, viszont megéri elkészíteni. Nagyon várjuk már az új receptjeiket!
Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
Őrületes csavart fánk, ahogy Borbás Marcsi készíti: kívül ropogós, belül foszlós, pont mint a nagyié
A világ zajától távolt, az Őrségben élő Borbás Marcsi és Szabi, a pék receptjével hozzuk ezt a mennyeien finom magyaros fánkot, amit reméljük idén farsang...
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Milyen lakáscélod van? Vásárlás vagy felújítás?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy mit gondolnak olvasóinknak a lakás-előtakarékosságról.
-
Milliókat is bukhatnak a lakástulajdonosok, ha nem figyelnek erre
Arra keressük a választ, hogy az olvasóink a lakásukat vagy ingatlanjukat érinthető káresemények közül mitől tartanak a leginkább.
-
Kiváló Minőségű Élelmiszerek az ALDI polcain (x)
Az ALDI egyre több, olyan magas minőségű termékkel várja a vásárlókat, amely elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet!