-1 °C Budapest

Napjaink csodaszere, mégis kevesen ismerik: felturbózza a szervezetet ez a piros bogyó

2019. november 23. 14:00

Rengetegen választják ételek kiegészítéséhez a vörös áfonyát, hiszen rendkívül kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Reggeli mellé vagy a főétkezést kiegészítve, bármikor fogyaszthatjuk, hiszen kalória- és cukortartalmú gyümölcsnek számít. Persze jótékony hatásokban is bővelkedik, nagyon sok területen tudjuk alkalmazni. Hogy miért éri meg és miként érdemes fogyasztani? Mutatjuk!

Ha meg akarjuk fejteni a vörös áfonya titkát, érdemes közelebbről megvizsgálni a növényt. A szakemberek szerint már egy csésze tea is nagyon hatásos gyógymód lehet. Vizsgálatok szerint nem csak egy-két területen fejti ki jótékony hatását a gyümölcs, hanem a szervezet minden részében képes valamilyen pozitív változást okozni.

Amit érdemes tudni a növényről

A vörös és lila pigmentnek köszönhetően az áfonya polifenolokat tartalmaz, amely csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Sőt, ezek a polifenolok amellett, hogy megvédik a test sejtjeit a károsodásoktól, csökkentik az oxidatív stressz kockázatát, amely idővel krónikus gyulladást okozhat.

Vizsgálatok igazolták, hogy a magas antioxidáns tartalmának köszönhető az is, hogy a szervezet vércukorszabályzó rendszerére is jótékony hatással van. Éppen ezért, cukorbetegeknek ajánlott a fogyasztása, hiszen segít elkerülni a vércukorszint ingadozást.

Mivel nem csak az antioxidáns, de a rosttartalma is magas, így védi az emésztőrendszert, segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását a gyomorban, a vastagbélben, valamint csökkenti a bakteriális fertőzések kialkulásának kockázatát is.

A fokozott antioxidáns tartalom kutatások során azt igazolta, hogy a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is nagy szerepe van, éppen ezért ajánlott mindenki számára a fogyasztása. Napi fogyasztása igazoltan javítja a vérzsírok egyensúlyát, sőt a koleszterin szintet is pozitívan befolyásolja, ráadásul segít az érfalak védelmében is.

A piros gyümölcs tele van A-, E-, és C-vitaminnal. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy immunrendszerünk megerősödjön. Nagy számban tartalmaz K-vitamint is, amely segít szabályozni a vérrögképződést.

Kiváló bőrregeneráló. Mivel magas az antioxidáns tartalma, így segít megvédeni a sejteket a károsodásoktól, fokozza a kollagéntermelést, segítve a sebgyógyulást és a bőrregenerálódást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így tárold, hogy sokáig fogyasztható legyen

Vásárlás során náhány dologra érdemes odafigyelni, hiszen az előre csomagolt áfonyaszemek okozhatnak nem várt, kellenetlen meglepetéseket. Figyelj arra, hogy mindig az élénk színű bogyókból válogass. Ha már csomagolt terményről beszélünk, érdemes megrázogatni a dobozt, ez két dolog miatt fontos: egy, hogy lásd a szemek nem sérültek, nyomottak, esetleg barnultak. A másodig pedig az, hogy így láthatod, nem kezdett-e penészedni a gyümölcs a műanyag dobozban.

Tárolásuk során sarkalatos pont, hogy ne mossuk meg őket, csak és kizárólag fogyasztás előtt. Ez azért fontos mert a víz könnyen rohadáshoz vezethet, ha nincs jól leitatva a gyümölcsről. Mielőtt elcsomagoljuk őket, válogassuk ki a sérült vagy nyomott szemeket, ezeket ne hagyjuk a többi között mert ez is beindíthatja a rohadás folyamatát. Itt kell megjegyezni azt is, hogy nem szabad a konyhapulton hagyni, mivel akár egy nap után romlásnak indulhat a kint felejtett bogyónk.

A friss áfonyát 3-4 napig lehet biztonságosan tárolni a hűtőben, ennyi ideig fogyasztható állapotban marad. Ha lefagyasztjuk, akár több napig is tárolhatjuk, ám kiengedés után a gyümölcs íze és állaga is megváltozik kicsit.

Na de mi a helyzet a szárított áfonyával?

A friss vagy fagyasztott állapotban fogyasztott áfonyákkal érhetjük el a legjobb hatást, de ez szinte bármilyen gyümölcsre vagy zöldségre ugyan így ráillik. Ennek oka az, hogy a szárítási folyamat során a gyümölcsben vagy a zöldségben található cukor koncentrálódik, növeli a cukortartalmat, miközben csökkenti a víz- és rosttartalmat. Ha szárított áfonyát fogyasztunk, azzal kell számolnunk, hogy a gyümölcs feldolgozása csökkenti az áfonya antioxidáns- és rosttartalmát is. Jobb, ha a szárított formáját csak ízesítésre használjuk, és nem várunk tőle semmilyen észlelhető egészségügyi előnyt.

(via: goodhousekeeping.com)

NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 13. hétfő
Veronika
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33