17 °C Budapest
Budapest, 2024. október 16.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. október 16-án.MTI/Koszticsák Szilárd

Óriási bejelentést tett a SZÉP kártyákról Gulyás Gergely: mindenkit érint, új dologra lehet majd pénzt költeni

2024. október 16. 10:44

A kormány tegnap döntött arról, hogy az új gazdaságpolitika egyes pilléreiről nemzeti konzultációt indít - mondta el Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. Magyarország sikerességének kulcs továbbra is a munkaalapú gazdaság - mondta el. Hozzátette: a növekedésre kell koncentrálni. A legfontosabb, hogy ne zárjuk el a kereskedelmi útvonalakat egyik irányba sem.

A kormány megkezdte az új gazdasági akcióterv kidolgozását. Ennek három pillére a jövedelmek vásárlóerejének növelése, a megfizethető lakhatás biztosítása, illetve a kkv-k méretváltását támogató Demján Sándor-program lesz.

A jövedelmek vásárlóerejét a minimálbér, garantált bérminimum jelentős emelésével, a munkáshitel program elindításával, illetve a családi szja-kedvezmény duplázásával tervezik növelni. Utóbbit két lépcsőben - 2025. július 1-től 50%, majd 2026. január 1-től újabb 50%-kal - tervezik megduplázni.

Az új gazdasági akcióterv három pillér alá rendezve összesen 21 intézkedést tartalmaz. A lakhatási intézkedésekről már többször is szó volt, mint a kollégiumi férőhelyek bővítése, a fiataloknak szóló lakásprogram elindítása, vagy az olcsóbb lakások építése. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az AirBnB kapcsán még nem született döntés, szükség van további vizsgálatokra.Ezek közül, amelyről eddig nem volt szó, az

a SZÉP-kártya új funkciója: az itt található összegek 50%-át felújításra lehet majd felhasználni.

Gulyás Gergely említette továbbá, hogy lehetőség lesz az önkéntes nyugdíjmegtakarítások lakáscélra történő felhasználásra, a munkáltatók által adható lakástámogatásra járó adókedvezményt. Az is elhangzott, hogy az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5%-os áfát 2026 végéig fenntartják. Bejelentette továbbá, hogy a bankokban az önkéntes kamatplafon 5% lesz.

A Demjén Sándor program kapcsán elhangzott, hogy indul egy tőkefinanszírozási program, mely a kkv-k új beruházásait és fejlesztéseit segíti. Kitért rá, hogy a Széchenyi-kártya kamatát 3,5%-ra csökkentik. Igyekeznek segíteni a digitalizációt, a kis- és középvállalkozásokat segítő EU-s programokhoz nyújtanak segítséget, enyhíteni az adminisztrációs terveket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely beszélt arról, hogy a magyar nyugdíjrendszeren nem terveznek nagyobb változtatásokat, marad a 13. havi nyugdíj.

A sajtó kérdésére az is kiderült, hogy 2024. október 23-án Orbán Viktor a Millenárison tart majd beszédet.

A Kormányinfó még tart, cikkünk frissül.

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA

Jelentem Mégsem
2 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Koppany1919
1 órája
Valamint a szintén említett albérleti díjak felülvizsgálata mit akar jelenteni (lehet, ez összefügg a vegyes megváltással?)?
0
0
Koppany1919
1 órája
Kérdezzenek rá kérem majd az albérlettel vegyes ingatlanhoz jutás tervére, amely most nem hangzott el, de volt már szó arról is korábban! Köszönöm!
0
0
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 16. 12:01
Orbán Viktor számára rendkívül kedvező módon megsemmisítette a Kúria annak a sajtópernek a felülvizs...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 15. 20:18
Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötl...
Kiszámoló  |  2024. október 15. 10:05
A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hog...
Holdblog  |  2024. október 15. 09:15
Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?