11 °C Budapest
Mature businessman pointing,  close-up, low angle view.

Előkelő helyen végzett Magyarország: mégsem olyan reménytelen a kisvállalkozók helyzete?

MTI
2024. október 3. 20:58

Magyarország a legjobban teljesítő országok között szerepel a Világbank Business Ready nevű új, az üzleti környezet minőségét mérő mutatórendszerében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Világbank 2023-ban indította útjára a Business Ready felmérést, melynek keretében első körben 50 országra kiterjedően vizsgálta meg azok üzleti környezetét, a szabályozási keretekre, valamint a cégeket és a piacokat érintő közszolgáltatásokra fókuszálva. A felmérésben kiemelt figyelmet kapott, hogy mennyire egyszerű a szabályozásnak való megfelelés, illetve mennyire hatékony a cégek számára a közszolgáltatások igénybe vétele. Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújtott, különösen a szabályozási pillér kategóriájában, ahol az 50 résztvevő ország közül a legjobb pontszámot érte el.

A Business Ready felmérés a magánszektor fejlődését szolgáló üzleti környezet minőségéről ad értékelést. A Világbank célja a felmérés eredményeinek közzétételével, hogy támogassa a gazdaságpolitikai reformokat, szakpolitikai tanácsokkal szolgáljon és adatokat szolgáltasson a fejlesztéspolitikai kutatásokhoz, valamint a potenciális gazdaságpolitikai beavatkozási területek azonosításához. A felmérés keretében a Világbank kormányzati és szakértői konzultációk, valamint céges kérdőívek adatainak segítségével értékeli az egyes országok teljesítményét. A felmérés három fő pillérre épül: a szabályozási keretek, a közszolgáltatások minősége, valamint a hatékonyság a szabályozásnak való megfelelés, illetve a közszolgáltatások használata során.

Magyarország két pillérben is az élmezőnyben végzett. A szabályozási keretek pillérben hazánk érte el a legjobb pontszámot a résztvevő 50 ország közül, a közszolgáltatások minősége tekintetében az 5. helyet, míg a hatékonyság szempontjából a 14. helyet szerezte meg Magyarország. A felmérés által vizsgált tíz tématerület a cégek életciklusának és a piacon való részvételének összes szakaszára kiterjed, a cégalapítástól kezdve a működtetésen át egészen a megszüntetésig.

Magyarország a tíz témakörből nyolc esetében az első tíz legjobb teljesítményt nyújtó ország közé került, különösen kiemelkedően szerepelt a cégalapítás, a munkaügyi szabályozás és a pénzügyi szolgáltatások területén. A felmérés mindezeken túlmutatóan kiterjedt a telephely-létesítés, közüzemi csatlakozások létesítése, nemzetközi kereskedelem, adózás, vitarendezés (szerződések érvényesítése), piaci verseny szabályozása és fizetésképtelenség szabályozásának témakörére - írták.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 3. 22:27
A nemzeti médiahatóság e heti ülésén elmarasztalta az Open Air Radio nevű netes rádiót, valamint elj...
Holdblog  |  2024. október 3. 08:17
A sharing economy, vagyis a közösségi gazdaság által a fogyasztók és cégek kölcsönösen megosztják és...
Kiszámoló  |  2024. október 2. 09:57
Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is),...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 1. 19:19
Végre nem eladtam, hanem vásároltam. Ráadásul pont a tulajdonosi megfeleltetés napján, így még az is...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?