10 °C Budapest
Zöld az út az akkuhulladék-telepek előtt Magyarországon: így döntenek a helyszínekről, te akarsz a szomszédba?

Zöld az út az akkuhulladék-telepek előtt Magyarországon: így döntenek a helyszínekről, te akarsz a szomszédba?

2024. október 2. 14:31

A magyar Országgyűlés megkezdte egy új jogszabálytervezet általános vitáját, amely jelentős változásokat hozhat az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek létesítésének folyamatában. Az economx.hu beszámolója szerint a törvényjavaslat lehetővé tenné Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter számára, hogy még az idei évben döntést hozzon ezen létesítmények helyszíneiről- tudósított a 24.hu.

A pénzügyi közvetítőrendszert érintő és egyéb törvények módosításáról szóló javaslatot Nagy Márton terjesztette elő. A tervezet egyik kulcsfontosságú eleme, hogy az iparügyekért felelős miniszter - jelen esetben a nemzetgazdasági tárcavezető - kapná meg a jogot az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek helyszínének kijelölésére.

A jogszabály pontosan meghatározza az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzem fogalmát: olyan létesítmény, amely az elektromos meghajtású gépjárművekben használt ipari akkumulátorok, azok hulladékai, valamint az akkumulátorgyártás során keletkező hulladékok újrafeldolgozását végzi. A kijelölés öt évig lenne érvényes, és feltétele, hogy a helyszínen legalább egymilliárd forint értékű építési beruházás vagy kármentesítéssel egybekötött fejlesztés valósuljon meg.

A törvényjavaslat szerint a miniszter rendeletben állapítaná meg az üzemek helyszínét. A jogszabály a kihirdetést követő nyolcadik napon lépne hatályba, és a parlamenti tárgyalása várhatóan 4-5 hétig tart. Ez azt jelenti, hogy Nagy Márton akár még az idei évben döntést hozhat az akkubontó üzemek elhelyezkedéséről.

Az akkumulátorok újrahasznosítása és bontása a magyar kormány következő jelentős projektje lehet az akkumulátorgyárak fejlesztése után. A kabinet ezen a területen is ázsiai vállalatokkal tervez együttműködni, bár úgy tűnik, ezúttal nem kínai cégek lehetnek az elsődleges partnerek.

Nagy Márton augusztus végén egy vezető dél-koreai vállalat képviselőivel folytatott tárgyalásokat Budapesten az akkubontó projektről. Az egyeztetések arra utalnak, hogy a kormány számára sürgős prioritást élvez ez a kezdeményezés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Jelenleg is működnek akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek Magyarországon, például a dél-koreai tulajdonú SungEl Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei létesítménye. Ez utóbbi azonban korábban környezetszennyezési problémák miatt ideiglenesen elvesztette működési engedélyét. Az eset rávilágított a lakosság és környezetvédő szervezetek aggályaira az ilyen jellegű ipari létesítmények potenciális környezeti hatásaival kapcsolatban.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 2. 14:17
A GVH gyanúja szerint az akciósként hirdetett termékek árait szabálytalanul tüntethette fel a Notino...
Kiszámoló  |  2024. október 2. 09:57
Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is),...
Holdblog  |  2024. október 2. 07:38
A New York Times egykori szlogenje: félelem és szívesség nélkül. 2020-ban mégis kirúgta James Bennet...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 1. 19:19
Végre nem eladtam, hanem vásároltam. Ráadásul pont a tulajdonosi megfeleltetés napján, így még az is...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 2. szerda
Petra
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?