Budapest, 2024. február 29.Virág Barnabás, a jegybank és a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) alelnöke beszédet mond a BÉT Legek díjátadó gáláján, amelyen 25 kategóriában díjazták a kimagasló teljesítményt nyújtó tõkepiaci szereplõket az MNB Budai Központjában 2024. február 29-én.MTI/Purger Tamás

Újra felpöröghet a drágulás Magyarországon: már az MNB is aggódik, aligha lesz több kamatcsökkentés?

2024. szeptember 5. 08:44

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az infláció továbbra is kihívást jelent a gazdaság számára. A jegybank szerint az inflációs trendek továbbra is óvatosságra intenek, különösen a lakosság és a vállalkozók inflációs érzékelése miatt. Az MNB folytatja fegyelmezett monetáris politikáját, és az ár- és piaci stabilitás megőrzésére törekszik, figyelemmel a gazdasági fejleményekre.

Tizenöt egymást követő lépésben értük el a 6,75 százalékos szintet, és e tekintetben júniusban egyértelműen azt a jelzést küldtük, hogy innentől kezdve új szakasz van, ahol minden alkalommal nagyon részletesen megvizsgálja a beérkező adatokat a Monetáris Tanács, és két opció közül választ: a kamatszint tartása, vagy kis mértékű, 25 bázispontos kamatcsökkentés - mondta az InfoRádióban Virág Barnabás MNB-alelnök. Augusztusban változatlanul hagyták az alapkamatot, ennek kapcsán azt mondta, nem szabad túl korán győzelmet hirdetni az infláció felett.

Az látszik, hogy azért az inflációnak egyrészt a hajlama, másrészt az árnyékai még mindig velünk van, és ez egy figyelmeztető jel a jegybankok számára. Amikor az infláció árnyékáról beszélek, akkor azt kell látni, hogy a családok, a lakosság, a vállalkozók döntéseit a felmérések szerint továbbra is nagy mértékben befolyásolja az infláció érzékelése, az inflációtól való félelem

- fogalmazott, majd arról beszélt, az MNB lakossági felmérései továbbra is azt mutatják, hogy bár 4 százalék meg az alatt volt az elmúlt hónapokban az infláció, 6-8 százalék között van az érzékelés, ezért nem elég azt mondani, hogy most már a toleranciasávban van az infláció, és akkor hátra lehet dőlni. A nemzetközi dezinflációs környezet ugyan jelen van, de lassuló tendenciát mutat, és a geopolitikai feszültségek is továbbra is fennállnak, amelyek kockázatot jelentenek - mondta Virág Barnabás.

Szerinte az inflációs hajlam is ott van a hazai gazdaságban, a júliusi adat azt mutatta meg, hogy az élelmiszerpiacon történt szabályozóváltozás a kormányzat részéről, és azonnal a szektor szereplői áremeléssel reagáltak rá.

Tehát az látszik, hogy amikor van egy költségoldali áremelési hatás a gazdaságban, akkor az áremelkedések realizálódnak is viszonylag gyorsan

- húzta alá az alelnök. Kijelentette: az MNB monetáris politikája továbbra is fegyelmezett marad, amelynek célja az árstabilitás és a piaci stabilitás megőrzése. Az MNB a kamatcsökkentésről hozott döntéseit a piaci és gazdasági fejleményekhez igazítja, és fontosnak tartja az előzetes kommunikációt a várható kamatpályáról. A monetáris politika fő céljai nem változnak, a kamatpálya alakulását továbbra is az inflációs trendek határozzák meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jegybank szerint augusztus-szeptemberben az infláció még egészen bizonyosan vissza fog kerülni a toleranciasávba, majd az ezt követő őszi hónapokban lehet egy kis fölfelé mozdulás, és az év végén ismét kikerülhet majd az infláció ebből a 2-4 százalékos toleranciasávból, és 4 százalék fölött zárjuk majd 2024-et.

A jövő évet illetően a júniusi prognózisunk az volt, hogy az éves átlagos infláció valahol 3 százalék körül stabilizálódhat az év közepétől. Ebben én egyelőre nagyon nagy új sztorielemeket nem látok, továbbra is azt gondolom, hogy a 3-3,5 százalékos inflációs pálya a 2025-ös évben elérhető

- mondta Virág Barnabás.

Címlapkép: Purger Tamás, MTI/MTVA

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03