Astoria Square and Hotel with the metro exit in Budapest with vehicles moving with night lights, long shutter speeds, vibrant bright colors, city lights.

Nem szerepelt jól a magyar gazdaság európai összevetésben: nálunk csak két rosszabb volt Európában

2024. augusztus 14. 21:33

A magyar gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben vegyes képet mutat az Európai Unió többi tagállamához viszonyítva. Az Eurostat legfrissebb adatai alapján részletesebb elemzést készíthetünk hazánk gazdasági helyzetéről - írja a 444.hu.

A negyedéves összehasonlításban Magyarország teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. Az előző negyedévhez képest 0,2 százalékos visszaesés volt tapasztalható, ami az uniós tagállamok között az egyik leggyengébb eredménynek számít. Csupán Svédország és Lettország produkált ennél rosszabb mutatókat. Különösen szembetűnő, hogy a régió többi országa - Ausztria kivételével - növekedést tudott felmutatni ebben az időszakban.

Éves összevetésben azonban kedvezőbb a helyzet. Magyarország 1,3 százalékos GDP-bővülése az uniós tagállamok rangsorának első felében helyezkedik el. Ez az eredmény különösen figyelemreméltó, ha figyelembe vesszük, hogy az eurózóna egészének növekedése elmaradt az Európai Unió átlagától. A magyar gazdaság teljesítménye régiós szinten is kiemelkedő, csak Lengyelország, Szlovákia és Bulgária előzi meg.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az éves növekedési adatokat árnyalja az úgynevezett bázishatás. A tavalyi év azonos időszakában Magyarország szenvedte el a legnagyobb visszaesést az EU-ban, 2,4 százalékos GDP-csökkenéssel. Ez részben magyarázza az idei kedvezőbb mutatókat.

A német gazdaság teljesítménye jelentősen befolyásolja a magyar eredményeket, tekintettel a két ország szoros gazdasági kapcsolataira. Érdekes módon, bár Németország is visszaesést mutatott, ennek mértéke kisebb volt, mint Magyarországé. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a német gazdaság már hosszabb ideje recesszióban van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Az is figyelemreméltó, hogy miközben a magyar gazdaság visszaesését nagyban magyarázza a némettel való szoros kapcsolata, a német GDP negyedéves szinten kisebb mértékben esett vissza, mint a magyar" - olvasható az elemzésben. Összességében elmondható, hogy bár a magyar gazdaság éves teljesítménye biztatónak tűnik, a negyedéves adatok és a regionális összehasonlítás rávilágítanak a kihívásokra. A következő időszak kulcsfontosságú lesz annak megítélésében, hogy Magyarország képes lesz-e tartós növekedési pályára állni az európai gazdasági környezet változásai közepette.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 10. 17:10
Korábban BudaPest TV néven tervezték az indulást, de azt a Fővárosi Önkormányzat egy rendeletre hiva...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?