17 °C Budapest
Budapest, 2021. április 24.A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a fõváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Rághatják a körmüket a hitelesek, befektetők: köhög a magyar gazdaság, a gázra vagy a fékre lép az MNB?

2024. augusztus 9. 05:20

A vártnál rosszabb inflációs számok és a várakozásokat szintén alulmúló GDP-adatok érkeztek az elmúlt napokban - kérdés, hogy mindezek mennyiben befolyásolják az MNB kamatpolitikáját. És akkor még a tőzsdereccsenésről nem is beszéltünk. Szakértőkkel jártuk körbe, milyen helyzetben készülhetünk az augusztus 27-i kamatdöntő ülésre. Árokszállási Zoltán, az MBH Bank Elemzési Centrumának igazgatója szerint jó pozicióba hozhatják az MNB-t a nemzetközi kamatvárakozások, van esély az újabb kamatcsökkentésre. A GKI Gazdaságkutató szerint a 6,75%-os alapkamat az új inflációs adatok tükrében is magasnak számít, van még tér a vágásra, különösen a gyengélkedő GDP (és ipari teljesítmény) tükrében. Nem volt ilyen optimista Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető makrogazdasági elemzője, aki kifejtette: már jelenleg is a határán lehetünk annak a pontnak, amikor nem folytatódhat tovább kamatvágási ciklus. Szerinte előfordulhat, hogy nem lesz több csökkentés, marad a mostani szinten a jegybanki alapkamat 2024-ben. A Bankmonitor szerint nagyobb most az esély arra, hogy a jegybank óvatos megközelítést alkalmaz, könnyen elképzelhető, hogy a következő kamatdöntésnél az alapkamat változatlan szinten marad.

A vártnál rosszabb inflációs adatokat közölt a KSH csütörtökön, mint kiderült: júliusban a drágulás összességében 4,1 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, a maginfláció pedig még ennél is magasabb, 4,7 százalékos szintet ért el. Mindkét adat jócskán magasabb, mint az előzetes elemzői prognózisok.

Mindezzel az éves aremelkedés üteme átlépte a Magyar Nemzeti Bank toleranciasávjának 4 százalékos felső értékét, ám az elemzők azzal számolnak, hogy az év hátralévő részében is gyorsulni fog az infláció.

Ráadásul nem ez az egyetlen negatív fejlemény a hazai gazdaságból: a múlt héten közölte a statisztikai hivatal, hogy Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 II. negyedévében a nyers adatok szerint 1,5%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent. A váratlanul rossz GDP-adatok szinte minden előzetes becslést alulmúltak, és az éves növekedési előrejelzések most 2% körülire mérséklődtek.

A friss számok azért sem festenek jól, mert a tavalyi év során a magyar kormány még 4 százalékos vagy annál is magasabb növekedést remélt 2024-re, később már átvették az Európai Bizottság 2,4 százalékos előrejelzését, legutóbb Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig 1,8-2 százalék körüli GDP-növekedést emlegetett.

Az MNB Monetáris Tanácsa augusztus 27-én tartja következő kamatdöntő ülését - és a fenti adatok tükrében nagy kérdés, milyen döntés fog születni. Legutóbb július végén 25 bázisponttal, 6,75%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank, és a döntés után Virág Barnabás alelnök arról beszélt: reálisnak tartják azokat az elemzői elvárásokat, melyek idén még további 1-2 kamatcsökkentést várnak.

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, és kérdés, hogy mennyiben változtatják meg az MNB álláspontját az előzetesen vártnál kedvezőtlenebb hazai gazdasági mutatók.

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a hét elején komoly pánik lett úrrá a tőzsdéken, amelynek eredője egyrészt a várakozásoknál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok, másrészt pedig a japán jegybank monetáris szigorítása. A reccsenést a magyar tőzsde és a forint árfolyama is megérezte, utóbbi ismételten a 400-as szint körül táncol az euróval szemben.

Bár az MNB rendre úgy kommunikál, hogy nincs konkrét árfolyamcélja, már korábban is láthattuk, hogy amikor radikálisan gyengül a forintárfolyam, akkor kész beavatkozni - ahogy történt ez a háború és az energiaválság kitörésének idején is.

Elemzőkkel beszélgettünk arról, hogy a mostani helyzetben folytatódhat-e a kamatcsökkentés Magyarországon, vagy a jegybank kénytelen lesz behúzni a féket.

Felemás helyzetbe került az MNB

A vártnál rosszabb inflációs adat gyengíti a kamatvágási várakozásokat, viszont a múlt héten közölt, szintén az előzetes elemzői konszenzusnál rosszabb GDP-adatok pedig pont erősíthetik azt

- mondta kérdésünkre Árokszállási Zoltán, az MBH Bank Elemzési Centrumának igazgatója. Ugyanakkor, mint az inflációs adat kapcsán kiemelte, nem a meglepetés mértéke nagy, hiszen ők 4 százalékot prognosztizáltak, ettől csak minimálisan tért el az éves infláció tényleges üteme (amely 4,1 százalék lett júliusban), az viszont aggasztó, hogy az éves maginfláció 4,1 százalékról 4,7 százaklékra gyorsult - és a következő hónapokban magasan is maradhat. Emellett az sem szerencsés a szakember szerint, hogy a szolgáltatások húzták fel az inflációt, az árnövekedés éves alapon 9 százalék feletti, meghaladja az általuk vártat.

Viszont jó helyzetbe hozhatják az MNB-t a nemzetközi kamatvárakozások: az amerikai Fed a rossz munkaerőpiaci adatok, illetve a hét elején történt tőzsdei pánik után a hírek szerint már nem kétszer 25 bázispontos kamatvágáson gondolkodik 2024-ben, hanem ennél legalább kétszer többet faraghatnak a jelenlegi piaci várakozások alapján. Emellett az Európai Központi Bankból is olyan jelzések érkeznek, hogy év végéig még jöhet kamatcsökkentés. Ha ez így lesz, akkor a magyar jegybanknak is nagyobb tere nyílhat, hiszen megmaradhat a magyar eszközök jelenlegi kamatferára az európai és amerikai piacokhoz képest. Összességében a hazai és nemzetközi folyamatok alapján tér lehet még a hazai kamatvágásra, ennek mértéke és üteme viszont bizonytalan, úgy látjuk, legalább egy kamatcsökkentés jöhet még 2024-ben

- összegezte Árokszállási Zoltán. Az MBH Elemzési Központ egy hónappal ezelőtt 2024 végére 6,5 százalékos alapkamatot prognosztizált, a szakember most is ezt tartja valószínűnek, de hozzátette, immár lefelé mutató kockázatokkal.

Arra a kérdésünkre, hogy a hét elején történt tőzsdepánik után mennyire jellemző most a kockázatkerülés a tőkepiacon, és mindez milyen irányba befolyásolhatja a forint és a jelentős magyar részvények sorsát, Árokszállási Zoltán kifejtette, a "mini felfordulás" ülepedni látszik, de azért még nem múlt el teljesen.

A japán és az amerikai tőzsdéken történtek nyomán voltak kockázatkerülő kitárazások, eladások a magyar részvények esetében is, de a forint ennek ellenére viszonylag stabil maradt, ami szokatlan egy ilyen piaci környezetben. Hogy megértsük a folyamatot, ismét vissza kell térjünk az amerikai kilátásokra: az, hogy az USA-ban beestek a kamatvárakozások, felértékeli a magasabb kamatokat kínáló, feltörekvő piacokat, ami a forintnak komoly támaszt adott. Ezért nem szállt el az árfolyam a mostani, kockázatos időkben, ellentétben például az orosz-ukrán háború kitörésekor tapasztaltakkal. Ennek tükrében valószínűsíthető, hogy ha nem romlik tovább a nemzetközi részvénypiaci hangulat, úgy drasztikusabb árfolyammozgásokra most nem kell készülni a forintban

- ismertette az igazgató.

Még a 6,75 is sok?

Kérdésünkre a GKI Gazdaságkutató Zrt. egyenesen azt közölte, álláspontjuk szerint

a 6,75%-os alapkamat az új inflációs adatok tükrében is magasnak számít, van még tér a vágásra, különösen a gyengélkedő GDP (és ipari teljesítmény) tükrében.

Mint hozzátették: a 400 forintos euró árfolyam a hazai gazdaság és az eurózóna előző években tapasztalt inflációs különbsége alapján még mindig erősnek mondható, ennek támasza a magas alapkamat.

Úgy gondoljuk, a jegybank lélektani határa inkább 410 körül húzódik. Mindemellett az új inflációs adat közlése után erősödő forint arra utal, hogy a befektetők enyhe lassulásra számítanak a kamatvágások ütemében

- tették hozzá. A Fed és az EKB belengetett kamatvágása pedig a GKI szerint inkább lehetőség az MNB-nek, mintsem kényszer.

Ha kedvezően alakul a nemzetközi kamatkörnyezet, több tér van a hazai kamatvágásra árfolyamgyengülés nélkül is, kisebb a hazai kamatvágás inflációs költsége

- hívták fel a figyelmet.

Már az egy csökkentésnek is örülhetünk?

A kamatvágással kapcsolatban nem ennyire optimista Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint már jelenleg is a határán lehetünk annak a pontnak, amikor nem folytatódhat tovább az MNB kamatvágási ciklusa.

Már magának a jegybanknak a saját iránymutatása is arra utalt, most is, és egy-két hónapja is, hogy lassulni fog a kamatcsökkentések üteme. A legutóbbi iránymutatás arról szólt, hogy még egy vagy két kamatcsökkentés lehet a jelenlegi ciklusban -  én akkor azt mondtam, hogy inkább csak egy. Most viszont már úgy látom: az is elképzelhető, hogy nem lesz több kamatcsökkentés, de ha lesz, akkor is legfeljebb egy, ha úgy alakulnak a körülmények, hogy esetleg belefér. De ebben az esetben is csak 25 bázispontnyi vágással számolhatunk

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- ismertette a szakember, aki a nemzetközi kamatvárakozások kapcsán arról beszélt, pozitív forgatókönyv lenne, ha a prognosztizált kamatvágások valamennyire javítanának a nemzetközi piaci hangulaton és a kockázatvállaláson, ami a hét elején a japán és amerikai tőzsdéken történtek miatt megrecsent.

Az MNB-n az segíthetne, ha a forintot tudnák erősíteni a nemzetközi piaci mozgások a kamatvágások hatására. De ha nem lesz így, akkor az nem fog plusz mozgásteret adni a jegybanknak: hogyha emelkedik az infláció - márpedig mi arra számítunk, hogy hónapról hónapra emelkedni fog az év végéig -, és közben még a forint is a jelenlegi a szinteken ragad, vagy tovább gyengül, akkor azt gondolom magyar szempontból hiába vág az EKB és a Fed

- összegezte. A 400-as euró közelében táncoló forintárfolyam kapcsán megjegyezte, szerinte az utóbbi időben valamelyest csökkent ennek a szintnek a jelentősége, ami igazán számít, hogy mennyire gyorsan mozog a forint. Egy gyors, jelentős leértékelődés, ami aztán beragad, akár egy-két hónap alatt is megjelenik az inflációban, hiszen az importtermékek megdrágulnak ezáltal, összességében azt látni, felgyorsult a forintgyengülés inflációemelő hatása.

A 400-as szint az talán kicsit pszichológiai szempontból számít, a háztartások figyelmét jobban felkelti, és esetleg megnövekszik a devizavásárlás a részükről, ami egyfajta bizalmatlanságot tükröz a forinttal szemben, ezt nyilván nem szeretné a jegybank. Ilyen szempontból érdekes ez a 400-as szint, de hogyha ezt lassan, fokozatosan lépjük át, akkor nem kell, hogy gondot okozzon. Ha most hirtelen, egy-két héten belül 410-420-as euró jönne, mint a háború kezdetének évében az energiaválság nyomán, az mindenképpen valamilyen intézkedésre sarkallná az MNB-t. De lassan, fokozatosan elkerülhetetlen, hogy a 400-at egy idő után átlépjük, és aztán tartósan fölötte legyünk

- magyarázta Jobbágy Sándor.

A Concorde vezető makrogazdasági elemzője törékenynek írta le a hét elején történt tőzsdepánik utáni piaci hangulatot. Bár a nagy hétfői esés után kedden volt egy pozitív korrekció, de a hét második felére sok részvényindex ismét mínuszba került. Ha a forint árfolyamát nézzük, akkor igazából jelentős visszakorrigálás nem történt, egy kicsivel erősebb az euróval szemben, mint volt az utóbbi időszak a leggyengébb pontján.

Csak részben nyugodott meg a helyzet, a Japánból és az USA-ból kiindult pánik hatása még nem múlt el teljesen, ahogy a potenciális kockázat sem. Még bőven van óvatosság a piaci szereplőkben. A szokásosnál nagyobb a piacok ingadozása és abszolút esélyes, hogy a következő egy-két hétben ez így is fog maradni. Például az amerikai tőzsdének az egyik volatilitás-mutatója, amely a részvények ingadozását, mondhatjuk úgy, hogy a kockázatosságát jelzi, 50 százalékosan korrigált vissza a múlt heti szintekhez képest. Volt egy kis javulás, de csak részben történt meg a korrekció, és valószínűleg még nem fognak teljesen megnyugodni a piacok a következő hetekben

- zárta gondolatai.      

Nagyobb az esély a kivárásra

Argyelán József, a Bankmonitor vezető pénzügyi elemzője kérdésünkre arról beszélt,

azt ki kell hangsúlyozni, hogy a jegybank a dedikált kamatcsökkenési ciklust befejezte.

Jelenleg az alapkamat sorsáról mindig az adott helyzet mérlegelése alapján döntenek, a terítéken az előzetes jelzések alapján a 25 bázispontos kamatvágás és a változatlan kamatszint lehet - húzta alá.

A helyzet az elmúlt időszakban érdemben megváltozott, a forint árfolyama jelentősen gyengült például az euróval szemben az utóbbi időben. Egy hónap alatt a 390-393 Ft/EUR szintről 396-398 Ft/EUR szintre gyengült a forint bankközi árfolyama. Ez mindenképpen óvatosságra inti a jegybankot, csökkenti az újabb kamatcsökkenés valószínűségét

- fogalmazott. Hozzátette, a globálisan látható tőzsdereccsenés együtt járt a biztonságosabb hozamok mérséklődésével is. Például a 10 éves állampapírhozamok 4,3% körüli értékről 4% alá mérséklődtek, de ez igaz a hazai 10 éves állampapír referenciahozamokra is, az egy hónap alatt a 6,8% körül értékről 6,3% körüli értékre csökkent.

Azt hozzá kell tenni, hogy a tőzsdei reccsenés és a recessziós hangulat jellemzően negatívan érinti a fejlődő, feltörekvő piacokat, mert ebben a helyzetben a nagy befektetők a kockázatmentes, fejlett piacok felé fordulhatnak. Ez a helyzet bizony a forint árfolyamára is kockázatot jelent. Ez szintén óvatosságra intheti a jegybankot a kamatcsökkenéssel kapcsolatban. Egyre inkább felerősödtek a Fed kamatvágását kilátásba helyező hangok. Ez és az EKB potenciális kamatcsökkentése inkább jobb helyzetbe hozná a magyar hozamkörnyezetet. Hiszen hazai kamatvágás nélkül is vonzóbbá válnának a magyar hozamok, ami miatt a forint is erősödésnek indulhat. Emiatt egy érdemi amerikai, európai kamatvágás megteremtheti a lehetőséget az MNB számára egy újabb, kisebb kamatvágásra

- részletezte Argyelán József hozzátéve, hogy összességében jelen helyzetben a kockázatok és a bizonytalanság növekedését lehet látni, véleményük szerint nagyobb most az esély arra, hogy a jegybank óvatos megközelítést alkalmaz, könnyen elképzelhető, hogy a következő kamatdöntésnél az alapkamat változatlan szinten marad.

Jöhet a soft landing?

A rosszabb GDP adat a lazítás, a magasabb inflációs adat a szigorítás irányába mutat - értékelt Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Egyelőre véleményünk szerint marad az óvatos, adatvezérelt megközelítés, amibe akár a szinten tartás is belefér. Rövidtávon a kockázati hangulat és a külső környezet változékonysága meghatározó lehet, amennyiben egy újabb negatív fordulat esetén ez a forint gyengülésében is tükröződik, akkor indokolt lehet a kamatvágások szüneteltetése

- magyarázta a szakember. Úgy látja, a fejlett jegybanki politikák a globális monetáris környezet és az átalános kockázati hangulat csatornáin keresztül a magyar monetáris politikára is hatnak, így egy kedvező makrogazdasági hátszélben (ún. „soft landing”) történő kamatvágási sorozat befolyásolhatja a hazai kamatszintet, illetve az azzal kapcsolatos piaci várakozásokat is. 

A tőzsdereccsenés kapcsán Kiss Péter kifejtette: a hazai eszközök viszonylag válságállók maradtak a mostani globális kockázatkerülési hullámban. A visszafogott reakció egyrészt a külföldi befektetők alulpozícionáltságának köszönhető, mivel ott voltak nagymértékű mozgások, ahol a japán jenből finanszírozott úgynevezett carry trade-ek túlságosan nagyra nőttek.

Másrészt a Nemzeti Bank által fenntartott szigorú monetáris kondíciók és az óvatos, adatvezérelt döntéshozatal mindenképpen hozzájárultak a hazai pénzügyi eszközök relatív stabilitásához. Egyelőre a héten megjelent vártnál jobb amerikai makroadatok stabilizálták a helyzetet, azonban a vihar még nem ült el, lehetnek még élesebb mozgások a maradék spekulatív pozíciók zárásából fakadóan

- fogalmazott.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA    

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?