17 °C Budapest
Közeli portré férfi munkája a számítógépen. Szemüvegben tükröződő szív. Adatelemzés Statisztika Információ Üzleti technológia.

Így döntheti be nemsokára Kína az egész világgazdaságot: küszöbön egy újabb válság?

2024. augusztus 8. 11:15

A hétfői piaci zuhanás után úgy tűnik, hogy a piacok lassan stabilizálódnak, de újabb aggodalmak merültek fel a kínai jüannal kapcsolatban. A japán Nikkei index 1987 óta nem látott mértékű esése részben a japán jen carry trade-ek feloldása miatt következett be - írja meg a Business Insider.

A carry trade egy olyan befektetési stratégia, amely során alacsony kamatozású valutában vesznek fel hitelt, majd ezt magasabb hozamú eszközökbe fektetik. Japán régóta fennálló ultraalacsony kamatkörnyezete ideális terepet biztosított ehhez a stratégiához. Azonban a Bank of Japan múlt heti kamatemelése megrázta a piacot, és arra kényszerítette a befektetőket, hogy felszámolják pozícióikat.

Most az elemzők attól tartanak, hogy hasonló helyzet alakulhat ki a kínai jüannal is. Kínában szintén alacsonyak a kamatlábak, mivel az ország gazdasági növekedésének ösztönzésére törekszik. Khoon Goh, az ANZ ázsiai kutatási részlegének vezetője szerint az offshore jüan már hétfőn megugrott a dollárral szemben.

A Citibank stratégái is hasonló aggodalmaknak adtak hangot egy ügyféljegyzetben. Szerintük "pozícionálási aggodalmak vannak" a carry trade finanszírozási oldalán, különösen a jüannal kapcsolatban. Az ANZ's Goh szerint a kínai exportőrök nagy mennyiségű dollárbevételt tartanak maguknál, amelyet eddig nem váltottak át jüanra az amerikai magas kamatlábak miatt.

Vishnu Varathan, a Mizuho Bank vezető közgazdásza szerint azonban nem valószínű, hogy a jüan carry trade bukása olyan viharos lesz, mint amit most láttunk Japán esetében. Varathan rámutatott arra is, hogy míg Japán jenje globális és likvid valuta, addig Kína továbbra is szigorúan irányítja saját valutáját.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kína gazdasági jelenleg egyébként átmenetet hajt végre az alacsony értékű feldolgozóipari óriáscégtől az elektromos járművek és napelemek iparágába való betörésig. A Goldman Sachs elemzői szerint Kína gyenge növekedési fundamentumai miatt korlátozott lehet a jüan ralija.

Varathan szerint inkább leértékelődési kockázatokkal kell számolniuk azoknak, akik jüannal kereskednek. "Bár egyik irányba sem kívánatos túlzott volatilitás" - írta Varathan - "jobban tartunk egy hirtelen leolvadástól." A japán Nikkei 225 index csütörtökön 0,2%-os mínuszban állt helyi idő szerint délután fél háromkor. A dél-koreai Kospi 0,7%-ot esett vissza, míg Tajvan Taiex indexe 2%-kal csökkent. Ezzel szemben Hongkong Hang Seng indexe 0,7%-kal emelkedett délelőttre, míg Kína CSI 300 indexe 0,3%-kal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?